Απόψεις|28.03.2019 14:07

Δημοσκόπηση της Alco για το Open TV: Εκρηξη απαισιοδοξίας

Newsroom

Είναι, µάλιστα, ενδιαφέρον το γεγονός ότι η εταιρεία παραθέτει την απάντηση που είχαν δώσει οι πολίτες σε δική της έρευνα του 2014: από τα στοιχεία προκύπτει ότι τότε µόνο το 37% δήλωνε ότι δεν πίστευε πως η Ελλάδα είχε µπει σε τροχιά ανάπτυξης. Προφανώς, σε τέτοιες ερωτήσεις -που δεν έχουν να κάνουν ευθέως µε τις πολιτικές προτιµήσεις του καθενός- οι πολίτες απαντούν µε βάση την οικονοµική και την ψυχολογική τους κατάσταση.

Εποµένως, αυτή η έκρηξη απαισιοδοξίας είναι αποκαλυπτική των διαθέσεων. Σηµειώνεται ότι το 2014 η χώρα δεν είχε βγει από τα µνηµόνια – ενώ τώρα υπόκειται στην εποπτεία της Κοµισιόν, όπως όλες οι χώρες, είτε µπήκαν είτε δεν µπήκαν σε προγράµµατα προσαρµογής. Και βεβαίως, τα δηµοσιονοµικά δεδοµένα είναι πολύ καλύτερα σε σχέση µε εκείνη την περίοδο. Ενδεχοµένως, η αυξηµένη απαισιοδοξία τού σήµερα να οφείλεται απλώς στην προσθετική επίπτωση που είχαν οι µνηµονιακές πολιτικές.

Ενδεχοµένως να πρόκειται για το τέλος των ψευδαισθήσεων – καθώς η πλειονότητα των πολιτών αντιλαµβάνεται ότι η διαδικασία εξόδου από την κρίση θα είναι µακρά. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, οι πολιτικές δυνάµεις οφείλουν να προσφέρουν «καλές ειδήσεις» που θα αλλάξουν το κλίµα – και όχι ανούσιες αντιπαραθέσεις.

δημοσκόπησηAlco