Απόψεις|20.12.2023 08:16

Back in the USSR

Ρόμπερτ Πεφάνης

Μόσχα, 1957

Ο Βάντιμ Σεργκέγιεβιτς στάθηκε μπροστά στα άδεια ράφια του συνεταιριστικού παντοπωλείου «Τρούντ». Ήταν η δεύτερη φορά αυτή την εβδομάδα, που συνέβαινε αυτό! Πώς ήταν δυνατόν, οι τσέπες του να ήταν γεμάτες ρούβλια, αλλά να μην υπήρχαν προϊόντα να αγοράσει; Πως ήταν δυνατόν, τη στιγμή που σύμφωνα με την «Πράβντα», η ΕΣΣΔ κυριαρχούσε πλέον και στο Διάστημα, με την επιτυχημένη εκτόξευση του «Σπούτνικ», να μην βρίσκει μαρμελάδα, αυγά και τσάι;

Επιστρέφοντας στο σκοτεινό, παγωμένο διαμέρισμά του, σκεπτόταν πόσο τυχερός ήταν που ζούσε σε τόσο σημαντική εποχή!

Αθήνα, 2023

Ο Μάκης Δημητριάδης στάθηκε μπροστά στα ασφυκτικά γεμάτα ράφια του συνοικιακού σούπερ μάρκετ. Μέσα σε δυο ημέρες, η τιμή της μαρμελάδας είχε αυξηθεί κατά 24 λεπτά! Έκανε έναν γρήγορο υπολογισμό, καθώς περνούσε από τους πάγκους της μαναβικής, πηγαίνοντας προς τα ταμεία. Τελικά, θα έπρεπε να αφήσει -με τρόπο- τα αυγά και το τσάι, στην προθήκη με τα λαχανικά, ώστε να φτάσουν τα χρήματά που είχε πάνω του. Μικρό το κακό! Έτσι κι αλλιώς, αύριο πληρωνόταν. Βιαζόταν να επιστρέψει σπίτι του για να παρακολουθήσει το κεντρικό δελτίο ειδήσεων, στο οποίο θα παρουσιάζονταν τα ευρήματα της αποστολής της ΝΑΣΑ στον Άρη. Πως ήταν δυνατόν να τον απασχολούν τα αυγά και το τσάι, μια τέτοια ιστορική στιγμή!

Επιστρέφοντας στο σκοτεινό, παγωμένο, πανάκριβο νοικιασμένο διαμέρισμά του, σκεπτόταν πόσο τυχερός ήταν που ζούσε σε τόσο σημαντική εποχή!

ανατιμήσειςΕΣΣΔδιάστημαειδήσεις τώραακρίβεια