Απόψεις|21.03.2019 14:29

Ο άνθρωπος που έκανε πρωθυπουργό τη Φώφη

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

Αν δεν το κάνατε, µην ανησυχείτε, το σκέφτηκε για εσάς ο γραµµατέας της Κοινοβουλευτικής Οµάδας του ΠΑΣΟΚ, Βασίλης Κεγκέρογλου. Μάλιστα χωρίς να σας λάβει και πολύ υπόψη του ως ψηφοφόρους. Το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 πήρε ποσοστό 4,68% και βγήκε τελευταίο και καταϊδρωµένο στις εκλογές του Σεπτεµβρίου του 2015 πήρε 6,28% και βγήκε τέταρτο.

Παρ’ όλα αυτά στις εκλογές του 2019 -κατά τον Β. Κεγκέρογλου πάντα- µπορεί να είναι το κόµµα που θα σχηµατίσει κυβέρνηση και έτσι η πρόεδρός του να διαδεχθεί τον Αλέξη Τσίπρα. Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο Β. Κεγκέρογλου µας είπε ότι µετά τις εκλογές «αν δεν έχει επιτευχθεί συµφωνία µέχρι την τρίτη εντολή, συζητάς διαφορετικό πλαίσιο, το Σύνταγµα προβλέπει ότι αυτός που παίρνει την εντολή σχηµατίζει κυβέρνηση».

Δηλαδή το ΚΙΝΑΛ, εφόσον είναι τρίτο κόµµα και δεν έχει επιτευχθεί από κάποιο άλλο αυτοδυναµία ή δυνατότητα σχηµατισµού κυβέρνησης. Η αλήθεια είναι πως τις τελευταίες δεκαετίες έχουµε δει κόµµατα που θέλουν να παίξουν ρόλο µεγαλύτερο από την πολιτική τους δύναµη. Σε όλο σχεδόν το πολιτικό φάσµα. Αλλά κόµµα που να θέλει να σχηµατίσει κυβέρνηση από την τρίτη θέση (που και αυτή αµφίβολη είναι) έχετε ξαναδεί; Για να µην αδικούµε και τη Φώφη Γεννηµατά, δεν έχει εκφράσει ανάλογες απόψεις µε τέτοια ευθύτητα. Οµως, από την άλλη, τέτοιες αντιλήψεις από ένα βασικό στέλεχος του κόµµατός της, όπως ο Βασίλης Κεγκέρογλου, κάτι δείχνουν.

Στην καλύτερη περίπτωση, «τραβηγµένη» προεκλογική τακτική και µεγάλη, δηµιουργική φαντασία. Στη χειρότερη, άσβεστη δίψα για εξουσία. Τέτοια που ουσιαστικά µετατρέπει τη βούληση των πολιτών σε... δευτερεύον ζήτηµα. Αντίθετα, την εκµετάλλευση µιας πολιτικής συγκυρίας σε πρωτεύον. Εστω και θεωρητικά. Το µόνο που δεν µας είπε ο Β. Κεγκέρογλου είναι πώς φαντάζεται την τακτική του ΚΙΝΑΛ σε µια τέτοια πιθανή κατάσταση.

Ως εκβιασµό µε ακυβερνησία; Γιατί σε προγραµµατικό επίπεδο έχει καταθέσει τις προτάσεις του το ΚΙΝΑΛ. Και όπως το ίδιο δηλώνει, ουδείς -ούτε η Ν∆ ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ- πληροί τα κριτήριά του για προγραµµατικές συγκλίσεις. Σε κάθε περίπτωση να το έχετε υπόψη σας. ∆ιότι στις επόµενες εκλογές -όποτε γίνουν- µπορεί να ψηφίσετε το κόµµα της αρεσκείας σας και τελικά να βρεθείτε µε πρωθυπουργό τη Φώφη.

ΚΙΝΑΛΒασίλης ΚεγκέρογλουΦώφη Γεννηματά