Απόψεις|15.03.2019 14:36

Το σπρώξιµο στην ακροδεξιά

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

Νέος, στυλάτος και µε φαρµακερή ατάκα. Αυτός ήταν εξαρχής ο επικοινωνιακός στόχος του. Aλλωστε έχει φροντίσει να κυκλοφορήσει στο ∆ιαδίκτυο βιντεάκι µε τα κατορθώµατά του στα τηλεοπτικά στούντιο.

Μια δοκιµασµένη συνταγή µεν, που όµως έχει τα ρίσκα της. Βλέπετε η υπερέκθεση και η πολιτική αντανακλαστικών εγκυµονούν τον κίνδυνο του λάθους. Αν πιστέψουµε τους πολιτικούς του αντιπάλους, µάλιστα, έχει κάνει πολλά τέτοια τα τελευταία χρόνια. Γι’ αυτό συχνά βρίσκεται στο στόχαστρο µέσων ενηµέρωσης προσκείµενων στην κυβέρνηση. Επίσης είναι συχνός πελάτης και της πιο «βαριάς Αριστεράς», αφού έχει κατηγορηθεί για µεταµοντέρνο αντι-κοµµουνισµό.

Οφείλω πάντως να οµολογήσω ότι µου έκανε εντύπωση µια προ ηµερών ραδιοφωνική του συνέντευξη. Ιδίως µάλιστα µια ατάκα του στην οποία εντόπισε το προεκλογικό κόλπο του ΣΥΡΙΖΑ. Σύµφωνα µε τον Κ. Κυρανάκη, «η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ είναι να σπρώξει τη Ν∆ προς την ακροδεξιά για να πάρει χώρο του Kέντρου. Αυτό δεν περνάει».

Oπως καταλαβαίνετε, η απορία µου συνίσταται στο εξής απλό ερώτηµα: Πώς µπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να το κάνει αυτό; Γενικότερα, πώς µπορεί ένα κόµµα να σπρώξει κάποιο άλλο σε µια συγκεκριµένη κατεύθυνση; Eχω την εντύπωση πως µπορεί να συµβεί µόνον εάν το κόµµα αυτό... θέλει να σπρωχτεί. Με δεδοµένο, µάλιστα, ότι η αξιωµατική αντιπολίτευση έχει διαθέσει τη µία από τις δύο θέσεις των αντιπροέδρων της σε πρώην βουλευτή του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερµού, τι µπορεί να συµπεράνει κανείς; Οτι ο ΣΥΡΙΖΑ πίεσε σε αυτήν την κατεύθυνση; Η Ντόρα Μπακογιάννη πάντως έχει πει ότι ήταν προσωπική επιλογή του προέδρου της Ν∆.

Ο Κώστας Κυρανάκης, όµως, δηλώνει πολύ ικανοποιηµένος από τα όσα έχει κάνει η Νέα ∆ηµοκρατία για να προσεγγίσει τον κεντρώο χώρο. Οπως µας είπε, «ο Κ. Μητσοτάκης έχει κάνει πετυχηµένο άνοιγµα στο Κέντρο». Το αν όντως αυτό ισχύει θα αποδειχθεί µέσα στη χρονιά, καθότι υπάρχουν πολλές εκλογικές ευκαιρίες. Πάντως ο ίδιος ο Κ. Κυρανάκης δεν φαίνεται να συµβάλλει ιδιαίτερα στις σχέσεις της Ν∆ µε το φερόµενο ως βασικό κόµµα του Κέντρου, το ΚΙΝΑΛ. Αφού όπως δήλωσε το συγκεκριµένο κόµµα «βρίσκεται σε παρακµή» και ουσιαστικά είναι «το ΠΑΣΟΚ και ο κ. Πόντας».

Νέα ΔημοκρατίαΚωνσταντίνος Κυρανάκηςακροδεξιά