Απόψεις|18.03.2019 14:41

Οταν το ΚΙΝΑΛ πήγαινε, ο Γιώργος ερχόταν!

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

Δεν το συζητάµε: Οσο πιο συχνά εµφανίζεται και κάνει δηµόσιες δηλώσεις ο Γιώργος Παπανδρέου, τόσο πιο ενδιαφέροντα θα γίνονται τα πράγµατα. ∆εν αντιλαµβάνοµαι πού θέλει να το πάει, τι πολιτικούς στόχους έχει για το άµεσο µέλλον και γενικώς πώς τα βλέπει τα πράγµατα. Αυτό ακριβώς είναι και το ωραίο της υπόθεσης. Μέχρι στιγµής πάντως είναι ξεκάθαρο πως έχει κάνει το κόµµα του... να παραµιλάει.

Οσο περισσότερο κλείνονται στα γραφεία στη Χαριλάου Τρικούπη ή στα γραφεία τους στη Βουλή για να χαράξουν τακτικές και στρατηγικές, τόσο ο Γιώργος Παπανδρέου κάνει τα δικά του. Προφανώς χωρίς να έχει την παραµικρή πρόθεση ένταξης σε αυτούς τους σχεδιασµούς, πολύ περισσότερο την παραµικρή διάθεση αυτο-περιορισµού. Θες επειδή έχει κάθε λόγο να πιστεύει ότι είναι ο τελευταίος πρωθυπουργός της χώρας που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ (η οποιαδήποτε µετεξέλιξή του); Θες επειδή είναι ακόµη πρόεδρος της Σοσιαλιστικής ∆ιεθνούς; Θες επειδή, όταν αυτός ερχόταν, αυτοί πηγαίνανε;

Πάντως δεν δείχνει να τον νοιάζει τίποτε. Κάνουν ό,τι µπορούν στο ΚΙΝΑΛ για να αποδείξουν ότι αυτοί αποτελούν τον «εναλλακτικό πόλο», ζητάνε εκλογές, καταγγέλλουν σκάνδαλα, ασκούν αντιπολίτευση εφ’ όλης της ύλης, ζητούν στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. Οµως ο Γιώργος Παπανδρέου, ατάραχος, πάει στην εκδήλωση µε τον Μοράλες και δηλώνει κι από πάνω ότι ο Τσίπρας είναι «χαρισµατικός». Γιατί έτσι.

Ευτυχώς πάντως που υπάρχει και κάτι στο οποίο ο Γιώργος Παπανδρέου συµφωνεί τόσο πολύ µε το ΚΙΝΑΛ, που δεν πρόκειται να δηµιουργήσει προβλήµατα: Το πόσο κακή ήταν η διακυβέρνηση της χώρας από τον Κώστα Καραµανλή. Επ’ αυτού µάλιστα δεν χάνει ευκαιρία να επιχειρηµατολογεί. Οπως καταλαβαίνω -ακούγοντας τις συνεντεύξεις τουαυτό είναι και το µεγάλο πρόβληµά του µε τον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι «υπόγειες επαφές µε τον καραµανλισµό», όπως λέει. Αν δεν υπήρχε αυτό το ζητηµατάκι, ποιος ξέρει πώς θα ήταν τα πράγµατα. Αλλωστε, όπως εκτιµά ο Γιώργος Παπανδρέου, το ζητούµενο για «προοδευτικές συµµαχίες» είναι να αποφασίσει ο ΣΥΡΙΖΑ να «εµβαθύνει» στις αιτίες που οδήγησαν την Ελλάδα στην κρίση. Προφανώς θεωρώντας ότι η διακυβέρνησή του ουδεµία σχέση έχει µε αυτές τις αιτίες. Μακάρι να συνεχίσει έτσι. Κάθε του εµφάνιση να «ανακατεύει την (προεκλογική) σούπα» και οι δηµοσιογράφοι να έχουµε να σχολιάζουµε και να γράφουµε.

ΚΙΝΑΛΓιώργος Παπανδρέου