Απόψεις|10.11.2023 14:00

Για το ξεκαθάρισμα λογαριασμών στον ΣΥΡΙΖΑ

Κώστας Καραμάρκος

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Στέφανος Κασσελάκης, σήμερα, με το βίντεο διάγγελμα που κοινοποίησε, που είναι ταυτόχρονα και ένα μικρό μανιφέστο πολιτικού προσανατολισμού, για άλλη μια φορά διεκδίκησε σταθερά και έξυπνα την κληρονομιά, αλλά και ό,τι απέμεινε από τον κόσμο που υποστήριζε τον Αλέξη Τσίπρα όλα αυτά τα χρόνια. Έναν κόσμο που ήταν πιο πέρα από τα όρια και την παραδοσιακή απήχηση του 5% του συγκεκριμένου χώρου.

Ο Στέφανος Κασσελάκης, γνωρίζοντας πως δεν ελέγχει το κόμμα του, καθώς και τα νυν εκλεγμένα κομματικά όργανα, παρακάμπτοντας τους παραδοσιακούς κομματικούς μηχανισμούς, για άλλη μια φορά, απευθύνθηκε στη βάση που τον εξέλεξε σχετικά πρόσφατα, εκεί δηλαδή που είναι η δύναμή του, για να αποφασίσει η βάση τα σχετικά με τις διαγραφές που προτείνει.

Βλέποντας την κωλυσιεργία των συνομήλικων εσωκομματικών του αντιπάλων και γνωρίζοντας πως δεν κινδυνεύει από τη δυναμική εναντίωση παραδοσιακών μεγαλοστελεχών του νυν ΣΥΡΙΖΑ, που μονοπωλούν την εκπροσώπηση του χώρου εδώ και πολλές δεκαετίες, ο Κασσελάκης προχωράει αποφασιστικά σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών έτσι ώστε, να έχει τον πλήρη έλεγχο όποιου κομματιού του νυν ΣΥΡΙΖΑ, ή όπως αλλιώς ονομαστεί το κόμμα που θέλει να φτιάξει, καταφέρει να κρατήσει ζωντανό.

Στον ευρύτερο εσωκομματικό μικρόκοσμο, ο Στέφανος Κασσελάκης μπορεί να βγει νικητής. Εκτιμώ όμως πως στην ευρύτερη κοινωνία, θα έχει ιδιαίτερες δυσκολίες να σταθεί επιτυχώς και να μεγαλώσει τη δημοσκοπική, την πολιτική αλλά και την εκλογική δύναμη ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί;

Ο νυν ηγετικός κύκλος που τον στηρίζει δεν έχει ιδιαίτερο στρατηγικό, πολιτικό και κοινωνικό βάθος και βάρος.

Η νυν διαχείριση της κρίσης και της αμφισβήτησης της ηγεσίας του Στέφανου Κασσελάκη, δεν αντιμετωπίζεται από τον ίδιο και τους υποστηρικτές πρωτίστως πολιτικά, αλλά και συμπεριληπτικά.

Το προς τη σωστή κατεύθυνση κινούμενο πολιτικό του «μανιφέστο», ως τώρα, είναι σλόγκαν χωρίς εμβάθυνση και χωρίς την ύπαρξη μιας ανθρωπογεωγραφίας ικανής να το αναλύσει και να το υποστηρίξει με πειθώ δημόσια.

Οι αμεσοδημοκρατικές αποφάσεις, χωρίς έναν σοβαρό προγραμματικό λόγο, χωρίς μια σοβαρή ανθρωπογεωγραφία κομματικών στελεχών. χωρίς κοινωνικές συμμαχίες, δε δημιουργούν πολιτικά γεγονότα και πολιτικές δυναμικές.

Ο αλλοπρόσαλλος χειρισμός της εκδήλωσης για τον πρώην πρωθυπουργό του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σημίτη, και οι δηλώσεις του ίδιου του Στέφανου Κασσελάκη, δε δείχνουν άτομο ικανό να καταλάβει πως ο εκσυγχρονισμός του Κώστα Σημίτη και οι υποστηρικτές του, είναι προνομιακό πεδίο επέκτασης της επιρροής του όποιου πέραν της Αριστεράς κόμματος επιθυμεί να δημιουργήσει ο νυν πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Στέφανος Κασσελάκηςειδήσεις τώραΣΥΡΙΖΑ