Απόψεις|22.03.2019 20:20

Στην Ελλάδα πρέπει να μάθουμε πού βάζουμε την υπογραφή μας

Ανδρέας Παπαλουκάς

Η ανακολουθία λόγων και πράξεων αποτελεί εθιμικό δίκαιο. Το «είπα-ξείπα» ισχύει σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας, γι΄ αυτό και κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν προκειμένου να μην τηρηθούν ούτε τα συμφωνηθέντα. Κι όχι μόνον στα λόγια, αλλά και όσα φέρουν φαρδιά-πλατιά υπογραφή.

Τι κι αν πριν από επτά μήνες οι εκπρόσωποι των 16 ΠΑΕ στη Super League υπέγραψαν την προκήρυξη του πρωταθλήματος που προβλέπει τον απευθείας υποβιβασμό τριών ομάδων, με την ομάδα που θα καταλάβει τη 13η θέση να δίνει αγώνα-μπαράζ με την ομάδα που θα καταλάβει τη 2η θέση στη Football League. Το υπέγραψαν, δεν είπαν «καλά, θα δούμε», ούτε απλώς το υποσχέθηκαν στον υφυπουργό Αθλητισμού, Γιώργο Βασιλειάδη, προκειμένου ο τελευταίος να υπογράψει τη σύμβαση της ΕΡΤ με επτά «άστεγες» ΠΑΕ, μεταξύ των οποίων ήταν ο Παναθηναϊκός και ο Ατρόμητος, βάσει της οποίας για δύο χρόνια θα μοιραστούν το ιλιγγιώδες ποσόν των 52εκατ.€!! Και που το υπέγραψαν, τι; Ζητούν την ακύρωσή του ή τη μετάθεση του κυβερνητικού σχεδίου. Χάθηκε ο κόσμος να εφαρμοστεί από το 2020-2021 ή ποτέ;

Πέρυσι, βέβαια, για να δώσει το «τυράκι» ο υφυπουργός, έπρεπε οι ΠΑΕ (όλες, όχι μόνον οι επτά) να δεχθούν ότι από την αγωνιστική περίοδο 2019-2020 το πρωτάθλημα της Super League θα διεξαχθεί με 14 ομάδες.

Οι ΠΑΕ της Super League, παρότι είχαν βάλει την τζίφρα τους, επιμένουν να μην την αναγνωρίζουν, τη στιγμή που απομένουν μόλις πέντε αγωνιστικές πριν το φινάλε. Ο Γ. Βασιλειάδης επαναλαμβάνει ότι δεν αλλάζει κάτι αναφορικά με τον αριθμό των ομάδων που θα υποβιβαστούν φέτος από την πρώτη τη τάξει κατηγορία, ωστόσο οι παράγοντες των ΠΑΕ αισιοδοξούν ότι (και) σ΄ αυτήν την περίπτωση εύκολα το «όχι» του υφυπουργού μπορεί να γίνει «ναι». Ιδίως τώρα που η χώρα βρίσκεται σε εκλογική περίοδο και οι αντιστάσεις όσο να΄ ναι χαλαρώνουν.

Τι ζητούν οι μεγάλες ΠΑΕ; Καμία ομάδα να μην υποβιβαστεί, ουδόλως θα τους ενοχλήσει. Στη χειροτέρα των περιπτώσεων για εκείνες είναι να υποβιβαστούν ο 16ος και ο 15ος, ενώ δεν θα τους… χαλάσει αν αποφασιστεί ο 15ος να δώσει αγώνα-μπαράζ με τον 2ο της Football League. Θα δεχτούν να το πιουν αυτό το… πικρό ποτήρι…

Super League 1Γιώργος ΒασιλειάδηςΑτρόμητοςΠαναθηναϊκός