Απόψεις|29.03.2019 14:25

Οι χαµένες ισορροπίες του... ΠΑΣΟΚ

Βούλα Κεχαγιά

Οχι στους µπαξέδες, αλλά στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, µε αφορµή το µουσικό αφιέρωµα για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Ανδρέα, στο περιθώριο του 2ου Συνεδρίου του Κινήµατος Αλλαγής. Ηταν το καλοκαίρι του 2011, µεσούντος του πρώτου µνηµονίου, όταν ο συνθέτης απαίτησε από το ΠΑΣΟΚ να µην ξαναχρησιµοποιήσει το τραγούδι του «Θα σε ξανάβρω στους µπαξέδες», σε στίχους Μάνου Ελευθερίου, που γράφτηκε για άλλους λόγους, και συγκεκριµένα «για να εξυµνήσει την πιο ανιδιοτελή, την πιο τίµια και αγωνιστική µορφή του Ελληνισµού και του ’21, τον Μακρυγιάννη», όπως ανέφερε στην πύρινη ανακοίνωσή του.

Προφανώς για τον Ηλία Ανδριόπουλο το τότε ΠΑΣΟΚ µε το σηµερινό ΚΙΝΑΛ έχουν διαφορές. Περασµένα ξεχασµένα. Ή µήπως όχι; Το ΚΙΝΑΛ θέλει να προχωρήσει µπροστά βυθισµένο σε µια µεγάλη αντίφαση. Θέλει να αφήσει πίσω του σύµβολα, ονόµατα, συνειρµούς, µνηµόνια, πρόσωπα, αλλά την ίδια ώρα κάνει επιλεκτική χρήση των στοιχείων εκείνων της βαριάς ιστορίας του που πιστεύει ότι µπορεί να διεγείρουν τις ευαισθησίες ή τις θύµησες των παραδοσιακών ψηφοφόρων του. Το ΚΙΝΑΛ δεν θέλει πια να είναι ΠΑΣΟΚ, αλλά θέλει να ξαναζήσει τις καλές στιγµές του ΠΑΣΟΚ. ∆εν θέλει πια να δείχνει τον ήλιο του, όσο κι αν επιµένει ο γιος του ιδρυτή του, Νίκος Παπανδρέου, ούτε να επιστρέψει στο πατρικό του όνοµα, όπως ζητούν µικρά και µεγάλα στελέχη του. Επιθυµεί όµως να επικαλείται κάποιες από τις αρχές της ιδρυτικής διακήρυξης του ΠΑΣΟΚ της 3ης Σεπτέµβρη (να περνάς).

Η αλήθεια είναι πως µετά το στραπάτσο του 2012 και την απώλεια του 65% της εκλογικής του δύναµης, σε σχέση µε τις εκλογές του 2009, το ΠΑΣΟΚ δεν κατάφερε να βρει τις ισορροπίες του και την ταυτότητά του. Το ΠΑΣΟΚ δεν τιµωρήθηκε από τους πολίτες µόνο γιατί έφερε στη χώρα το ∆ΝΤ και τα µνηµόνια. Το αποδεικνύει και η ταυτόχρονη εκλογική καθίζηση της Νέας ∆ηµοκρατίας. Το εκλογικό σώµα γύρισε την πλάτη στα κόµµατα που κυριάρχησαν στη Μεταπολίτευση. Με τη διαφορά πως η Ν∆ έδειξε µεγαλύτερες αντοχές και δεν άρχισε τους πειραµατισµούς. Για το ΠΑΣΟΚ στην αρχή ήρθαν οι «58», µετά η Ελιά, έπειτα η ∆ΗΣΥ και ακολούθησε το ΚΙΝΑΛ. Η Ν∆ µόλις πριν από µερικούς µήνες τόλµησε να αλλάξει το σύµβολό της - και αυτό µόνο ως προς την εικαστική προσέγγιση. Ο πυρσός µάς το θυµίζει. Το πρόβληµα µε το ΚΙΝΑΛ είναι στη δοσολογία

ΚΙΝΑΛΠΑΣΟΚ