Απόψεις|16.10.2023 10:12

Συμπεράσματα β’ γύρου αυτοδιοικητικών και περιφερειακών εκλογών

Κώστας Καραμάρκος

Τα χθεσινά αποτελέσματα του β’ γύρου των αυτοδιοικητικών και περιφερειακών εκλογών στην Ελλάδα, είναι ιδιαίτερα σημαντικά, πρωτίστως γιατί αναδεικνύουν και αποδεικνύουν ορισμένα βασικά, αλλά ξεχασμένα αυτονόητα της πολιτικής.

Κατά αρχάς, η για άλλη μια φορά ιδιαίτερα μεγάλη αποχή, πιστοποιεί πως ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας δε συμμετέχει και δε συναποφασίζει για τις τύχες του, πλέον.  Αυτό συμβαίνει όχι μόνο γιατί ενδεχομένως οι πολίτες πιστεύουν ό,τι η πολιτική δεν μπορεί να επηρεάσει ουσιαστικά τις ζωές του. Συμβαίνει και γιατί δε διευκολύνεται η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος. Η μεγάλη αποχή, που συν τοις άλλοις απονομιμοποιεί την πολιτική και αποκτά μόνιμα χαρακτηριστικά, χρειάζεται να αντιμετωπιστεί και με αλλαγή του τρόπου διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών, των περιφερειακών και των εθνικών εκλογών. Η διευκόλυνση της ψήφου των πολιτών, ανοίγοντας για παράδειγμα και πρόωρα εκλογικά κέντρα, όπως κάνει η Αυστραλία, μπορεί να αυξήσει τη συμμετοχή.

Οι εκλογικές ανατροπές που σημειώθηκαν χθες και ταρακούνησαν σημαντικά για πρώτη φορά το πολιτικό imperium του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, πιστοποιούν πως η συμμετέχουσα κοινωνία έχει επίγνωση των αδιεξόδων της και των σημαντικών κυβερνητικών λαθών και παραλήψεων. Για αυτό είναι διατεθειμένη και να τιμωρήσει, αλλά και να δώσει ευκαιρίες σε άλλα πρόσωπα και άλλα πολιτικά σχήματα, όταν ισχύουν ορισμένα βασικά πολιτικά αυτονόητα.

Σχεδόν κανένας και καμία από τους χθεσινούς νικητές και νικήτριες, στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στο Βύρωνα, στην Καλαμαριά, στη Δυτική Μακεδονία, στη Θεσσαλία και αλλού, δεν είναι αποτέλεσμα παρθενογέννησης.  Είτε οι ίδιοι και οι ίδιες, είτε τα πολιτικά σχήματα που υποστήριξαν  τις υποψηφιότητές τους, έχουν ρίζες συμμετοχής και δράσης στα κοινά των πόλεων και των περιφερειών για δεκαετίες ολόκληρες.  Γνωρίζουν οι πολίτες με ποιους και με ποιες έχουν να κάνουν.  Μπορούν οι υποψήφιοι και τα κόμματα να κινητοποιήσουν νικηφορά τις δυνάμεις τους, τα δίκτυα, τις κοινωνικές συμμαχίες που μπορούν να κτίσουν  μέσα από την πολυετή συμμετοχή τους στα κοινά, στην κοινωνία και στην πολιτική.

Τέλος, αυτό που απέδειξαν τα χθεσινά αποτελέσματα, είναι η ανάγκη συσπείρωσης και δημιουργίας λαϊκών μετώπων των προοδευτικών πολιτών.  Είναι πρωτίστως οι παρατάξεις και όχι τα συγκεκριμένα κόμματα, που δημιούργησαν την ελπιδοφόρα χθεσινή ανατροπή.

αυτοδιοικητικές εκλογέςκάλπεςειδήσεις τώραδημοτικές εκλογές Αλβανίαπεριφερειακές εκλογές