Απόψεις|13.03.2019 14:36

Ανταλλαγές αγαλμάτων κι άλλων... αγαθών

Πάνος Θεοδωρίδης

Δεν ξέρω αν η συνάντηση της υπουργού Πολιτισµού µε έναν γνωστό εικαστικό καλλιτέχνη περιείχε και την πρότασή της (ως δηµιουργική ιδέα µάλλον) να ανταλλαγεί ο ∆ροµέας του µε έναν έφιππο Μεγαλέξανδρο, απ’ αυτούς που συνήθιζε ο Γκρουέφσκι, χτίζοντας στον τόπο του. Κάποια στιγµή θα βγάλουµε άκρη, καθώς η περίοδος που διανύουµε είναι γεµάτη µε µεγάλα «ναι» και µεγάλα «όχι».

Εµένα πάντως µου θύµισε τον ∆υσσέα Ανδρούτσο, που ο θρύλος τον θέλει να στέλνει µολύβι στην Ακρόπολη των Αθηνών που πολιορκούσε, ώστε οι Οθωµανοί να µη χαλάνε τις αρχαίες κολόνες.

Ισως οι επιτροπές που και τα δύο µέρη «έχτισαν» για να διευθετήσουν πραγµατικές ή φανταστικές διαφορές µεταξύ τους να ασχολούνται µε λάθος αντικείµενο σε λάθος παζάρι. ∆εν είναι παράξενο. Εχει ξαναγίνει. Και βλάπτει τις δύο χώρες το ίδιο.

Μήτε δράµι, µήτε γραµµάριο και µήτε ρούπι δεν πρέπει οι γειτόνοι να ανακατεύονται σε διαπραγµατεύσεις διανοµής «λαφύρων». Για έναν απλό λόγο: όσο περισσότερα παζαρεύεις, τόσο περισσότερο κλαις για αυτά που χάνεις, προσδοκώντας να τα ξανακερδίσεις µε χρόνια µε καιρούς. Και αυτά που κερδίζεις οι γείτονες σίγουρα τα θεωρούν πύον που δουλεύει σε πληγή και ονειρεύονται να τη γιατρέψουν. Κάποτε.

∆ηλαδή, αυτά τα παζάρια θέτουν σε ατράνταχτες βάσεις τη δυσπιστία και την καχυποψία. Εχουµε Μεγαλέξανδρους. Ισως όχι στην Αθήνα, αλλά γεµίζουν µε οδούς, λεωφόρους και προτοµές τη χώρα µας, ενώ κυκλοφορούν και προτοµές σε γραφεία, χώρια τα τοπωνύµια. Και οι γείτονες δεν χρειάζονται «µοντέρνα τέχνη» επειδή παράγουν αρκετή. Ξέρω τι σας λέω.

Και αυτή η έρµη η Συµφωνία γράφει ξεκάθαρα πως η αρχαία ιστορία της Μακεδονίας δεν είναι διαπραγµατεύσιµη και δεν παζαρεύεται. Αρα, «µέτρα οικοδόµησης εµπιστοσύνης» ισχύουν για την κατάσταση που δηµιουργήθηκε στους πρόσφατους αιώνες. Εκατοντάδες, να µην πω χιλιάδες, ζητήµατα εκκρεµούν στα εµπορικά, κοινωνικά και συµµαχικά θέµατα, απ’ αυτά που συνήθως λύνουν η πράξη και η ζωή. ∆εν βάζουµε ιδέες από το παράθυρο, του στυλ «στον καθρέφτη σου κοιτιέσαι κι από µόνη σου αγαπιέσαι».

Νίκολα Γκρουέφσκιδρομέαςανταλλαγή αγαλμάτων