Απόψεις|03.05.2019 14:50

Μια αναµέτρηση θέλει αντοχές

Πάνος Θεοδωρίδης

Σαν να έχει πέσει στη χώρα ένα σµήνος από ακρίδες επιχειρηµάτων. Ακόµη δεν ολοκληρώθηκαν οι λίστες των υποψήφιων ευρωβουλευτών και αναζητούνται περιπαθώς και πανελληνίως υποψήφιοι δηµοτικοί σύµβουλοι, αλλά στο βάθος αυτά συµβαίνουν επειδή οι πάντες ετοιµάζονται για τις πολιτικές εκλογές. Και αυτές ανεβοκατεβαίνουν στις εκτιµήσεις των σχολιαστών, σαν θερµόµετρο που ανεβοκατεβαίνει.

Με το µαλακό, παιδιά! Καθηµερινώς γεννιούνται θέµατα διάρκειας µερικών ωρών που µας απασχολούν έντονα και µετά χάνονται στον σωρό των «µπαγιάτικων ειδήσεων» πριν πέσει το βράδυ. Κάποιος αρχαίος είχε παρατηρήσει πως «όπου υπάρχουν πολλοί γιατροί, υπάρχουν και πολλές αρρώστιες». Αυτό το γνωµικό ισχύει και σήµερα.

Στα πρόθυρα της τέταρτης βιοµηχανικής επανάστασης, εµείς ταΐζουµε µε κάρβουνο µια παµπάλαια ατµοµηχανή. Αλλά προβλέπω πως οι όποιοι αντίπαλοι θα καταλάβουν πως δεν κερδίζονται έτσι µήτε εκλογές, µήτε θετικές ή αρνητικές ατµόσφαιρες, µήτε µεγάλες µεταστροφές του γενικού κοινού. Εντάξει, κάποιος ένθερµος ψηφοφόρος που έχει πάρει τις αποφάσεις του µπορεί να αισθάνεται άνετα ή ζορισµένος διαβάζοντας ή ακούγοντας κάτι, αλλά το αποκλείω να µεταστραφεί επειδή «κερδάµε» στο ηµίχρονο και «χάνουµε στο 90’ µε ανύπαρκτο πέναλτι».

Ροκανίζουµε τον χρόνο και περνάµε τον καιρό µας, αλλά κάηκε όποιος περιµένει να υπάρξει µια συγκροτηµένη πολιτική πρόταση από οποιονδήποτε. Και αυτοί που περιµένουν να ξεκαθαρίσει ο ορίζοντας από ένα µελλοντικό debate χάνουν την ώρα τους, καθώς θα τους ρωτάνε αναµενόµενα πράγµατα και θα πρέπει να απαντούν σε λίγα λεπτά, άρα είναι σαν να ξέρουµε από τώρα τις απαντήσεις.

Ηδη, η ανταλλαγή αγαλµάτων περνάει στα ανέκδοτα, ενώ οι προτάσεις για αλλαγή του Ποινικού Κώδικα βρίσκονται στο φόρτε τους. Και ξεχνάµε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις δεν παίζει ρόλο η µείωση µιας ποινής ενός ενόχου, όσο να µπει κάποια στιγµή στη φυλακή. Και η κοινωνική εργασία µού µοιάζει ελκυστική λύση, αφού κυκλοφορεί τόσος κόσµος ελεύθερος, περιµένοντας την έφεση. Καµιά εκλογή δεν κερδίζεται από τέτοια.

Δημοτικές εκλογέςΕυρωεκλογέςεθνικές εκλογές