Απόψεις|17.03.2019 13:12

Περιπέτειες της λογικής

Βούλα Κεχαγιά

Στις 29 ∆εκεµβρίου του 2014, στην τρίτη ψηφοφορία για την ανάδειξη Προέδρου της ∆ηµοκρατίας, ο υποψήφιος για το ανώτατο πολιτειακό αξίωµα Σταύρος ∆ήµας συγκέντρωσε 168 ψήφους και δεν κατάφερε να εκλεγεί. Η Βουλή διαλύθηκε και η χώρα οδηγήθηκε µε βάση το Σύνταγµα σε εκλογές. Ολα τα άλλα είναι γνωστά. Ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε τη διακυβέρνηση επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις και διαψεύδοντας τις εκτιµήσεις -προσδοκίες για άλλους- ότι θα αποτελούσε µια αριστερή παρένθεση για τη χώρα.

Στην ψηφοφορία της προηγούµενης Πέµπτης για την αναθεώρηση του Συντάγµατος, εγκρίθηκε µε ευρύτατη πλειοψηφία το άρθρο που επί της ουσίας αποσυνδέει την εκλογή Προέδρου από τη διάλυση της Βουλής. Την αλλαγή του πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ και υπερψήφισε και η Ν∆. Ως εκ τούτου προκαλεί έκπληξη το γεγονός πως προβεβληµένα «γαλάζια» στελέχη αλληλοσυγχαίρονται στα social media γιατί µε τη στρατηγική τους κατάφεραν να ανακόψουν το πολιτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ µε κωδικό «δεξιά παρένθεση».

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ αποτρέπει σε κάθε περίπτωση την προσφυγή στις κάλπες λόγω της προεδρικής εκλογής. ∆ίνει έξι φορές τη δυνατότητα στη Βουλή να συµφωνήσει στον Πρόεδρο και σε περίπτωση αδυναµίας αναθέτει αυτόν τον ρόλο στον λαό. Τα σενάρια που κυκλοφόρησαν διαδικτυακά πως ο Τσίπρας σκόπευε να αποσύρει κάποιους από τους βουλευτές του από την ψηφοφορία ώστε το άρθρο να µη συγκεντρώσει 180 ψήφους έµειναν στα λόγια. Το σκεπτικό των διακινητών αυτών των «καµένων» σεναρίων ήταν πως ο πρωθυπουργός, για να µπλοκάρει την αναθεώρηση του επίµαχου άρθρου από την επόµενη Βουλή -γνωρίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι κυβέρνηση-, θα έβαζε τρικλοποδιά στον δικό του σχεδιασµό.

Και µετά θα υλοποιούσε τη στρατηγική «αδυναµία εκλογής Προέδρου» ώστε να διαλυθεί η Βουλή και να πάµε σε εκλογές. Πρώτα απ’ όλα αυτό προϋποθέτει πως η Ν∆ θα είναι η επόµενη κυβέρνηση. Επίσης σηµαίνει πως, εφόσον αναλάβει τα ηνία της χώρας τον Οκτώβριο, µέχρι τον Ιανουάριο δεν θα έχει ολοκληρώσει τη συνταγµατική αναθεώρηση για να προλάβει την προεδρική εκλογή. Τι σηµαίνει αυτό; Οτι σε καµία περίπτωση δεν προτίθεται να προτείνει τον Προκόπη Παυλόπουλο που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δηλώσει από τώρα ότι στηρίζει και ψηφίζει. Χµµµ! ∆εν βγαίνει άκρη ακόµη κι αν το πάρουµε ανάποδα: Υπήρχε περίπτωση η κυβέρνηση Τσίπρα να υπονοµεύσει την ίδια την πρότασή της δείχνοντας ηττοπάθεια παραµονές εκλογών; H λογική σηκώνει τα χέρια ψηλά!

εκλογέςΣΥΡΙΖΑ