Απόψεις|25.09.2023 10:15

Κασσελάκης: Πρόεδρος ή εκκαθαριστής;

Τραϊανός Χατζηδημητρίου

Η επικράτηση Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ίσως είναι μία πρόβα από το μέλλον… Οταν, άτομα που έρχονται από το πουθενά, άγνωστοι σε έναν πολιτικό χώρο, θα μπορούν εμπνέοντας εμπιστοσύνη και ελπίδα σε ένα σημαντικό μέρος των ψηφοφόρων - μελών αυτού του πολιτικού χώρου, να εκλέγονται στην ηγεσία του… Για την ώρα είναι μία παγκόσμια πρωτοτυπία. Νέος, ωραίος, ομοφυλόφιλος, έξυπνος, επικοινωνιακός, ζητά το χέρι πολιτικού κόμματος, για σοβαρή σχέση… Και πέτυχε!

Η Εφη Αχτσιόγλου ήταν μέχρι την εμφάνιση Κασσελάκη πριν ένα μήνα, το ακλόνητο φαβορί για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Με την εμφάνιση Κασσελάκη, φάνηκαν χτυπητά κάποιες εγγενείς «αδυναμίες» της. Επρεπε να εκτιμήσει σωστά τον «εισβολέα» και να αναθεωρήσει πλήρως την στόχευση της εκστρατείας της.

Φαινόταν ως  εκπρόσωπος του κομματικού μηχανισμού ο οποίος οδήγησε στη συντριβή το κόμμα σε απανωτές εκλογές. Παίρνοντας έτσι κυριολεκτικά πάνω της, ευθύνες που ανήκαν και ανήκουν κυρίως στον Τσίπρα. Τα παλιά, ιστορικά στελέχη που δήλωναν ότι την υποστηρίζουν, φάνταζαν τουλάχιστον για μεγάλο μέρος του ευρύτερου ‘ακροατηρίου» του ΣΥΡΙΖΑ, ότι αντανακλούσαν το παλιό, το φθαρμένο, το ηττημένο, που έπρεπε να παραμερίσει.

Επιπλέον, δεν άλλαξε και δεν βελτίωσε καθόλου τη ρητορική της, ώστε να απευθύνεται στο πλατύ κοινό, σε αυτό που ονομάζεται μεσαίος χώρος, ένας χώρος δηλαδή που ορίζεται ως το «κέντρο» στην πολιτική ζωή της χώρας, και που ο προσεταιρισμός του οδηγεί σε εκλογικές νίκες. Η απεύθυνσή της, ήταν κυρίως στην κομματική βάση, στους άμεσους ψηφοφόρους της διαδικασίας. Κάτι επαρκές να της χαρίσει τη νίκη πριν την εμφάνιση Κασσελάκη, αλλά εντελώς ανεπαρκές μετά, όταν ο αντίπαλός της μιλούσε μόνο στο θυμικό ενός ηττημένου κόσμου και σε ένα ευρύτερο κοινό, που έλεγε «γιατί όχι;».

Στις χτεσινές εκλογές ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε για Πρόεδρο. Ψήφισε για «εκκαθαριστή». Πρόεδρο θεωρεί τον Τσίπρα.

ΣΥΡΙΖΑΑλέξης Τσίπραςειδήσεις τώραΣτέφανος ΚασσελάκηςΈφη Αχτσιόγλου