Απόψεις|28.06.2023 08:20

Οι «καυτές πατάτες» της νέας κυβέρνησης

Έθνος Γνώμη

Χτες ορκίστηκε κατά τα ειοθώτα η νέα Κυβέρνηση Μητσοτάκη και σήμερα θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο με πλήρη σύνθεση. Υπουργοί, αναπληρωτές και υφυπουργοί. Σύνολο 64 μαζί με τον πρωθυπουργό –όσα τα τετράγωνα της σκακιέρας- οι 20 εξωκοινοβουλευτικοί, μία στους 4, γυναίκα.

Σύμφωνα με τις προεκλογικές εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη, υπάρχουν στόχοι που άμεσα πρέπει να μπουν μπροστά, ώστε είτε να υλοποιηθούν αμέσως, είτε σταδιακά να επιτευχθούν σε βάθος τετραετίας.

Έτσι, πρέπει η κυβέρνηση να ψηφίσει και να εφαρμόσει την αξιολόγηση στο Δημόσιο και να δημιουργήσει ένα εκσυγχρονισμένο ΑΣΕΠ, που όμως θα σέβεται τις ιδρυτικές αρχές του, τού αειμνήστου Σάκη Πεπονή.

Να παρακάμψει τη γραφειοκρατία στο Δημόσιο που ανθεί και θάλλει. Με τη διεύρυνση των υπηρεσιών μιας στάσης, με ψηφιοποίηση των πάντων και εφαρμογή της, υποχρεωτικά στις υπηρεσίες του Δημοσίου. Η χρήση εγγράφων από τους πολίτες να επιτρέπεται μόνον εφόσον το θέλει ο πολίτης και όχι να το επιβάλλουν υπάλληλοι και υπηρεσίες. 

Καλό θα ήταν επίσης, η νέα κυβέρνηση να κλείσει τις δεκάδες αδρανούσες υπηρεσίες του Δημοσίου, όπου «παρκάρονται» υπάλληλοι που πληρώνονται χωρίς να δουλεύουν. «Γλύτωσαν» από την τρόϊκα και τους θεσμούς, αλλά σε ένα κανονικό σύγχρονο κράτος, πρέπει να κλείσουν και οι υπάλληλοί τους να μεταταγούν σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες που έχουν ανάγκη προσωπικού.

Η κυβέρνηση πρέπει να ψηφίσει τις οικονομικές προεκλογικές δεσμεύσεις της. Την αύξηση αφορολογήτου για οικογένειες με παιδιά, τη σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, τη σταδιακή μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης, το πέρασμα ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο Δημόσιο.

Φυσικά, τον επανασχεδιασμό και τη ριζική ενδυνάμωση του ΕΣΥ. 

Την επιτάχυνση της απονομής Δικαιοσύνης

Να εφαρμόσει την ηλεκτρονική κάρτα εργασίας σε όλες τις επιχειρήσεις ως τα τέλη του χρόνου όπως προβλέπει ο νόμος που ψηφίστηκε και να προβλέψει μέτρα κατά της καταστρατήγησης που σχεδόν σίγουρα θα επιχειρηθεί. Να ρυθμίσει το θέμα των τριετιών.

Να λύσει το θέμα των επαναπροωθήσεων μεταναστών, με συμφωνία κυρίως με την Τουρκία και να επεξεργαστεί πολιτική ενσωμάτωσης των μεταναστών.

Να ξεκινήσει μια πολιτική με τη γείτονα, όπου οι συζητήσεις θα αντικαταστήσουν την ένταση.

ΥΓ. Δύο άσχετες επισημάνσεις: Η Ολγα Κεφαλογιάννη δέχτηκε την ίδια θέση ακριβώς που είχε αρνηθεί πριν 4 χρόνια. Ο Αυγενάκης δεν «κολλάει» στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά προφανώς κάπου έπρεπε να μπει…