Απόψεις|03.09.2023 06:00

Πογκρόμ κατά μεταναστών στην Κύπρo: Η νήσος των α(γρ)ίων

Κατερίνα Ηλιάδη

Η Κύπρος χρωστά την ευμάρειά της σε ένα μεγάλο βαθμό και στη μαύρη (αδήλωτη) εργασία – είναι χιλιάδες οι νόμιμοι/παράτυποι/παράνομοι/αιτητές ασύλου στην Κύπρο – πώς τρέφονται, πού ζούνε, πού δουλεύουν; Μένουν σε άθλια σπίτια-μάντρες, εφτά νομά σ’ ένα δωμά που τους νοικιάζουν Ελληνοκύπριοι, δουλεύουν για ένα κομμάτι ψωμί, γι αυτό και παραμένει ανταγωνιστική η κυπριακή οικονομία (ανταγωνιστικό τουριστικό προϊόν κλπ).

Δεν θα δει κανείς πολλούς Κύπριους στα χωράφια να μαζεύουν φρούτα και λαχανικά (εκτός κι αν είναι οι ιδιοκτήτες της γης), να καθαρίζουν σπίτια, γραφεία, καταστήματα, πολυκατοικίες, να φροντίζουν ηλικιωμένους, να πλένουν πιάτα και να καθαρίζουν πατάτες στις κουζίνες των πάμπολλων εστιατορίων, καφέ, φούρνων, ξενοδοχείων της τουριστικής Κύπρου, να παραδίδουν καφέ και τυρόπιττα και ότι άλλο επιθυμεί ο πελάτης, μέσα στη βροχή και τον λάλλαρο (λιοπύρι) της Κύπρου. Για όλες αυτές τις δουλειές -και για άλλες όπως κουτσοδούλια, στις οικοδομές και άλλες δύσκολες χειρωνακτικές εργασίες, καθώς και για ευκολότερες όπως να βγάζουν το σκύλο βόλτα- υπάρχουν εδώ και χρόνια οι «μαυρούες» και οι «μαύροι», οι «yes Madam» και οι «yes Sir», δηλαδή τα φθηνά έως πάμφθηνα εργατικά χέρια -νόμιμα και παράτυπα/παράνομα- οι άνθρωποι από Σρι Λάνκα, Βιετνάμ, Ινδία, Πακιστάν, παλαιότερα από Φιλιππίνες, ενώ τα τελευταία χρόνια και Αφρικανοί από Κονγκό, Καμερούν, Νιγηρία, αλλά και από Βουλγαρία, Ρουμανία, Γεωργία, Ρωσία (οι φτωχοί – γιατί υπάρχουν και οι πλούσιοι «μάστροι» πολλών Κυπρίων, ακόμη και πολιτικών).

Οι ξένοι, που άμα είναι ποδοσφαιριστές τους δοξάζουν όλοι αυτοί οι χούλιγκαν, ακροδεξιά στοιχεία, κουκουλοφόροι, αλλά άμα είναι πρόσφυγες από τη Συρία και μετανάστες του μικρομεροκάματου, τους σπάζουν στο ξύλο και τους διαλύουν το βιός τους. Και άμα είναι επενδυτές, ειδικά προ των κυρώσεων των ΗΠΑ και της Βρετανίας, τους κάνουν ακόμη και τεμενάδες, και ο κοσμάκης και οι της ελίτ, οι ελιτάριοι της επιχειρηματικής, πολιτικής, εκκλησιαστικής ζωής της νήσου των αγίων.

Το περασμένο Κυριακοδεύτερο το πογκρόμ αλά κυπριακά ξεκίνησε από τη Χλώρακα, ένα μικρό χωριό της Πάφου που είναι διάσημο στο νησί για τα μεγάλα αγγούρια του (δεν κάνω πλάκα, ισχύει). Μπήκαν σε καταστήματα και σπίτια Σύρων προσφύγων -υπάρχουν μαρτυρίες ότι τα είχαν σημαδεύσει νωρίτερα με μπλε μπογιά για να ξεχωρίζουν- και τους τα έκαναν καλοκαιρινά (σε αυτή την κοινότητα, οι αλλοδαποί είναι κυρίως Σύροι). Κατατρομοκράτησαν φιλήσυχες οικογένειες, άντρες και γυναίκες και παιδιά.

Την Παρασκευή το βράδυ, ο ακροδεξιοχουλιγκανοκουκουλοφόρος θίασος μεταφέρθηκε στη Λεμεσό που πετά (φράση που χρησιμοποίησε ο Νίκος Αναστασιάδης όταν ήταν Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πιεζόταν για την αποτυχία του στο Κυπριακό), στο Μόλο (επίχωση), το στολίδι της πόλης, το παραλιακό μέτωπο. Χειρότερα εκεί τα πράγματα. Έδειραν κόσμο, έσπασαν καταστήματα, έβαλαν φωτιές σε κάποια καταστήματα και κάδους απορριμμάτων, έκαναν ζημιές σε αυτοκίνητα. Την ερχόμενη Τετάρτη ανακοίνωσαν ότι θα πάνε στο προεδρικό, στην πρωτεύουσα, στη Λευκωσία. Όλα αυτά ανακοινώνονται, προαναγγέλλονται, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τι έκανε η Αστυνομία; Εκ των προτέρων τίποτε το ιδιαίτερο. Είχε σχέδιο λέει – εκ του αποτελέσματος, παταγώδης η αποτυχία. Γιατί η Αστυνομία παρακολουθεί περίπου αμήχανη τα πογκρόμ στην Κύπρο; Κάποιοι, λένε, ότι επειδή τα διαχρονικά ρουσφέτια και η αναξιοκρατία μάζεψαν αρκετή ανικανότητα στην ηγεσία του Σώματος, άλλοι υποστηρίζουν ότι πολλά μέλη της Αστυνομίας κρύβουν μέσα τους ένα μικρό ξενοφοβικό άρα δεν υπάρχει ζήλος για επιτέλεση του συγκεκριμένου καθήκοντος, οι κακοπληρωμένοι απλοί αστυνομικοί γιατί να τα βάλουν με τα άγρια θηρία - πολλά από αυτά γνωστοί τους (μικρό νησί και μοιρασμένο, όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους) και άλλα από αυτά μαστουρωμένα και εξοπλισμένα με λοστούς, μαχαίρια κλπ (φοβούνται και οι Αστυνομικοί, έχουν οικογένειες). Παραιτήθηκε κανείς υπουργός, αρχηγός; Μέχρι στιγμής δεν έγινε τίποτε τέτοιο γνωστό, ούτε καν εάν τυπικά έστω υπέβαλαν την παραίτησή τους στον Πρόεδρο κι αυτός δεν την έκανε αποδεκτή.

Η Κύπρος που έχει άλλη μία Κύπρο μετανάστες στο εξωτερικό (Βρετανία, Αυστραλία, Καναδά, έφαγαν πολλοί Κύπριοι ψωμί στις Αραπιές) και χιλιάδες εκτοπισμένους εδώ και μισό αιώνα λόγω Κυπριακού, πώς κατάντησε έτσι; Ακροδεξιά στοιχεία (και χούλιγκαν) ήταν τα δεκανίκια της Δεξιάς του Αναστασιάδη που τους ανέβασαν δυο φορές στην εξουσία/Προεδρία του κράτους, και τους έδιναν πολύτιμες ψήφους στη Βουλή για να περνούν τις πολιτικές τους (στην Κύπρο κανένα κόμμα δεν έχει πλειοψηφία) – οι χούλιγκαν είναι τα αππωμένα (κακομαθημένα) των μεγάλων κομμάτων, οι χρήσιμοι ηλίθιοι κομματαρχών και πολιτευτών και ποδοσφαιρικών βαρώνων και παραγόντων. Σημειώνεται ότι είναι και με τις ψήφους της ακροδεξιάς που εκλέχθηκε η νυν πρόεδρος της Βουλής, η οποία έγινε πριν λίγους μήνες και πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ), του κόμματος του Αναστασιάδη που κυβερνούσε δέκα χρόνια.

Ο τελευταίος υπουργός Εσωτερικών του Αναστασιάδη αντιμετώπισε το Μεταναστευτικό/Προσφυγικό με ακροδεξιά ρητορική, λαϊκισμό, προχειρότητα, τσαπατσουλιά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τής πολιτικής σκέψης του ανδρός, το ότι λίγο πριν τις τελευταίες προεδρικές εκλογές, φύτεψε ένα κομμάτι συρματόπλεγμα, παράλληλα με το συρματόπλεγμα του Αττίλα, για να κόψει δήθεν τις μεταναστευτικές ροές από τα κατεχόμενα, εγκλωβίζοντας ανάμεσα στα δυο συρματοπλέγματα Ελληνοκύπριους οικογενειάρχες (σπίτια, μόνιμες κατοικίες) και Ελληνοκύπριους αγρότες (καλλιεργήσιμη γη). Οι μεταναστευτικές ροές από τα κατεχόμενα μετακόμισαν λίγο πιο κάτω, εκεί που τέλειωνε το συρματόπλεγμα του υπουργού και ξανάρχιζαν τα χιλιόμετρα τής αφύλακτης γραμμής καταπαύσεως τού πυρός. Έκανε και είπε και διάφορα άλλα, που ήταν νερό στο μύλο του ρατσισμού και της ξενοφοβίας.

Υ.Γ. Στη φωτογραφία ο νεαρός Σαμίρ από το Κουβέιτ, ο οποίος ήρθε διακοπές μια εβδομάδα στην Κύπρο μαζί με τρεις φίλους τους. Τις έφαγε κι αυτός γιατί ήταν μελαχρινός (τόσο όσο και πολλοί Ελληνοκύπριοι) και βρέθηκε τη λάθος στιγμή στο λάθος σημείο. Ήταν σε εστιατόριο στο Μόλο της Λεμεσού, την ώρα του προγκρόμ.

ρατσισμόςΛεμεσόςμετανάστεςΚύπρος