Απόψεις|30.09.2023 14:28

Στο ίδιο έργο θεατές ή της ζωής πρωταγωνιστές;

Έλενα Μποτζιολή

Μετά από κάθε τραγωδία, την ώρα που ο λαός θρηνεί και προσπαθεί να μαζέψει τα κομμάτια του όσο βρίσκει αποκούμπι στη λαϊκή αλληλεγγύη και δράση, εντείνεται η προσπάθεια του κρατικού μηχανισμού να μας πείσει για τα αδικαιολόγητα. Προσπαθούν να καλύψουν την επιλεκτική ανεπάρκεια του κράτους τους παπαγαλίζοντας χυδαίες δικαιολογίες. Προκαλούν με την αυθάδεια και το θράσος τους, φανερώνοντας όμως έτσι και το πραγματικό πρόσωπο του συστήματός τους.

Μιλάνε, λοιπόν, για πρωτοφανή φαινόμενα, για ασύλληπτους όγκους βροχής που συναντάμε μόνο μία φορά στα 16.000 χρόνια (!!!), επικαλούνται θεομηνίες, βιβλικά φαινόμενα και διάφορες παρόμοιες μεγαλοστομίες. Κι όλα αυτά για να μας πείσουν ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα και ότι αυτοί τα έχουν όλα καλώς καμωμένα. Θέλουν να επιβάλουν στη συνείδησή μας ότι ο λαός είναι καταδικασμένος να καίγεται, να πνίγεται, να χάνονται ζωές και περιουσίες και αυτό θα είναι το φυσιολογικό και το αναμενόμενο από εδώ και πέρα, αφού, λόγω της κλιματικής κρίσης, τα φαινόμενα θα είναι περισσότερο οξυμένα.

Μας προετοιμάζουν, λοιπόν, και για τα επόμενα προδιαγεγραμμένα εγκλήματα που θα διαπράξουν χρησιμοποιώντας ένα βολικό άλλοθι που θα χρησιμοποιούσε κάθε ένοχος. Αυτοί μάλιστα το χρησιμοποιούν πριν καν διαπράξουν το έγκλημά τους, γιατί ξέρουν ότι η πολιτική που ακολουθούν είναι εγκληματική. Είναι αυτή που αφήνει τον λαό απροστάτευτο, εκτεθειμένο σε κάθε κίνδυνο που δημιουργεί ένα φυσικό φαινόμενο. Είναι η πολιτική που ζυγίζει κάθε έργο όχι με βάση τις λαϊκές ανάγκες, την προστασία της ζωής, αλλά την ανταποδοτικότητα, το όφελος και τα κέρδη που θα φέρει στα ταμεία τους.

Κι αυτή τη διαρκή απειλή που κρέμεται πάνω από τα κεφάλια του λαού προσπαθούν να την παρουσιάσουν ως φυσιολογική. Γι’ αυτό έκαναν το «πάμε κι όπου βγει» επίσημη πολιτική του αστικού κράτους που υπηρετούν σε τοπικό επίπεδο Δήμοι και Περιφέρειες, την ώρα μάλιστα που είναι απολύτως συνεπείς στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των λίγων, αλλά αδιαφορούν για τις ανάγκες των πολλών. Όμως, δεν προκαλεί καμία εντύπωση, γιατί ο λαός έχει πλούσια πείρα απ’ όλες τις κυβερνήσεις και τις θητείες της τοπικής διοίκησης. Αυτοί που τώρα θεωρούν φυσιολογικό να θρηνούμε κάθε λίγο και λιγάκι θύματα, εξαιτίας της εγκληματικής, επιτελικής ανικανότητας του κρατικού μηχανισμού, τι στάση κρατούν και για όλα τα υπόλοιπα θέματα που ταλανίζουν τη μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία;

Μήπως ξεχνάμε τι άλλο προσπαθούν να μας πείσουν ότι είναι φυσιολογικό εκτός από το να καταστρεφόμαστε τακτικά και επαναλαμβανόμενα; Οι ίδιοι δεν είναι που μας λένε ότι δεν μπορούν να κάνουν κάτι με την ακρίβεια, με την ανεργία; Οι ίδιοι δεν υποστηρίζουν ότι τον 21ο αιώνα δεν είναι παράλογο να δουλεύεις 13 ώρες τη μέρα; Οι ίδιοι δεν είναι που απεχθάνονται τα δικαιώματα των εργαζομένων και οτιδήποτε θυμίζει συλλογική διεκδίκηση; Τους ξέρουμε καλά, γι’ αυτό, όσο μιλάνε για θεομηνίες, βιβλικές καταστροφές, τον Νώε τον ίδιο, όσο νερό κι αν πέσει, δεν πρόκειται να ξεπλύνει ποτέ τις εγκληματικές τους ευθύνες. Είναι ταγμένοι στην κυρίαρχη πολιτική που εξυπηρετεί τους λίγους και εχθρεύεται τον λαό.

Όμως, ας το ακούσουν, για να το εμπεδώσουν όσο πιο καλά γίνεται: Φυσιολογικό για μας είναι ό,τι καλύπτει τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, συνολικά σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής του λαού, στη δουλειά, στα δικαιώματα, στην προστασία της ζωής του. Δεν κάνουμε καμία έκπτωση σε αυτό και θα διεκδικήσουμε δυναμικά, μαζί με τον λαό στους αγώνες όλα όσα έχει ανάγκη σήμερα για να ζήσει καλύτερα και να μην αποδεχτεί να είναι έρμαιο της πολιτικής που εγκληματεί εις βάρος του.

Γι’ αυτό και οι δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ βρισκόμαστε παντού, όπου αυτή η εγκληματική πολιτική του κράτους αφήνει πίσω της συντρίμμια, καταστροφές και αποκαΐδια. Κάνουμε πράξη το σύνθημα «ένας για όλους κι όλοι για έναν», γι’ αυτό και είμαστε μέσα στις λάσπες μαζί με τους συνανθρώπους μας που προσπαθούν να σώσουν ό,τι σώζεται και όχι για 3μερα στις Σπέτσες για …αποφόρτιση! Η δική μας φωνή ακούγεται δυνατά όπου επιβεβαιώνεται πως «μόνο ο λαός σώζει τον λαό». Γι’ αυτό αυτή η φωνή δεν «τρεντάρει», ούτε θα βρεθεί στα ΜΜΕ που διέκοπταν το πρόγραμμά τους για να μας δείξουν τι πίτσες παρήγγειλε ο αμερικανοτραφής, αυτοδημιούργητος εφοπλιστής, νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Καλούμε, λοιπόν, όλους τους νέους και τις νέες, στις 8 Οκτώβρη, στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές να ενισχύσουν αυτή τη φωνή και να μη μείνουν στο ίδιο έργο θεατές… Να γίνουν της ζωής πρωταγωνιστές!

Απέναντι στον δήμαρχο που υπηρετεί κατά γράμμα την κυβερνητική πολιτική, απέναντι στον περιφερειάρχη της ΝΔ, η λύση δεν μπορεί να είναι «μία από τα ίδια». Η λύση βρίσκεται στη «Λαϊκή Συσπείρωση». Ας κάνουμε την έκπληξη και ας γεμίσουμε τις κάλπες σε όλη την Ελλάδα με τα ψηφοδέλτια με το κόκκινο γαρύφαλλο της ελπίδας, του αγώνα, του δίκιου, τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης».