Απόψεις|20.03.2019 14:57

Υποκρισία και αµοραλισµός

Βούλα Κεχαγιά

Αναφέροµαι στα εργαλεία που χρησιµοποιεί η Ν∆ για να αντιπολιτευτεί την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παραµονές των ευρωεκλογών. Η διαπίστωση πως η αξιωµατική αντιπολίτευση έχει αποφύγει να µιλήσει έως τώρα πολιτικά για την κρισιµότητα των ευρωεκλογών προκαλεί αρνητικές αντιδράσεις. Το διακύβευµα της ευρωµάχης φαίνεται πως είναι κάτι που απασχολεί την Πειραιώς µόνο στον βαθµό που αυτή καθορίζει την επιστροφή της ή µη στην εξουσία.

Το νέο αντιπολιτευτικό δόγµα της Νέας ∆ηµοκρατίας είναι η επίθεση σε όποιον ή ό,τι πλησιάζει το Μαξίµου ή τον Τσίπρα. Η κριτική γίνεται µε όρους ζούγκλας και κατακρεούργησης προσώπων. Η άφιξη του Μοράλες στην Αθήνα ενέπνευσε τα λατινοαµερικάνικα σενάρια της αξιωµατικής αντιπολίτευσης που διαβάζει στο µυαλό του Τσίπρα την προσέγγιση σ’ ένα µοντέλο οικονοµικής και κοινωνικής ανάπτυξης στα πρότυπα της Βενεζουέλας, της Βολιβίας ή όποιας άλλης χώρας της Λατινικής Αµερικής. Το ασφαλιστικό Πινοσέτ που επαγγέλλεται η «γαλάζια» οικογένεια είναι προφανώς άλλης τάξης ζήτηµα.

Η Πειραιώς εντόπισε τον υπερπολυτελή ουρανοξύστη στον οποίο «απογειώνεται» ο Εβο Μοράλες, αφήνοντας τον λαό του να σέρνεται στα υπόγεια, σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας. Προφανώς όλο αυτό το fake/υπερπαραγωγή σκηνικό αποσκοπούσε στο να δηµιουργήσει συνειρµούς πως κάτι ανάλογο «οραµατίζεται» και ο Τσίπρας για τον δικό του λαό. Ο,τι δεν κατάφερε να προκαλέσει µε την κατάρρευσή του ο χάρτινος βολιβιανός πύργος επιδιώχθηκε µε την ανακάλυψη του Σερζ Λατούς και τη λιτή του αφθονία. Η Ν∆ ξέθαψε βίντεο του 2011, µε τον διανοητή να δίνει συνέντευξη σε κανάλι της Κρήτης, προβλέποντας, κατόπιν σχετικής ερώτησης, τη δηµιουργία µινωικού νοµίσµατος. Ιστορίες για αρκούδες, ίσως και για µινώταυρους. Ξαφνικά ο Λατούς χρίστηκε «γκουρού» του Τσίπρα -που το 2011 δεν είχε καν διανοηθεί τη µετέπειτα πορεία του ΣΥΡΙΖΑ-, αλλά πάντα µε την έννοια ενός ξεπεσµένου και παρωχηµένου σε ιδέες φιλοσόφου, που προέβλεπε τη διάλυση του ευρώ.

Με την ίδια λογική της απαξίωσης όποιου θεωρεί πως έχει κάτι να πει µε τον Τσίπρα έγινε λυσσαλέα επίθεση σε πρόσωπα που πλαισιώνουν το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, µε κατηγορίες περί οικογενειοκρατίας και γονικής παροχής. Μέχρι και τα λεξικά κόντεψαν να αναφλεγούν! Υποψήφιοι βρέθηκαν µε την πλάτη στον τοίχο να απολογούνται για τους γονείς τους που ουδέποτε άσκησαν διοίκηση ή κυβέρνησαν σε τούτο τον τόπο. Η υποκρισία στο απόγειό της συναντά τους αµοράλες/µοράλες στους τελευταίους ορόφους του ουρανοξύστη.

Νέα ΔημοκρατίαΣΥΡΙΖΑ