Απόψεις|29.03.2019 11:10

Ευρωεκλογές: Τρίτος πόλος οι... αναποφάσιστοι

Χρήστος Ιερείδης

Βγήκαµε από τα µνηµόνια, αλλά σύµφωνα µε την έρευνα της Alco που παρουσιάστηκε από το δελτίο του Open TV, επτά στους δέκα πιστεύουν ότι η Ελλάδα δεν έχει µπει σε τροχιά ανάπτυξης, εννέα στους δέκα απάντησαν θετικά στο ερώτηµα αν οι αποφάσεις του Ευρωκοινοβουλίου επηρεάζουν τη ζωή µας και έξι στους δέκα συνδέουν το αποτέλεσµα των ευρωεκλογών µε εκείνο των εθνικών. Η Νέα Δηµοκρατία εµφανίζεται (στην έρευνα) πρώτη δύναµη σύµφωνα µε την πρόθεση ψήφου (στα έγκυρα) µε 26,6% και υψηλή συσπείρωση. Ικανοποίηση -δικαιολογηµένα- στην Πειραιώς. Ο ΣΥΡΙΖΑ εµφανίζεται µε µερίδιο 19,7% από την εκλογική πίτα.

Οµως αν και η διαφορά µε τη ΝΔ είναι στις περίπου επτά ποσοστιαίες µονάδες, η Κουµουνδούρου -φαινοµενικά- δεν προβληµατίζεται διότι έχει συσπείρωση 51%, άρα έχει ικανά περιθώρια βελτίωσης του εν δυνάµει εκλογικού ποσοστού της. Και πάνω σε αυτά τα ποσοστά -δείκτες τάσεων- στήνεται ολόκληρη πολιτική στρατηγική και επικοινωνία, µε το βλέµµα στην ενδοχώρα του ελληνικού Κοινοβουλίου.

Το γεγονός ότι έστω σε αυτήν την έρευνα αποτύπωσης τάσεων τρίτη δύναµη αναδείχθηκαν οι αναποφάσιστοι, προσπεράστηκε. Καλλιεργήθηκε η αίσθηση ότι τα πρωταγωνιστικά κόµµατα λίγη σηµασία έδωσαν στο 19,4% που δεν πήρε θέση. Ασχολήθηκαν κυρίως µε τα δικά τους. Εν είδει αυτοµατισµού. Οι αναποφάσιστοι «χρεώθηκαν» σε µεγάλο ποσοστό στον ΣΥΡΙΖΑ. Χωρίς όµως άλλη ανάλυση.

Σε περισσότερο βάθος. Με δηµογραφικά δεδοµένα. Θα είχε ενδιαφέρον να µαθαίναµε την ποσόστωση των νέων επί των αναποφάσιστων. Ανά ηλικιακή οµάδα και φύλο. Εχει σηµασία. Διότι είναι, ασχέτως πολιτικών πεποιθήσεων, µεταξύ εκείνων που έµειναν και µένουν «πίσω». Ισως χρειαζόταν µια παράπλευρη έρευνα σε εκείνους τους ψηφοφόρους. Τα ευρήµατα αναµφίβολα θα είχαν ενδιαφέρον. Κυρίως να µαθαίναµε όχι τόσο την πρόθεση ψήφου τους (σε ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ, δεν έχει σηµασία), αλλά για τη µατιά τους στην Ευρώπη. Διότι φοβούµαι πως η οµφαλοσκόπηση, η διατήρηση ή η ανακατάληψη της πρωθυπουργίας, χωρίς ποιοτικά επιχειρήµατα για ουσιαστική εξελικτική προοπτική εντός Ελλάδας, θα συντηρήσει το µεταναστευτικό κύµα για ένα καλύτερο «αύριο» στην Ευρώπη ή όπου αλλού.

ΣΥΡΙΖΑΕυρωεκλογέςAlcoΝέα Δημοκρατία