Απόψεις|20.03.2019 14:45

Ρεαλιστικά προεκλογική ατµόσφαιρα

Κατερίνα Τζαβάρα

Το σχόλιο του πρωθυπουργού περί «γαργαλήµατος» που δέχεται για ταυτόχρονη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών και των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σήκωσε ένα ελαφρύ αεράκι µέσα στο γενικότερο κλίµα έντονα σεναριακής εκλογολογίας και... ρεαλιστικά προεκλογικής ατµόσφαιρας.

Το φρεσκάρισµα των σεναρίων για κάλπες, ων ουκ έστιν -κατά την αντιπολίτευση- ακριβής αριθµός, επαναπροσδιορίστηκε µε την προώθηση τροπολογιών που λύνουν σειρά ζητηµάτων για τις επικείµενες εκλογικές αναµετρήσεις. Αναπόφευκτα τα νέα πακέτα ερµηνειών και προεκτάσεων εξυφάνθηκαν αυτόµατα σχεδόν και κόλλησαν σε κάθε άκρη, γεµίζοντας κενά δηλώσεων, ανοιχτά ή και πιο εσωστρεφή υπονοούµενα.

Το ΚΚΕ, που ανακοίνωσε προκαταβολικά ότι θα ψηφίσει «παρών» στις τροπολογίες για την εισαγωγή σχετικών µε την εκλογική διαδικασία διατάξεων, επιχειρηµατολόγησε υπέρ του ότι δεν είναι δυνατόν «να κατατίθενται τροπολογίες που να αλλάζουν τους εκλογικούς κανόνες», την τελευταία στιγµή. Η Πειραιώς επιµένει να επεξεργάζεται εκτιµήσεις και να στρέφει το βλέµµα στη σύγκληση διακοµµατικής επιτροπής που θα έχει -εκ του νόµου άλλωστε- την ευθύνη της διοργάνωσης και της επιτήρησης των εκλογικών αναµετρήσεων.

Το υπουργείο Εσωτερικών µπαίνει σε ετοιµότητα για την αντιµετώπιση κάθε ενδεχοµένου όσο πολυσήµαντη κι αν αποδειχθεί τελικά «η ταυτόχρονη» διεξαγωγή των εκλογών. Εγχρωµα ψηφοδέλτια, κλωνοποιηµένα εκλογικά τµήµατα, δεκάδες χιλιάδες κάλπες και η «λαϊκή εντολή» έτοιµη να στριµωχτεί στους εκατοµµύρια εκλογικούς φακέλους προκειµένου να ξεκινήσει το βαρυσήµαντο ταξίδι προς τη µετουσίωσή της σε εκλογικό µήνυµα.

Οποια κι αν είναι η ουσία, το τυπικό περνάει από τα σαράντα κύµατα µιας πεπατηµένης χωρίς «ποτέ και πουθενά», όπως χαρακτηριστικά είπε από βήµατος της Ολοµέλειας ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, µετριάζοντας την τεχνητή έκπληξη του κ. Βορίδη περί κενοφανών διαδικασιών αναφορικά µε την εισαγωγή αλλαγών της τελευταίας στιγµής.

Αν «η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού» και αν πράγµατι «το όλον είναι µεγαλύτερο από το άθροισµα των µερών του», η διαιρεµένη προσέγγιση ακόµη και της εκλογικής διαδικασίας (δεν µιλάµε για την ουσία της) µας δείχνει ίσως σε ποια κατεύθυνση πρέπει να κοιτάµε ατενίζοντας τις εκλογές.

εκλογές