Απόψεις|18.03.2019 14:33

Η σφαγή στη Νέα Ζηλανδία

Πάνος Θεοδωρίδης

Μια πόλη τετρακοσίων χιλιάδων κατοίκων που ιδρύθηκε το 1848 από παλιούς φαλαινοθήρες. Ενας οπαδός της θεωρίας της «Μεγάλης Αντικατάστασης» οπλίστηκε, έβαλε µια κάµερα στο κεφάλι και εφάρµοσε στην πράξη ένα από τα δηµοφιλή ψηφιακά παιχνίδια του στυλ «σκότωσέ τους όλους» που προκαλεί αϋπνίες σε εκατοµµύρια φανατικούς χρήστες.

Η σφαγή έλαβε τέλος χάρη σε έναν πολίτη που του επιτέθηκε µε πυροσβεστήρα και του χάλασε το πρόγραµµα. Ηταν ένα προµελετηµένο έγκληµα χάρη στο οποίο πληροφορηθήκαµε πως ο δράστης είχε ήδη ετοιµάσει ένα µανιφέστο της θεωρίας που προανέφερα, 73 σελίδων, παρακαλώ. Η θεωρία αυτή, σε διάφορες παραλλαγές, υποστηρίζει πως υπάρχει οργανωµένο σχέδιο αντικατάστασης των χριστιανικών πληθυσµών από αλλόθρησκους, κυρίως µουσουλµάνους, και υποδεικνύει τους φταίχτες. Οπαδοί της υπάρχουν σε όλο τον κόσµο.

Γι’ αυτήν την πόλη ο κόσµος γνωρίζει λίγα, αλλά αρκετά. Εχει πολλά σχολεία, πολλά ποδήλατα, δηµόσιες µεταφορές, µεγάλη γεωργία και η βιοµηχανία δεν υστερεί, υπέφερε πριν από λίγα χρόνια από σεισµούς και θεωρείται ευνοµούµενη, µε αρκετούς Μαορί στην πολιτιστική της υποδοµή. Η σηµαία και το τοπικό της έµβληµα είναι ιδιότυπα πολύχρωµα και σύµφωνα µε την ποικιλία των µεταναστευτικών ρευµάτων που τα δηµιούργησαν. Τυπική µεγαλούπολη της Ωκεανίας.

Ωστόσο, ψάχνοντας, ανακαλύπτει κανείς ότι εδώ και τριάντα χρόνια, αποσπασµατικά, πενήντα τουλάχιστον πολίτες της σκοτώθηκαν από περιοδικές «σφαγές». Οι σχετικά λίγοι µουσουλµάνοι, στις αρχές του αιώνα, συγκρούστηκαν µεταξύ τους, λόγω της µετανάστευσης Αράβων και Σοµαλών µουσουλµάνων που ενόχλησαν τους παραδοσιακούς µουσουλµάνους κατοίκους από την Ασία.

Ο δράστης, νέας ηλικίας, επιχείρησε ένα «ενηµερωτικό» ταξίδι και στα µέρη µας, κυρίως Βουλγαρία και Τουρκία, ψάχνοντας πιθανόν τη διαβόητη «γραµµή Χάντινγκτον», προσκοµίζοντας ακόµη και το επίθετο «τουρκοφάγος» για να βαφτίσει τα όπλα του, θεωρώντας, µεταξύ άλλων, και απαράδεκτη τη µετατροπή της Αγίας Σοφίας στην Πόλη σε τζαµί, ενώ γνώριζε και άλλα επεισόδια της αναµέτρησης Ισλάµ και χριστιανών ανά τους αιώνες. Αυτά είναι τα µέχρι στιγµής διασταυρωµένα στοιχεία που υπάρχουν και αναµένονται κι άλλα

Κράιστσερτςεπίθεση Νέα ΖηλανδίαΜπρέντον Ταράντ