Απόψεις|29.03.2019 14:31

Το δικαίωµα στον µπακλαβά

Ευάγγελος Χεκίμογλου

Δεν πρόκειται για ελληνικό φαινόµενο. Η κατάρα είναι παγκόσµια. Ο µεγαλύτερος οικονοµικός κλάδος στις ΗΠΑ, εδώ και αρκετά χρόνια, είναι η µετατροπή των ανθρώπων σε οδοντογλυφίδες. Ισχυρότερες είναι οι εταιρείες αδυνατίσµατος, παρά οι βιοµηχανίες όπλων.

Μεγαλύτερη επιρροή έχουν τα γυµναστήρια, παρά οι πύραυλοι. Πιο απειλητικά είναι τα καταπότια για την απώλεια βάρους, παρά οι πεζοναύτες· διότι ο εν εξελίξει τρίτος παγκόσµιος πόλεµος είναι bellum omnium contra omnes, µε ονοµαστικό εχθρό την παχυσαρκία. Τα κυρίαρχα αισθητικά πρότυπα παραπέµπουν σε λιµούς και θανάτους εκ πείνης· ξανθά ξυλάγγουρα που πίνουν µόνον χυµό από πορτοκάλι, τρώνε µόνον άπαχο γιαούρτι και επιπλέον κάνουν όλη µέρα τζόκινγκ, παρά την αδυναµία τους.

Τρέµουν τα πόδια τους από την ασιτία και αυτά τα καηµένα εξακολουθούν και τρέχουν. Ειδικώς στην Ελλάδα, η µείωση της κατανάλωσης µπακλαβά, κανταϊφιού και σαραγλί συνιστά όχι µόνον οικονοµικό αλλά και πολιτιστικό φαινόµενο το οποίο πρέπει να προσέξουµε, διότι αποδεικνύει πλήρη αποκοπή από τις ρίζες µας. Είναι άραγε τυχαίο που πολλοί σύγχρονοι νέοι έχουν µάστερ αλλά δεν γνωρίζουν τι είναι το ταουκιοξού;

Ποια νοικοκυρά σήµερα, έστω και µε διδακτορικό, ξέρει να φτιάχνει χανούµ µπουρέκ; (Προσοχή: ∆εν είναι τουρκικό σίριαλ, αλλά γλύκισµα.) Και ποια νέα κοπέλα, για να πάµε σε απλούστερα εδέσµατα και να φύγουµε από τον τοµέα των γλυκών, µπορεί να µαγειρέψει ατζέµ πιλάφι µε άφθονο βούτυρο, το οποίο -µέσα από πλεκτάνες και παραποιήσεις- έχει δαιµονοποιηθεί; Και η «µεσογειακή διατροφή;» θα µου πείτε.

Ουδέποτε υπήρξε τέτοια διατροφή στην Ιστορία. Αν αναζητήσετε στις περιηγητικές περιγραφές τι έτρωγαν στην Ελλάδα του 18ου ή του 19ου αιώνα, θα διαπιστώσετε ότι οι άνθρωποι πεινούσαν ελλείψει πόρων, αλλά τα καλά φαγητά µαγειρεύονταν πάντοτε µε βούτυρο, όπως και τα γλυκά. Αν νοµίζετε ότι οι πρόγονοί µας ζούσαν λιγότερο λόγω της διατροφής αυτής, πλανάσθε. Ζούσαν λιγότερο διότι η Ιατρική δεν τους παρείχε τα φάρµακα, τις διαγνώσεις και τις εγχειρήσεις που παρέχει σήµερα. Το παρόν αφιερούται σε όλους τους ισχνούς Ελληνες, οι οποίοι υποβλήθηκαν προσφάτως σε εγχειρήσεις µπάι πας. Τους εύχοµαι καλή ανάρρωση µε µπακλαβά και κανταΐφι.

εγχείριση