Απόψεις|03.05.2019 14:51

Η πολιτική ζωή είναι στη φάση «φοβάται ο Γιάννης το θεριό και το θεριό τον Γιάννη»

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

Οτι τον πρώτο λόγο στην πολιτική ατζέντα έχουν οι εντυπώσεις και κατ’ επέκταση τα Μέσα Ενηµέρωσης. Πώς το έκανε αυτό; Αποσύροντας -από το νοµοσχέδιό του για ζητήµατα ανάπτυξης που συζητείται στη Βουλή- άρθρο που θεωρούσε ότι είναι σωστό.

Μόνο και µόνο επειδή η αντιπολίτευση υποψιάστηκε ότι πρόκειται για φωτογραφική διάταξη. Το άρθρο αφορούσε τον αποκλεισµό εταιρειών που µετέχουν σε δηµόσιους διαγωνισµούς και έχουν µερίδια σε εξωχώριες εταιρείες. Ανέφερε το άρθρο πως, επειδή επικαιροποιείται συνεχώς ο κατάλογος των χωρών που θεωρούνται φορολογικά συνεργάσιµες µε την ΕΕ, δεν χρειάζεται να εφαρµόζεται αναδροµικά η διάταξη, µε αποτέλεσµα να αποκλείονται εταιρείες από διαγωνισµούς που οι φάκελοι των προσφορών τους είναι ακόµη κλειστοί.

Νέα Δηµοκρατία και ΚΙΝΑΛ υποστήριξαν στη Βουλή ότι αυτό τους φαίνεται κάπως ύποπτο. Μόλις το άκουσε αυτό ο Στέργιος Πιτσιόρλας, έσπευσε να το αποσύρει. Παρότι, µιλώντας αργότερα σε δηµοσιογράφους, υποστήριξε ότι η απόσυρση µπορεί να δηµιουργήσει δικαστικές εµπλοκές, ακόµη και προσφυγές, από εταιρείες για παράτυπο αποκλεισµό. Το ότι η ρύθµιση ήταν στη σωστή κατεύθυνση ανέφερε άλλωστε και χθες ο πολιτικός προϊστάµενος του Στ. Πιτσιόρλα, ο υπουργός Οικονοµίας Γιάννης Δραγασάκης. Ειδικός για την ουσία του πράγµατος και για ζητήµατα επενδύσεων δεν είµαι.

Αυτό που καταλαβαίνω όµως από αυτή την ιστορία είναι πως η πολιτική ζωή είναι στη φάση «φοβάται ο Γιάννης το θεριό και το θεριό τον Γιάννη», όπως λέει η λαϊκή ρήση. Η αντιπολίτευση αντιπολιτεύεται µε... υπόνοιες, έτοιµη να τις διαρρεύσει παντού. Η κυβέρνηση πάλι αγχώνεται µήπως γίνει ντόρος. Δεν τη λες και νορµάλ συνθήκη αυτή. Από ό,τι φαίνεται όµως, έτσι θα πηγαίνει εφεξής.

Ο Στέργιος Πιτσιόρλας µπορεί να δυσκολεύτηκε µε αυτή την τακτική της αντιπολίτευσης στο συγκεκριµένο θέµα. Οµως, παρ’ όλα αυτά, αποζηµιώθηκε µε άλλον τρόπο, αφού του έτυχαν και ευχάριστες εκπλήξεις. Κυρίως γιατί το νοµοσχέδιό του συνολικά έτυχε εξαιρετικής αντιµετώπισης από τον Κώστα Μπακογιάννη. Μίλησε γι’ αυτό µε τα καλύτερα λόγια ως περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας. Αποκάλεσε τη µέρα της κατάθεσής του «ιστορική», γιατί διευκολύνει επενδύσεις στην περιφέρειά του. Αυτά παρότι η Νέα Δηµοκρατία άσκησε στο ίδιο νοµοθέτηµα δριµύτατη κριτική και το αποκάλεσε παράδειγµα προχειρότητας.

ΕυρωεκλογέςΔημοτικές εκλογέςεθνικές εκλογές