Απόψεις|23.03.2019 16:37

Επικίνδυνοι τεχνοκράτες

Έθνος Γνώμη

Τα όσα αποκαλύπτει σήµερα το ρεπορτάζ του «Εθνους» για τη στάση ορισµένων τεχνοκρατών που εκπροσωπούν τους δανειστές της χώρας στη διαπραγµάτευση µε την κυβέρνηση δίνουν το µέτρο της κακοδαιµονίας της Ευρώπης, που αποµακρύνεται συνεχώς από τα «θέλω» των κοινωνιών.

Η Ελλάδα έχει επιτύχει µία τεράστια δηµοσιονοµική προσαρµογή, πετυχαίνοντας συνεχώς πρωτογενή πλεονάσµατα. Προφανώς, όλα αυτά έγιναν µε πολύ µεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού.

Στα χρόνια των µνηµονίων υπήρξαν οικονοµικά θύµατα των πολιτικών που επιβλήθηκαν από τους δανειστές. Τα ληξιπρόθεσµα χρέη προς το ∆ηµόσιο, που έχουν ξεπεράσει τα 100 δισ. ευρώ, αλλά και τα κόκκινα δάνεια, που παραµένουν σε ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό, γύρω στο 45%, είναι µόνον κάποιες από τις πτυχές της ελληνικής µνηµονιακής τραγωδίας.

Πίσω από τους αριθµούς και τα ποσοστά υπάρχουν άνθρωποι και επιχειρήσεις. Υστερα από οκτώ χρόνια µνηµονίων, το αίτηµα όλων είναι η επιστροφή στην κανονικότητα. Αυτό δεν µπορεί να συµβεί αν δεν υπάρξουν ρυθµίσεις που θα δώσουν τη δυνατότητα σε όσους χρωστούν να µπορέσουν να πληρώσουν έστω µέρος των οφειλών τους. 

Οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών, που έχουν πια το πάνω χέρι έναντι των πολιτικών στελεχών λόγω της προεκλογικής περιόδου σε ολόκληρη την Ευρώπη, βλέπουν αλλιώς τα πράγµατα: για παράδειγµα, ενώ υπάρχει συµφωνία της κυβέρνησης µε τις τράπεζες για την προστασία της πρώτης κατοικίας των «κόκκινων» δανειοληπτών, πιέζουν για ένα πολύ πιο «σφικτό» πλαίσιο, υπερασπιζόµενοι -τάχα- τα συµφέροντα των τραπεζών, που κινδυνεύουν όµως έτσι να µην εισπράξουν ούτε ένα ευρώ για την πλειονότητα των κόκκινων δανείων. 

Εν ολίγοις, προωθούν «λύσεις» που θα ισοπεδώσουν τους δανειολήπτες, ενώ ταυτόχρονα θα ζηµιώσουν περαιτέρω τις τράπεζες. Και µετά θα αναρωτιούνται στις Βρυξέλλες ποιοι ήταν εκείνοι που φούσκωσαν τα πανιά της ακροδεξιάς…

τεχνοκράτεςΒρυξέλλες