Απόψεις|01.07.2023 07:51

ΣΥΡΙΖΑ: νέο αφήγημα, νέα ηγεσία, δύσκολες αποφάσεις

Έθνος Γνώμη

Αναμφίβολα ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε τρικυμία. H αιφνιδιαστική παραίτηση Τσίπρα άφησε ένα γήπεδο ολόκληρο κενό, στο οποίο θα πρέπει να κατεβούν υποχρεωτικά και να αγωνιστούν ορισμένοι παίκτες - στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που θέλουν να τον οδηγήσουν σε μια νέα εποχή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψάχνει μόνον πρόεδρο. Ψάχνει και μία ιστορία και ένα σχέδιο. Το επόμενο πολιτικό αφήγημα που θα μπορέσει να συσπειρώσει δυνάμεις που αποχώρησαν, δυνάμεις που χάθηκαν, καινούργιες δυνάμεις. Να γίνει ένα μεγάλο κόμμα που θα μπορέσει κάποια στιγμή στο μέλλον, να διεκδικήσει την κυβερνητική εξουσία. Συνεπώς το ποιοι/ες, θα είναι υποψήφιοι/ες για την προεδρία του κόμματος έχει να κάνει άμεσα με το πόσο ανοιχτό κόμμα θέλουν τα μέλη του να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ ώστε να έχει ελπίδες να συσπειρώσει κοινωνικές δυνάμεις και να διεκδικήσει την εξουσία. Είναι και θέμα ικανοτήτων του νέου προέδρου, ασχέτως γένους, να φέρει τον ΣΥΡΙΖΑ πιο κοντά στο «κέντρο», ώστε να κερδίσει όλους αυτούς τους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που τού γύρισαν την πλάτη.

Υπάρχουν όμως και ορισμένα «τεχνικά», αλλά πολιτικά θέματα. Δεν μπορεί ένα κόμμα να είναι αξιωματική αντιπολίτευση, να αντιμετωπίζει καθημερινά την πολιτική της κυβέρνησης στη Βουλή και ο/η πρόεδρος του να μην είναι βουλευτής. Θα 'ναι τεράστια δυσκολία επικοινωνίας. Συνεπώς, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που δεν είναι βουλευτές και θα ήταν ίσως ικανά να την αρχηγία, λίγο-πολύ αποκλείονται.

Άλλα στελέχη μπορεί να θελήσουν να κατέβουν ως υποψήφιοι Πρόεδροι για να καταγραφούν, να πουν ότι υπάρχουν, ότι είναι «αρχηγοί» λιγότερων ή περισσότερων οπαδών του ΣΥΡΙΖΑ και επομένως έχουν θέση στην επόμενη ηγετική ομάδα.

Το πρόβλημα όμως δεν είναι όλα αυτά. Είναι ο αρχηγός. Πάντοτε αυτός είναι που συνδιαλέγεται απευθείας με τα λαϊκά κοινωνικά στρώματα, αυτός πείθει, κερδίζει ή απωθεί. Αυτό είναι και το κύριο κριτήριο εκλογής. «Ηγεσία είναι η τέχνη να κάνεις τους ανθρώπους να κάνουν αυτό που θέλεις εσύ να κάνουν, επειδή θέλουν να το κάνουν» είχε πει ο στρατηγός και Πρόεδρος αργότερα των ΗΠΑ, Ντουάιτ Αϊζενχάουερ.

παραίτησηΑλέξης ΤσίπραςΣΥΡΙΖΑ