Απόψεις|27.03.2019 14:31

Η στάση της ευθύνης της κυβέρνησης

Newsroom

Το ταξίδι έχει τη σηµασία του όχι µόνο γιατί είναι το πρώτο επίσηµο Ελληνα πρωθυπουργού στο γειτονικό κράτος µετά την κύρωση της Συµφωνίας των Πρεσπών. Αλλά και γιατί πραγµατοποιείται τώρα και όχι κάποια άλλη χρονική στιγµή, δηλαδή µετά τις ευρωεκλογές ή και πολύ αργότερα. Οταν η κατάσταση θα έχει ξεθυµάνει.

Ο Τσίπρας, παρά τις αντιδράσεις και το πολιτικό κόστος για την κυβέρνησή του κυρίως στον βορειοελλαδικό χώρο, δεν κρύβει τη Συµφωνία κάτω από το χαλί. Στον αντίποδα, διατηρεί τις Πρέσπες στο κάδρο, υπερασπιζόµενος την επιλογή του να επιµείνει στην επίλυση του «Μακεδονικού». Αν η κυβέρνηση λειτουργούσε σε αυτό το θέµα µε τακτικισµό, θα περίµενε να περάσει η 26η Μαΐου, να ακολουθήσουν τα µπάνια του λαού και βλέπουµε. Οµως το ταξίδι στα Σκόπια καταδεικνύει πως ο Τσίπρας επιθυµεί να αναδείξει τα οφέλη της Συµφωνίας των Πρεσπών πρώτιστα σε οικονοµικό επίπεδο για τη χώρα. Εξ ου και η επίσκεψή του εκεί παρουσία πολυάριθµης επιχειρηµατικής αποστολής, που ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη οικονοµικών σχέσεων µε τη Βόρεια Μακεδονία.

Το Μαξίµου γνωρίζει πως ένα κοµµάτι του ελληνικού λαού αρνείται να δεχτεί την επίλυση του «Μακεδονικού», θεωρώντας πως οι βόρειοι γείτονες αποσπούν κάτι δικό µας. Οι µετρήσεις της κοινής γνώµης το πιστοποιούν αυτό. Από τη Λάρισα και πάνω ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει πως έχει χάσει µεγάλο µέρος της εκλογικής του δύναµης. Μπορεί η κυβέρνηση να καλύψει τις απώλειες; Θα φανεί. Οι κινήσεις της δείχνουν πως δεν αφήνει τα πράγµατα να εξελιχθούν µόνα τους, µε τη δύναµη της αδράνειας.

Η περιοδεία του Νίκου Παππά την προηγούµενη εβδοµάδα σε Κιλκίς και Ηµαθία για κάποιους ήταν παράτολµη και θα έπρεπε να αποφευχθεί. Εστω γιατί µία οµάδα ολίγων ήθελε να συνθηµατολογήσει για το «Μακεδονικό». Αυτό όµως θα ήταν µια υποχώρηση από τη λογική της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ πως η Συµφωνία των Πρεσπών ήταν αναγκαιότητα. Αν οι κυβερνώντες αποφάσιζαν να κρυφτούν και να µην υπερασπιστούν την πολιτική τους, τότε αυτοµάτως θα ακύρωναν τις επιλογές όλου του προηγούµενου διαστήµατος. Με τη λογική τού «δεν σπάω αβγά» θα έπρεπε όλα να είναι στη θέση τους – ακόµη και ο πρώην κυβερνητικός εταίρος των ΑΝΕΛ.

Αλέξης ΤσίπραςΒόρεια Μακεδονία