Απόψεις|23.08.2023 07:50

Η καμπάνα του φασισμού χτυπά δυνατά

Αδάμος Ζαχαριάδης

Ο φασισμός είναι εδώ. Και είναι υπαρκτός τόσο σε κοινωνικό, όσο και σε πολιτικό επίπεδο, σε μια αλληλοτροφοδούμενη σπείρα που αγγίζει τόσο τους θεσμούς, όσο και τις καθημερινές αλληλεπιδράσεις. Αν οποιοσδήποτε έχει την παραμικρή αμφιβολία για αυτό, αρκεί να ανατρέξει στα γεγονότα της χθεσινής μέρας, όπου μέσα στον ορυμαγδό των πυρκαγιών και το πραγματικό πένθος μιας εθνικής καταστροφής, κάποιοι βρήκαν τον εχθρό στα πρόσωπα θυμάτων.

Η Τρίτη ξεκίνησε με τοπικούς παράγοντες και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης να διατυπώνουν, χωρίς σοβαρή τεκμηρίωση, τη θέση ότι η φωτιά στον Έβρο μπήκε «ακούσια ή εκούσια» από τους μετανάστες που περνούν στην Ελλάδα από την Τουρκία. Δίπλα στη λέξη μετανάστης προστέθηκε γρήγορα και η πληροφορία «παράνομος» ή «παράτυπος» ως μια επιπλέον επιτόνιση της εγκληματικότητας που υποτίθεται ότι αυταπόδεικτα φέρει η μεταναστευτική συνθήκη.

Λίγες ώρες αργότερα, 18 ΑΝΘΡΩΠΟΙ, ανάμεσά τους και δύο παιδιά, κάηκαν ζωντανοί μέσα στο δάσος, καθώς δεν πρόλαβαν να διαφύγουν από τις φλόγες. Δεκαοκτώ άνθρωποι που κατάφεραν να γλυτώσουν από τις κακουχίες στις χώρες τους, υπέστησαν την εκμετάλλευση των διακινητών και πιθανότατα κρύβονταν στο δάσος. Κανείς δεν ξέρει τους λόγους και τη διαδρομή τους. Αυτό που όμως έχει δει το φως της δημοσιότητας, και μάλιστα από έγκριτα διεθνή Μέσα, είναι οι καταγγελίες για δράση σε ελληνικό έδαφος λογής-λογής «κυνηγών κεφαλών» των μεταναστών, συνθήκη που ενδέχεται να οξύνει την ανάγκη των εισερχόμενων αυτών ανθρώπων να κρυφτούν.

Η πρώτη κυβερνητική αντίδραση στην είδηση του εντοπισμού των απανθρακωμένων σορών ήταν η δήλωση του Υπουργού Μετανάστευσης, ο οποίος  από το τραγικό αυτό περιστατικό εξήγαγε πρωτίστως το συμπέρασμα ότι «η τραγωδία αυτή επιβεβαιώνει, για άλλη μια φορά, τους κινδύνους της παράτυπης μετανάστευσης», χωρίς ιδιαίτερη μέριμνα για την έκφραση ενσυναίσθησης μπροστά σε μια τραγωδία.

Λίγες ώρες αργότερα, στα μέσα κοινωνικής δικτύωση ένα βίντεο δείχνει κάτοικο του Έβρου να «συλλαμβάνει» και να κλειδώνει 25 μετανάστες σε ένα τρέιλερ φορτηγού. Εικόνα κανονικού προγκρόμ, από αυτά που χρόνια καταγγέλλεται ότι γίνονται στην περιοχή, την οποία ο ίδιος ο κάτοικος ανέβασε υπερήφανα στον λογαριασμό του. Μια εικόνα έντρομων ανθρώπων, κλειδωμένων σε τρέηλερ, η οποία παραπέμπει στα πιο φρικτά ένστικτα της ανθρώπινης ιστορίας και η οποία συνοδευόταν από επιβραβευτικά σχόλια και παρακινήσεις λιντσαρίσματος από άλλους ομοϊδεάτες του δράστη κάτω από την ανάρτηση. Ευτυχώς, το ίδιο βράδυ οι ελληνικές Αρχές προχώρησαν στη σύλληψη του συγκεκριμένου προσώπου και των δύο συνεργών του.

Σε μια συνθήκη που βράζει, με μια ολόκληρη περιοχή να αντιμετωπίζει το τραύμα των πυρκαγιών, την κατάσταση υποδαυλίζουν και αναρτήσεις πολιτευτών, όπως αυτές του βουλευτή της Ελληνικής Λύσης, Πάρη Παπαδάκη, ο οποίος επικαλέστηκε «σοβαρές πληροφορίες για λαθρομετανάστες που παρακωλύουν το έργο των πιλότων» και καλούσε πολίτες να «να λάβουμε μέτρα.. να είστε σε εγρήγορση για να κάνουμε αυτό που ξέρουμε καλά..», υπογραμμίζοντας ότι «έχουμε πόλεμο»

Ο εκφασισμός της διπλανής πόρτας ποτέ δεν αναγνωρίζεται οικειοθελώς ως προσωπικό ίδιον  αυτού που τον εκφράζει. Αυτό, βέβαια, ίσως να αυξάνει και τη δύναμή του ως μια άλλη κοινοτοπία του κακού, με τους όρους της Χάνα Άρεντ.

μετανάστεςφωτιάειδήσεις τώραφωτιά τώραΈβροςφασισμός