Απόψεις|02.09.2023 09:37

Δύο χρόνια χωρίς τον Μίκη

Γιώργος Λογοθέτης
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά

Στη ζωή μου είχα τη μεγάλη τύχη να συμπορευτώ με τον Μίκη Θεοδωράκη. Θα παραθέσω απλά κάποια στιγμιότυπα της ζωής του, όπως τα έζησα.

Ήταν τόσο σημαντική η φιλία και η αλληλοεκτίμηση του Μίκη με τον Πάλμε, που στην κηδεία του δολοφονημένου Ούλαφ Πάλμε η τελετή τελείωσε με το τραγούδι του Μίκη Ο ΚΑΗΜΟΣ.  

Οι εικόνες συγκλονιστικές!  Ενώπιον των ηγετών όλου  κόσμου,  στην αίθουσα απονομής του Βραβείου Νόμπελ, στο χώρο που τιμήθηκαν ο Σεφέρης και ο Ελύτης, τα τηλεοπτικά δίκτυα μεταδίδουν σε όλο τον κόσμο τον χαιρετισμό του Μίκη Θεοδωράκη στον αγαπημένο του φίλο.  Ερμηνεύτρια Arja Sajonmaa, η Μούσα του Μίκη στην  Σκανδιναβία. 

Ο ίδιος ο Πάλμε,  μού είχε τονίσει στη σουηδική τηλεόραση: 

«Δεν γνωρίζουμε άλλη προσωπικότητα στον κόσμο που έχει συμβάλλει τόσο σημαντικά σε διεθνές επίπεδο στον τομέα του πολιτισμού με παράλληλη κοινωνικοπολιτική δράση…» 

Με τον Μίκη ταξιδέψαμε μαζί σε χώρες όπως η Ισπανία, η Γερμανία, στις Σκανδιναβικές χώρες, στην Νότια Αφρική, στην Τουρκία, στην Πολωνία, στα Σκόπια, στο Βελιγράδι, και κάθε φορά κατέγραφα όσα ζούσαμε μαζί σε αυτό το υπέροχο ταξίδι.   

Σήμερα, δυο χρόνια μετά το  δικό του ταξίδι προς την αιωνιότητα, επικαλούμαι αυτό που έγραψε ο Γιάννης Ρίτσος. «Όλα στο Μίκη είναι Μεγάλα.  Ό,τι κι αν γράψει κανείς γι’ αυτόν, υπολείπεται από την πραγματικότητα».  

Από την επαφή μαζί του για πάνω από μισόν αιώνα, βγαίνουν αβίαστα κάποιες παραδοχές: 

Το πρώτο ήταν η απλότητα που ο ίδιος είχε επιβάλλει με τον δικό του τρόπο. Χαιρόταν όταν άκουγε να του φωνάζουν «γεια σου Μίκη». Μια φράση που από διαίσθηση ενέπνευσε την Κινέζα ελληνίστρια Xu  Kai να γράψει ένα θαυμάσιο ποίημα με τίτλο «Γεια σου Μίκη» !  

Το δεύτερο ήταν το πάθος του για δημιουργία. Έγραφε ασταμάτητα.  Στα αεροπλάνα, στα ξενοδοχεία, στα λεωφορεία,  πριν και μετά από τις συναυλίες, έγραφε νέες συνθέσεις, κείμενα για πολιτικές ομιλίες, δικούς του στίχους, βιβλία. Σχεδόν 50 βιβλία είναι ο απολογισμός της συγγραφικής του δραστηριότητας. Συγχρόνως έγραφε την  θεωρία για την «ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΗ ΑΡΜΟΝΙΑ», για την σύγκρουση του Χάους και της Αρμονίας. Μια θεωρία, συνέχεια της θεωρίας του Πυθαγόρα για την Μουσική των Άστρων. 

Ένα τρίο στοιχείο είναι η μελέτη των αρχαίων και η προσπάθεια να συνεχίσει το δικό τους έργο μεταφράζοντας  αρχαίο δράμα για να του δώσει νέες μορφές, με όπερες όπως την ΗΛΕΚΤΡΑ, ΑΝΤΙΓΟΝΗ, ΜΗΔΕΙΑ και  ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ. Δικαίως ο Κώστας Γεωργουσόπουλος θεωρεί ότι ο Μ.Θ. αποτελεί τον «ομφάλιο λώρο που συνδέει την σύγχρονη με την αρχαία Ελλάδα. 

Ένα τέταρτο στοιχείο ήταν η πίστη του στο «ΧΡΕΟΣ». Χρέος και καθήκον να πει δημόσια αυτό που σχεδόν κανείς δεν θα τολμούσε να εκφράσει. Θεώρησε Καθήκον του να δηλώσει την ανάγκη για την «λύση Καραμανλή» όταν πίστευε  ότι δεν υπήρχε άλλη λύση για να φύγει η Χούντα. Στήριξε με όλες του τις δυνάμεις την πρωτοβουλία για την «διπλωματία των πολιτών Ελλάδας-Τουρκίας» σε συνεργασία με τον Τούρκο συνθέτη και συγγραφέα Zylfe Livaneli.  

Έδωσε την ιστορική συναυλία στα Σκόπια παρουσία του τότε προέδρου Κίρο Γκλιγκόροφ όταν οι σχέσεις με την Ελλάδα ήταν στον «πάγο».

Πέμπτο και το πιο σημαντικό στοιχείο ήταν ο επίμονος αγώνας του να «μπει ταφόπλακα στον Εμφύλιο…» Ήδη το 1970 στην πρώτη συνάντηση που είχαμε στην Στοκχόλμη μου ανέθεσε να «ερευνήσω σε βάθος τις αιτίες και τα οδυνηρά αποτελέσματα που είχε ο εμφύλιος για την Ελλάδα…» 

Από τότε καταγράφω σε βίντεο μαρτυρίες και από τις δύο πλευρές του Εμφυλίου.  Εδώ ένα μέρος από το υλικό :  

Ο ίδιος στην διαθήκη του εκφράζει την  επιθυμία του για την ολοκλήρωση αυτής της προσπάθειας. Το «Τραγούδι του Νεκρού Αδερφού» δεν ήταν τυχαία το τελευταίο έργο του, που ο ίδιος διηύθυνε. Κάτι σαν υπόμνηση και μουσική διαθήκη κατά του διχασμού, για τη συμφιλίωση και την ενότητα των Ελλήνων. 

ΥΓ. 

Μπορείτε να διαβάσετε όσα κατέγραψα για την κοινή μας πορεία, στη βιογραφία του, με τίτλο: ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ.  

Το βιβλίο είναι διαθέσιμο στο διαδίκτυο στην σελίδα google books:
-Στην ελληνική έκδοση https://tinyurl.com/23jphabx
-Στην αγγλική https://tinyurl.com/6ydj7r7a
-Στην ρωσική https://tinyurl.com/vnv9nye8  

-Εχει επίσης μεταφραστεί στα κινεζικά και στα τουρκικά. 

Επίσης, μια ιστοσελίδα  και ένα διαδικτυακό ραδιόφωνο για τον Μίκη Θεοδωράκη: 

https://mikisguide.gr/category/fili/                                                                                                          

https://mikisradio.blogspot.com/   

* Ο Γιώργος Λογοθέτης γεννήθηκε το 1944 στη Λευκάδα. Εργάστηκε 15 χρόνια στην Κρατική Σουηδική Τηλεόραση ως δημοσιογράφος, παρουσιαστής και παραγωγός τηλεοπτικών εκπομπών. Από το 1988, εργάστηκε στην ΕΡΤ-3 . Το 1990 τιμήθηκε με το βραβείο IPEKTSI. Στις εκλογές του 2006 εξελέγη Δήμαρχος Απολλωνίων Λευκάδας. Είναι βιογράφος του Μίκη Θεοδωράκη, συμπορεύτηκε μαζί του από το 1970 και αναφέρεται στην πολιτική του διαθήκη. 

Μίκης Θεοδωράκηςειδήσεις τώρα