Απόψεις|27.03.2019 14:40

Η υφαλοκρηπίδα του ρυζόγαλου

Ευάγγελος Χεκίμογλου

Λόγω της ποσότητας µπακαλιάρου που κατανάλωσα κατ’ έθιµον και της συγκίνησης που µε κατέλαβε όταν το τουρκικό αεροπλάνο παρενόχλησε το ελικόπτερο του πρωθυπουργού, έφαγα χωρίς να το καταλάβω ένα ολόκληρο προφιτερόλ, όπερ απαγορεύουν αυστηρώς οι θεράποντες και συνωµοτούντες εναντίον µου ιατροί. Γι’ αυτό το έτερόν µου ήµισυ αποφάσισε να µε επαναφέρει στον ίσιο δρόµο.

«Σήµερα θα φάµε σπανακόρυζο» δήλωσε µε το ύφος που παίρνει ο Ερντογάν όταν διαβεβαιώνει ότι η Τουρκία θα κρατήσει τους ρωσικούς πυραύλους. «Υπάρχει όµως ένα θέµα υφαλοκρηπίδας» της απάντησα µε το ανήσυχο ύφος που παίρνει ο Κατρούγκαλος όταν ανακαλύπτει ότι το µαντιλάκι του είναι λίγο στραβό. «Εχει υφαλοκρηπίδα το σπανακόρυζο;» απόρησε το στεφάνι µου. «Ασφαλώς και έχει» δήλωσα µε το ύφος που παίρνει ο Μητσοτάκης όταν διαβεβαιώνει ότι θα τετραγωνίσει τον κύκλο. «Αφού και το Καστελόριζο έχει υφαλοκρηπίδα. Μόνο η Τουρκία το αµφισβητεί. ∆εν πιστεύω να είσαι µε τον Ερντογάν;».

«Αυτά να τα αφήσεις. Σήµερα θα φας σπανακόρυζο» ήταν η απάντηση. «Μήπως τουλάχιστον να φάω και ένα ρυζόγαλο;» δοκίµασα να εκµεταλλευτώ τους συνειρµούς της. «Μετά το προφιτερόλ που χλαπάκιασες, το ζάχαρό σου θα έχει χτυπήσει ταβάνι» δήλωσε το στεφάνι µου µε ύφος Γεννηµατά που καταγγέλλει την κυβέρνηση. «Ασε τα ρυζόγαλα». «Καλά» είπα και άλλαξα τακτική. «Πηγαίνω να αγοράσω εφηµερίδες. Να πάρω και ψωµί;». «Οχι» είπε το καµάρι µου. «Το σπανακόρυζο έχει ρύζι. ∆εν χρειάζεσαι άλλες θερµίδες». Επειτα από λίγο επέστρεψα κρατώντας µια σακούλα από τον φούρνο. «∆εν θα πιστέψεις τι συνέβη» είπα στον φύλακα άγγελό µου. «Καθώς περπατούσα στον δρόµο, ένα τουρκικό αεροπλάνο µε παρενόχλησε».

«Πώς σε παρενόχλησε δηλαδή;». «Πετούσε χαµηλά, για να µε αναγκάσει να κατέβω χαµηλότερα». «Κι εσύ τι έκανες;». «Αναγκάστηκα να µπω µέσα σε ένα κατάστηµα για να γλιτώσω». «Σε ποιο κατάστηµα;» ρώτησε η σύζυγός µου υποψιασµένη. «Στον φούρνο» απάντησα, «στο ακρογωνιαίο σηµείο της γειτονιάς µας. Ο φούρναρης που φυλάει τα σύνορα µου απέδωσε τιµές πρωθυπουργού και παρέθεσε γεύµα προς τιµήν µου. Ιδού» είπα και της έδωσα τη σακούλα µε τα ρυζόγαλα.

«Και µη σε ανησυχεί το τουρκικό αεροπλάνο» συνέχισα για να αλλάξω συζήτηση. «Αδικα χάλασε την κηροζίνη του. Εγώ θα έφτανα και κολυµπώντας στον προορισµό µου».

υφαλοκρηπίδαΑιγαίο