Απόψεις|15.03.2019 14:20

Αβυσσος η ψυχή των Τόρις

Newsroom

Αν δεν ήταν επικίνδυνο για τη σταθερότητα και την ευρωπαϊκή οικονοµία, το βρετανικό δράµα που παρακολουθούµε εδώ και περίπου δυόµισι χρόνια και επιτέλους κοντεύει να τελειώσει θα είχε ένα ψυχαγωγικό ενδιαφέρον. Οι προσωπικότητες των βασικών πρωταγωνιστών, όπως ο Ντέιβιντ Κάµερον, η Τερέζα Μέι και ο Μπόρις Τζόνσον, αλλά ακόµα και των κοµπάρσων, όπως επί παραδείγµατι ο επικεφαλής της ακραίας «ευρωσκεπτικιστικής» οµάδας των Τόρις, Τζέικοµπ Ρις Μογκ, είναι ένα κράµα τραγικών ηρώων-αντιηρώων και φαιδρών ανίδεων που βασανίζονται από ιδέες µεγαλείου.

Ο τραγέλαφος που εξελίσσεται µπροστά στα µάτια µας, µε ιδιαίτερη ένταση τους τελευταίους µήνες, και πιο συγκεκριµένα τις τελευταίες ηµέρες, στη Βουλή των Κοινοτήτων ταιριάζει γάντι µε τις αντιφάσεις των δηλώσεων, των πράξεων και των αποφάσεων των προαναφερθέντων «ηθοποιών». Επί παραδείγµατι, οι λαοπλάνοι του Brexit υποστηρίζουν ήδη από το 2015 ότι η έξοδος της χώρας από την ΕΕ θα επιτρέψει στη Βρετανία να πάρει πίσω τον έλεγχο των συνόρων της και των χρηµάτων της. Το είπαν πάλι προχθές στη Βουλή των Κοινοτήτων διάφοροι «ευρωσκεπτικιστές» οµιλητές.

Στο αφήγηµά τους η Βρετανία είναι ακόµα «Μεγάλη» και ο κόσµος οφείλει να υπογράψει µαζί της συµφωνίες ελεύθερου εµπορίου, προφανώς αποικιοκρατικού χαρακτήρα, καθώς είναι και πρώην αυτοκρατορία. Αµ, πώς! Το αφήγηµα όµως αυτό δεν θα µπορούσε να απέχει πιο πολύ από την πραγµατικότητα, αφού οι αποφάσεις και η πολιτική που ασκούν τα τελευταία χρόνια έχουν αποδυναµώσει τη διεθνή παρουσία της χώρας και την οικονοµία της (διολισθαίνει συνεχώς στην κατάταξη µε τις µεγαλύτερες οικονοµίες του πλανήτη). Το πόσα εγκληµατικά λάθη έχουν κάνει σε όλη αυτήν τη µακρά διαδικασία που εκκίνησαν για την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ γίνεται ξεκάθαρο, µεταξύ άλλων, και από την κριτική που άσκησε στην Τερέζα Μέι ο πρωτοµάστορας του αποµονωτισµού, ο Ντόναλντ Τραµπ.

Ο κ. Τραµπ σηµείωσε ότι τον εκπλήσσει «το πόσο άσχηµα έχει εξελιχθεί το όλο θέµα». Τα λάθη αυτά και η εγκληµατική επιµονή, σχεδόν ιδεοληπτικής φύσεως, των πολιτικών που θέλουν το Brexit γίνονται επίσης εµφανή στο θέµα των συνόρων της Βόρειας Ιρλανδίας. Εφτασαν στο σηµείο να απειλήσουν µε επαναφορά του άµεσου ελέγχου της πολιτικής ζωής της περιοχής από το Ουεστµίνστερ, ούτως ώστε να διασφαλιστεί το τελωνειακό και εµπορικό καθεστώς στα σύνορα µε την Ιρλανδία και την ΕΕ. Θέτουν σε κίνδυνο δηλαδή την ιστορική συµφωνία της Μεγάλης Παρασκευής. Αβυσσος.

BrexitΤερέζα Μέι