Απόψεις|22.03.2019 13:54

Φορολογικές δηλώσεις

Ευάγγελος Χεκίμογλου

Αρα, ένας στους τέσσερις Ελληνες αισθάνεται ασφαλής και ένας στους τρεις Γερµανούς αισθάνεται δυστυχής. Αµφότεροι πρέπει να εξεταστούν από ειδικό, κατά προτίµηση σε νοσοκοµείο όπου τα ασανσέρ δεν πέφτουν· διότι, αν αισθάνεσαι δυστυχής, όταν οι άλλοι χοροπηδάνε από τη χαρά τους, την έχεις την καταθλιψούλα σου.

Αν, πάλι, αισθάνεσαι ασφαλής στις παραµονές της υποβολής της φορολογικής δήλωσης, τις χρειάζεσαι µερικές συνεδρίες. Εκτός αν ανήκεις στην κατηγορία εκείνων που ζουν χωρίς εισόδηµα, οπότε δικαιούσαι να είσαι µονίµως ευτυχής, σε όποια χώρα και αν ζεις, αφού δεν σε περιµένει ο κ. Τσακαλώτος να πιείτε κοκτέιλ. Σηµαίνει ότι ανήκεις στην κατηγορία των συνανθρώπων µας που πένονται κυριολεκτικώς όση ώρα συµπληρώνουν το Ε1 και ζητιανεύουν ρακένδυτοι όση ώρα συµπληρώνουν το Ε3. Μόνο τη στιγµή που ολοκληρώνουν τη συµπλήρωση αποκαθίστανται οικονοµικώς.

Πρόκειται περί οικονοµικού θαύµατος, το οποίο θα έπρεπε να προσέξει και η Σουηδική Ακαδηµία, και να µη δίνει τα Νόµπελ από εδώ και από εκεί, όταν στη χώρα µας έχουµε τόσες περιπτώσεις που µένουν χωρίς βραβείο. ∆ιότι δεν είναι λίγο πράγµα να ζεις χωρίς το εισόδηµά σου, το οποίο ξεφεύγει από την ταπεινή γήινη σφαίρα και εκσφενδονίζεται στο υπερπέραν, όπου και µόνο µπορεί να φορολογηθεί.

Φέτος που οι δηλώσεις θα υποβληθούν νωρίτερα -όπερ συνιστά απόδειξη ότι οι βουλευτικές εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο- η αποκατάσταση των αναξιοπαθούντων συµπολιτών µας της ανωτέρω κατηγορίας θα ολοκληρωθεί εγκαίρως, και έτσι θα µπορέσουν και αυτοί να χαρούν το καλοκαίρι, αντί να ζητιανεύουν έξω από τα εξοχικά τους, όπως έγινε πέρυσι που καθυστέρησαν οι δηλώσεις.

Ωστε µε την κατηγορία αυτή δεν υπάρχει πρόβληµα. Η δυσκολία έγκειται στους τρεις από τους τέσσερις που αισθάνονται ανασφαλείς. Αυτοί πρέπει να είναι οι πλούσιοι που δηλώνουν πάνω από 5.000 τον χρόνο. Αλλά δεν σηµαίνει ότι φταίει το εισόδηµά τους για την ανασφάλεια που αισθάνονται. Ισως όταν ήταν µικροί οι γονείς τους δεν τους επιβράβευαν και έτσι οι άνθρωποι έχουν την ανάγκη να τους πει µπράβο η κυβέρνηση. Και θα τους το πει. Φέτος, πάνω στα εκκαθαριστικά θα γράφει: «Μπράβο, µωρό µου. Ευκλείδης»

φορολογικές δηλώσεις