Απόψεις|15.03.2019 14:31

Ο Άδωνις Γεωργιάδης και η αλά καρτ ευφυΐα

Βούλα Κεχαγιά

Για να λέµε τα πράγµατα µε το όνοµά τους, τις µοναδικές ικανότητες του Αδώνιδος Γεωργιάδη τις είχε αναγνωρίσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, όταν κατέθετε την άποψή του ότι επρόκειτο για εξαιρετικό υπουργό. Μάλιστα, του αποδίδεται η έκφραση πως θα ήθελε να έχει στο ΠΑΣΟΚ στελέχη σαν τον Αδωνι – αλλά σε παραπολιτικό επίπεδο. Ως εκ τούτου, η πρόσφατη πρωθυπουργική αναφορά στον «ευφυή, καταπώς φαίνεται, αντιπρόεδρο της Νέας ∆ηµοκρατίας» ήρθε προς επίρρωσιν όσων είχε διαπιστώσει νωρίτερα ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Μόνο που ο Τσίπρας, βάζοντας αυτό το «καταπώς φαίνεται» δίπλα στον χαρακτηρισµό «ευφυής», προσέδωσε περισσότερο στοιχεία πονηράδας στην ευφυΐα του αντιπροέδρου α’ της Πειραιώς.

O πρωθυπουργός «πιάστηκε» από τη δηµόσια διάθεση του Γεωργιάδη να κατεβάσει στα πατώµατα τον πήχη των ευρωεκλογών, τοποθετώντας τον µε ευκολία στις 3,5 µονάδες. Μήπως ο αντιπρόεδρος µπερδεύτηκε µε τα πρωτογενή πλεονάσµατα; Μπα. Την επόµενη ηµέρα, όταν τις 3,5 µονάδες που βλέπει ο αντιπρόεδρος έκανε σηµαία ο υπουργός Παππάς, ο Αδωνις αντέδρασε πολύ ήπια. Και περιορίστηκε σε µια διαµαρτυρία, για την τιµή των όπλων, στο αγαπηµένο του διαδικτυακό στέκι, το Τwitter, επαναλαµβάνοντας ότι «ως προς τον πήχη θα κριθούµε µε τα ίδια µέτρα». Με µέτρο, δηλαδή, το 3,5% του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Ν∆ στις ευρωεκλογές του 2014.

Ελα, όµως, που ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιµένει ότι οι ευρωεκλογές θα µετατραπούν από τον λαό σε δηµοψήφισµα. Το είπε και χθες στη συζήτηση για τη συνταγµατική αναθεώρηση. ∆εν βάζει ούτε πήχη, ούτε µέτρο, ούτε σε συγκρίσεις µε το 2014 µπαίνει. Επί της ουσίας, όταν αναφέρεται σε δηµοψήφισµα, σκέφτεται τουλάχιστον διψήφια διαφορά, ανάλογη των ευρηµάτων των δηµοσκοπήσεων, για να γεµίσει το στόµα του µε ένα «φύγετε» τη νύχτα της 26ης Μαΐου. Ξέρει ο κ. Γεωργιάδης κάτι που δεν ξέρει ο αρχηγός του; Ας µη σταθούµε στο άδειασµα που επεφύλαξαν ο πρόεδρος της Ν∆ και τα στελέχη της «γαλάζιας» παράταξης στον αντιπρόεδρο του κόµµατος για τις προβλέψεις του. Ο Γεωργιάδης έβαλε τον πήχη χαµηλά, γνωρίζοντας ότι οι δηµοσκοπήσεις του 2014 δεν έδειχναν διψήφιο προβάδισµα για τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως δίνουν τώρα για τη Ν∆, αλλά οριακές διαφορές. Η ευφυΐα του σίγουρα δεν µπορεί να είναι αλά καρτ.

Ευάγγελος ΒενιζέλοςΆδωνις Γεωργιάδης