Απόψεις|17.03.2019 12:51

Προεκλογικοί µήνες

Έθνος Γνώμη

Η οριστική - πλην εξαιρετικού απροόπτου απόφαση του πρωθυπουργού να εξαντλήσει τον χρόνο της κυβερνητικής θητείας και να προχωρήσει σε εκλογές τον ερχόµενο Οκτώβριο δηµιουργεί νέα δεδοµένα στην πολιτική µας σκηνή. Μια παρατεταµένη προεκλογική περίοδος είναι πλέον πολύ πιθανότερη εξέλιξη – µε δεδοµένο ότι πριν από τις εθνικές εκλογές θα προηγηθούν οι ευρωεκλογές και οι αυτοδιοικητικές εκλογές, στις οποίες η Νέα ∆ηµοκρατία επιδιώκει ήδη να δώσει χαρακτήρα δηµοψηφίσµατος, αυξάνοντας την πόλωση, προκειµένου να αποφύγει εκλογική «ζηµιά» από τα δεξιά της.

Η απόφαση του πρωθυπουργού να δώσει χαρακτήρα προσωπικής αναµέτρησης µε τον αρχηγό της αξιωµατικής αντιπολίτευσης αυξάνει την πολιτική ένταση και οδηγεί µοιραία σε ακόµα πιο «σκληρή» πολωτική ατµόσφαιρα, µε ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα εκλογικά ποσοστά των µικρότερων κοµµάτων. Σε ένα τέτοιο σκηνικό είναι σηµαντικό να υπενθυµιστεί ότι η χώρα έχει βγει µόλις κάποιους µήνες από τα µνηµόνια, ενώ έχει αναλάβει µεγάλες υποχρεώσεις, όπως εκείνη για πρωτογενές υπερπλεόνασµα ύψους 3,5% του ΑΕΠ. Και µπορεί η εκτέλεση του προϋπολογισµού να προδιαθέτει -µέχρι στιγµής- για επιδόσεις ανάλογες των προηγούµενων χρόνων, αλλά είναι αλήθεια ότι είναι η πρώτη φορά µετά το πρώτο διάστηµα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που η χώρα µπαίνει σε προεκλογική τροχιά.

Βεβαίως, κανείς δεν µπορεί να ζητά από τα κόµµατα να κατεβάσουν τους τόνους λίγο πριν από τις εκλογές. Αλλά η πραγµατικότητα της οικονοµίας είναι γνωστή σε όλους – όπως και ο κίνδυνος ενός εκλογικού εκτροχιασµού, που θα µας γυρίσει χρόνια πίσω. Σε κάθε περίπτωση είµαστε σχεδόν επτά µήνες πριν από τον πιθανότερο χρόνο των εκλογών. Ο χρόνος είναι πολύς – εποµένως αυτήν τη φορά τουλάχιστον η ∆ηµόσια ∆ιοίκηση και η ∆ικαιοσύνη οφείλουν να εργαστούν χωρίς το βλέµµα στις κάλπες, ώστε να µην υποστεί ζηµιά η ελληνική οικονοµία

εκλογές