Απόψεις|17.03.2019 21:20

Η τραγελαφική σιωπή για τις προσαγωγές

Newsroom

Οι αντισυγκεντρώσεις αρέσει, δεν αρέσει σε αυτούς που τις οργανώνουν δεν έχουν «εξ ορισµού» καµιά σχέση µε τη δηµοκρατία, καθώς επιδιώκουν διά του φόβου να «απαγορεύσουν» τη συµµετοχή στην «εχθρική» συγκέντρωση. Και αυτό έχει καταδειχτεί, συχνά µε τραγικό τρόπο, σε µαύρες περιόδους της Ιστορίας µας. Είναι λογικό, λοιπόν, κάθε συντεταγµένη πολιτεία να κινείται αποτρεπτικά σε αυτές τις µισαλλόδοξες παρασυνάξεις «αντιφρονούντων». Από αυτό το σηµείο, όµως, µέχρι τις αθρόες προληπτικές προσαγωγές, όπως αυτές που έγιναν πρόσφατα στα Γιαννιτσά, υπάρχει τεράστια απόσταση.

∆ιότι δεν νοείται στο όνοµα οποιασδήποτε προληπτικής δράσης της Αστυνοµίας να υπάρχει προληπτική… αναστολή δικαιωµάτων και στέρηση ελευθερίας µε απόφαση του οποιουδήποτε αστυνοµικού οργάνου. Οπως επισήµανε η Ελληνική Ενωση για τα ∆ικαιώµατα του Ανθρώπου, οι προληπτικές προσαγωγές «παραβιάζουν τα συνταγµατικά δικαιώµατα της προσωπικής ασφάλειας και της συνάθροισης, επειδή δεν αιτιολογούνται εξειδικευµένα και προσωποποιηµένα, ενώ πραγµατοποιούνται χωρίς καµία εγγύηση δικαστική και χωρίς να είναι εφικτή η πρόσβαση σε δικηγόρο». To πρόβληµα είναι µεγάλο. Ή, όπως το έθεσε ο Νίκος Τόσκας, εκθέτοντας την τωρινή επικεφαλής του υπουργείου… Προστασίας του Πολίτη, «oι προληπτικές προσαγωγές είναι παράνοµες.

Είναι κάτι που δεν χρησιµοποιούσαµε ως µέθοδο, αν έγινε θα πρόκειται για λάθος». ∆υστυχώς, όµως, όπως µας εξήγησε µε τη συνέντευξή της στην ΕΡΤ η κ. Γεροβασίλη, µετατρέποντας το πρόβληµα σε ανοιχτά πολιτικό, δεν επρόκειτο για λάθος, αλλά για «σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ.», το οποίο «εφαρµόζεται συχνά», δηλαδή προφανώς από όταν ανέλαβε η ίδια το υπουργείο διαδεχόµενη τον µη παραδοσιακό συριζαίο Τόσκα. Κωµικοτραγικές καταστάσεις: ένας µάλλον κεντροαριστερός πρώην στρατιωτικός δεν ξεχνά το Σύνταγµα, δεν προσπερνά τα όρια που αυτό θέτει και θέλει να πιστεύει ότι απλώς έγινε «λάθος» που -εννοείται- δεν θα επαναληφθεί.

Και µια «κανονική» αριστερή, τυπικό ηγετικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, αγνοεί τις επιταγές του Συντάγµατος και ξεκαθαρίζει ότι δεν υπήρχε λάθος, αλλά όλα έγιναν µε «σχέδιο» και γι’ αυτό προφανώς θα ξαναγίνουν. Κανονικός τραγέλαφος! Και το χειρότερο είναι ότι πολλά στελέχη του κυβερνώντος κόµµατος, αλλά και «γεφυροποιοί» συνεργαζόµενοι που επέκριναν εύκολα τον Τόσκα, τώρα το «ράβουν», δείχνοντας ότι οι αρχές τους είναι πολύ ελαστικές και εξαρτώνται άµεσα από τις προσωπικές σχέσεις και τις διαπλοκές τους.

αστυνομία