Απόψεις|19.03.2019 14:32

Μανώλης Χριστοδουλάκης: Ο ορισμός του ενθουσιασµού

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

Στην πολιτική, όµως, µπορεί να παρουσιάσει ορισµένα µειονεκτήµατα. Οπως να υπερβάλλουµε λιγουλάκι. Μας το απέδειξαν αυτό, νοµίζω, οι χθεσινές δηλώσεις του γραµµατέα του ΚΙΝΑΛ Μανώλη Χριστοδουλάκη. «Η συµµετοχή του κόσµου στις συγκεντρώσεις µας είναι τεράστια και γι’ αυτό η πρόεδρος Φώφη Γεννηµατά είπε ότι θα αποτελέσουµε την έκπληξη των εκλογών» ήταν η περιχαρής εκτίµησή του.

Συνέχισε µάλιστα µε τον ίδιο ενθουσιασµό: «Γεµίζουµε αίθουσες! Οι πολίτες συρρέουν για να µας ακούσουν. Ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά ούτε και η Ν∆ δεν θα γέµιζαν τις µισές». ∆εν ξέρω τι είδους «αίθουσες» έχει στο µυαλό του ο Μανώλης Χριστοδουλάκης και πόσο κόσµο πιστεύει ότι χωράνε. Πάντως, προέρχεται από ένα κόµµα που κάποτε σε προεκλογικές περιόδους γέµιζε πλατείες. Τώρα ούτε καν το διανοείται. Επίσης, αν πιστέψουµε τις συγκρίσεις που κάνει µε τα δύο µεγαλύτερα κόµµατα (µε βάση τα τελευταία εκλογικά αποτελέσµατα τουλάχιστον), τότε το ΚΙΝΑΛ δεν πάει απλά για διψήφιο ποσοστό. Πάει για πρώτο κόµµα.

Φυσικά, προεκλογική περίοδο έχουµε. ∆ουλειά του κάθε γραµµατέα είναι -µεταξύ άλλων- να «ντοπάρει» το κόµµα του. Από τα στελέχη έως το πιο πρόσφατο µέλος. Οµως καλό είναι να αποφεύγει τις βαρύγδουπες δηλώσεις. ∆εν είναι λίγο περίεργο αυτό το «κοινωνικό ρεύµα» που περιγράφει ότι αναπτύσσεται στην ελληνική κοινωνία να µην το έχει εντοπίσει κανείς άλλος εκτός από τα στελέχη του ΚΙΝΑΛ; Τόση στραβοµάρα πια; Ή µήπως υπάρχει κάποια συνωµοσία εναντίον του κόµµατος της Φ. Γεννηµατά; Σε αυτά προσθέστε και την εκτίµηση του Μανώλη Χριστοδουλάκη για τις εκδηλώσεις που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ µε στελέχη προερχόµενα από την Κεντροαριστερά.

Οπως µας πληροφορεί, πρόκειται για «αντισυγκεντρώσεις» που δείχνουν «το άγχος τους µπροστά στην πορεία του Κινήµατος Αλλαγής». Ενδιαφέρουσα προσέγγιση. Νοµίζω όµως ότι υποτιµά κάπως το «ένστικτο» αυτού που αποκαλείται «χώρος της Κεντροαριστεράς». Ιδίως τη δυνατότητά του να «µυρίζεται» το πού υπάρχουν περισσότερες δυνατότητες και πιθανότητες για να ασκήσει εξουσία. ∆ιαχρονικά αποδεδειγµένο αυτό και µε πολλά παραδείγµατα. Θα έπρεπε -ίσως- να απασχολήσει τον γραµµατέα του ΚΙΝΑΛ το γιατί ενώ παρατηρούνται µετακινήσεις από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ προς τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν βλέπουµε και το αντίθετο.

ΚΙΝΑΛΜανώλης Χριστοδουλάκης