Απόψεις|20.03.2019 14:26

Έκθεση ΟΟΣΑ: Αριθµοί και πραγµατικότητα

Έθνος Γνώμη

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να κάνει τη συγκεκριµένη διαπίστωση, που ισχύει διαχρονικά για τη χώρα µας: το µεγαλύτερο µέρος των φορολογουµένων πληρώνει πολλά σε φόρους – χωρίς τις ανάλογες παροχές σε Υγεία, Παιδεία και κοινωνικά επιδόµατα. Ωστόσο αυτό είναι µόνο ένα µέρος της αλήθειας: επίσης διαχρονικά, ένα σηµαντικό κοµµάτι της ελληνικής κοινωνίας φοροδιαφεύγει – εποµένως οι λειψές παροχές που απολαµβάνει είναι εντέλει πολύ φθηνές.

Βεβαίως, οι πολίτες που δεν φοροδιαφεύγουν -οι µισθωτοί και οι συνταξιούχοι κατά κύριο λόγο- γνωρίζουν τι συµβαίνει: έτσι δεν αποτελεί έκπληξη ότι σχεδόν οκτώ στους δέκα θεωρούν πως παίρνουν κοινωνικά επιδόµατα άνθρωποι που δεν τα δικαιούνται. Από την άλλη πλευρά, οκτώ στους δέκα ζητούν «να πληρώσουν οι πλούσιοι» προκειµένου να στηριχθούν οι φτωχοί.

Μια απαίτηση θεωρητικά σωστή, αλλά που δεν µπορεί να θεωρηθεί λύση, αφού -για παράδειγµα- το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν πάνω από 60.000 ευρώ τον χρόνο είναι πάρα πολύ µικρό. Στην πραγµατικότητα, αυτό που πρέπει άµεσα να αλλάξει στη φορολογία είναι η αναλογία άµεσων και έµµεσων φόρων – αφού οι τελευταίοι πλήττουν τους πάντες, αδιακρίτως εισοδήµατος

ΟΟΣΑ