Απόψεις|03.05.2019 14:51

Τα κούφια λόγια δεν πείθουν κανέναν

Εύρης Τσουμής

Η προεκλογική δραστηριότητα των υποψηφίων για δήµους και περιφέρειες είναι στα κόκκινα. Οι αντιπαραθέσεις τους πια είναι σε υψηλούς τόνους, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις οι κόντρες τους δεν αφορούν κανέναν παρά µόνο τους ίδιους… Μέχρι τώρα ελάχιστα ουσιαστικά πράγµατα έχουν ακουστεί. Οι ιδέες που πέφτουν στο τραπέζι µοιάζουν περισσότερο µε πυροτεχνήµατα παρά µε ουσιαστικές προτάσεις µελετηµένες και κοστολογηµένες. Οι υπερφίαλες κουβέντες, οι υποσχέσεις χωρίς αντίκρισµα και τα κούφια λόγια φαίνεται να περισσεύουν σε αυτή την εκλογική αναµέτρηση.

Στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης, ακούγονται προτάσεις που κάνουν θόρυβο αλλά µια πιο προσεκτική µατιά αποκαλύπτει πως µάλλον δεν υπάρχει καµία περίπτωση να υλοποιηθούν. Είναι χαρακτηριστικό πως τις περισσότερες από αυτές τις προτάσεις τις έχουν καταθέσει στις προηγούµενες εκλογικές αναµετρήσεις άλλοι υποψήφιοι, χωρίς βέβαια αυτές ποτέ να υλοποιηθούν. Αρκεί να θυµηθεί κανείς τα όσα καταπληκτικά είχε υποσχεθεί ο Γιάννης Μπουτάρης πριν εκλεγεί δήµαρχος και τα οποία ξέχασε στη διάρκεια της θητείας του, φέρνοντας ως δικαιολογία σε πολλές περιπτώσεις τις αντιδράσεις που θα εκδηλώνονταν.

Οι πολίτες όµως δεν έχουν ανάγκη από κούφια λόγια και υποσχέσεις χωρίς αντίκρισµα. Αυτό που θέλουν από τους υποψηφίους είναι να ακούσουν προτάσεις ουσιαστικές, ρεαλιστικές, υλοποιήσιµες, µελετηµένες και κοστολογηµένες. Ζητούν λύσεις για τα καθηµερινά προβλήµατα και όχι γενικόλογες αναφορές σε αυτά.

Ολοι δηλώνουν πως πρώτο µέληµά τους θα είναι να καθαρίσει η πόλη, αλλά κανένας δεν λέει πώς θα γίνει αυτό. Τι θα αλλάξει συγκεκριµένα και σε ποια κατεύθυνση. Ολοι λένε πως θέλουν να βελτιωθούν οι συγκοινωνίες, αλλά µάλλον κανένας δεν έχει ιδέα πώς µπορεί να γίνει αυτό άµεσα, µέσα στις δεδοµένες κυκλοφοριακές συνθήκες της πόλης και µε τα γνωστά προβλήµατα του ΟΑΣΘ. Ολοι δηλώνουν έτοιµοι να προασπίσουν τον δηµόσιο χώρο, αλλά εντέχνως οι περισσότεροι αποφεύγουν να µιλήσουν για την... ταµπακέρα, δηλαδή για το αν θα ξηλώσουν τραπεζοκαθίσµατα από πεζοδρόµια και πεζόδροµους δίνοντας χώρο στους πεζούς.

Μέχρι τις εκλογές αποµένουν δύο µήνες. Στο διάστηµα αυτό οι υποψήφιοι θα πρέπει να καταθέσουν τα προγράµµατά τους. Οι καιροί έχουν αλλάξει, οι πολίτες δεν πείθονται πλέον από τις κορώνες και τις ανέξοδες αντιπαραθέσεις. Ζητούν συγκεκριµένες και υλοποιήσιµες προτάσεις

Δημοτικές εκλογές