Απόψεις|22.03.2019 13:56

Ο Αλέξης Χαρίτσης και οι 50 αποχρώσεις του... κόκκινου

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

Πιστεύω και εσείς. Σίγουρα, σε οικονοµικό επίπεδο, είναι. Τώρα έχει γίνει και σε πολιτικό. Γιατί προκύπτει το εξής ερώτηµα: Η ψήφισή του θα είναι µονοµερής ενέργεια ή όχι; Μόνο από τις χθεσινές δηλώσεις των στελεχών της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ µπορεί να βρει κανείς όλες τις «αποχρώσεις του κόκκινου» (σύντµηση από τα κόκκινα δάνεια και τις «50 αποχρώσεις του γκρι», το βιβλίο). Εγώ, πάντως, θα κρατήσω αυτή του υπουργού Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση. Μου φαίνεται αυτή που είναι πιο κοντά στο τι πραγµατικά θα γίνει.

Οπως µας είπε σε συνέντευξή του, «δεν νοµίζω ότι αυτό που κάνει η κυβέρνηση είναι µονοµερής ενέργεια», τονίζοντας ότι η κυβέρνηση µιλά µε τραπεζίτες και θεσµούς επί µήνες και η συζήτηση αυτή «πρέπει να καταλήξει». Αυτά την ίδια στιγµή που ο υφυπουργός Οικονοµίας, Στάθης Γιαννακίδης, άφησε άλλη αίσθηση. Μας δήλωσε πως το νοµοσχέδιο θα έρθει για ψήφιση, ενώ «µέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία θα έχουν διευθετηθεί και οι τελευταίες εκκρεµότητες». Εν ολίγοις, µάλλον, δεν τίθεται θέµα µονοµερούς ενέργειας. Ο πρώην υπουργός Γιάννης Μπαλάφας, πάλι, το έχει αντιληφθεί κάπως αλλιώς:

Ξεκαθάρισε πως «δεν υπάρχει µνηµονιακή διαπραγµάτευση». Ωστόσο, «αυτό δεν σηµαίνει ότι εµείς επιθυµούµε να δράσουµε µονοµερώς», πλην όµως δεν µπορούµε «να υποχωρήσουµε σε παράλογες απαιτήσεις από την πλευρά του ευρωπαϊκού εποπτικού µηχανισµού τραπεζών». Με απλά λόγια, µπορεί και να έχουµε µονοµερή ενέργεια. Οπως αντιλαµβάνεστε, σε αυτό το στάδιο τα κυβερνητικά στελέχη µοιάζουν να βλέπουν ό,τι επιθυµούν να δουν σε αυτή την ιστορία.

Να προβάλουν µια «απόχρωση» σύµφωνα µε τις επιθυµίες, τον χαρακτήρα τους ή και το πολιτικό τους ακροατήριο. Γι’ αυτό πιστεύω ότι η πιο ρεαλιστική προσέγγιση από όσες άκουσα χθες είναι αυτή του Αλέξη Χαρίτση. ∆ιότι φρόντισε να βάλει στην εκτίµησή του το «πρέπει» -τη λέξη που πάντα κυριαρχεί σε αυτού του είδους τις διελκυστίνδες-, ώστε οτιδήποτε και να γίνει να µη σπάσει το σκοινί.

ΣΥΡΙΖΑΑλέξης Χαρίτσης