Απόψεις|25.06.2023 08:05

Αυτά που μας ξεπερνούν

Έθνος Γνώμη

Μέρα των εκλογών σήμερα, «καλό βόλι», αλλά ας πάμε σε αυτά που είναι πολύ μεγαλύτερα από μας…

Kαι ποια είναι αυτά που δημιουργούν τα άλλα μείζονα προβλήματα του κόσμου; Η φτώχεια και η κλιματική κρίση.

Οι επιπτώσεις και των δύο, δημιουργούν ένα τεράστιο κύμα από τις χώρες όπου πλέον είναι αδύνατο να ζήσουν και να επιβιώσουν άνθρωποι. Μόνο τα τρία τελευταία χρόνια 120 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν οδηγηθεί σε ακραία φτώχεια –«όπου φτωχός και η μοίρα του»- σε χώρες που υπόκεινται στις χειρότερες επιδράσεις της κλιματικής κρίσης. Ορισμένα μόνο εκατομμύρια από αυτά τα 120 εκατομμύρια ανθρώπων σε φτωχές χώρες της Αφρικής και της Ασίας έχουν οδηγηθεί στη μετανάστευση…

Τι πρέπει να γίνει λοιπόν; Με πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, αρχηγοί 50 κρατών και κυβερνήσεων, πολλοί εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών, εμπειρογνώμονες για το κλίμα, εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών, μεγάλων χρηματοπιστωτικών οργανισμών, μεγάλοι επιχειρηματίες, συζήτησαν τις δύο προηγούμενες μέρες στο Παρίσι.

Κοινός τόπος και ανησυχία πώς ο πλούσιος κόσμος, ο πρώτος και ο δεύτερος λεγόμενος κόσμος, θα αντιμετωπίσουν αυτά τα δύο μεγάλα παγκόσμια προβλήματα που αποτελούν ταυτόχρονα μεγάλες παγκόσμιες προκλήσεις που υπερβαίνουν τα σύνορα. Η φτώχεια και η κλιματική κρίση δημιουργούν υπαρξιακούς κινδύνους για τις οικονομίες, πρέπει να αντιμετωπιστούν με μέτρα συμφωνημένα και με χρηματοδοτικά και επιχειρησιακά προγράμματα. Να υπάρξουν παρεμβάσεις που να αποδώσουν και να κρατήσουν αυτούς τους ανθρώπους στους τόπους τους, να μην ξεριζωθούν, γιατί τότε θα ρθει κυρίως στην Ευρώπη, μια πλημμυρίδα ανθρώπων που δεν έχουν τίποτε πια να χάσουν. Και οι πόρτες της Ευρώπης είναι γνωστές. Λέγονται Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα.

ΥΓ. Η «σουρεαλιστική» εσωτερική κρίση στη Ρωσία, με έναν άλλο τρόπο υπογραμμίζει και βοηθά τη μεγέθυνση της αυτοδυναμίας Μητσοτάκη στην Ελλάδα. Επειδή απλούστατα σε ασταθείς και ρευστές καταστάσεις, ο κάθε πολίτης επιθυμεί ισχυρή κυβέρνηση …χτες.

φτώχειακλιματική κρίσηΕθνικές Βουλευτικές Εκλογές 2023εκλογές 2023εκλογές