Απόψεις|25.01.2024 08:12

Μητσοτάκης - Βορίδης: Μια λανθάνουσα ιδεολογική διαμάχη για το μέλλον της ΝΔ

Αδάμος Ζαχαριάδης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόλμησε ό,τι κανένας άλλος Πρωθυπουργός δεν είχε τολμήσει τα τελευταία χρόνια, εισάγοντας την πλήρη ισότητα στον γάμο, ανεξαρτήτως σεξουαλικών προτιμήσεων.

Μάλιστα, ο Πρωθυπουργός προχωρά στη συγκεκριμένη κίνηση παρά τις αντιδράσεις τόσο στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, όσο και στην Εκκλησία, αντιδράσεις που προφανώς επηρεάζουν σημαντικό μέρος του εκλογικού ακροατηρίου της κυβέρνησης.

Ιδεολογικές μετατοπίσεις στη δεξιά παράταση

Πέραν των σημαντικών διατάξεων του νομοσχεδίου, το οποίο, σύμφωνα με την κυβέρνηση, αναμένεται να ψηφιστεί στα μέσα Φεβρουαρίου, ο δημόσιος διάλογος που αναπτύχθηκε γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα αναδεικνύει –για ακόμα μια φορά– τις ιδεολογικές μετατοπίσεις που συντελούνται πλέον στη δεξιά παράταξη.

Οι μετατοπίσεις αυτές αποτυπώθηκαν και στην εισαγωγική ομιλία του Πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο. Αναφερόμενος στις θέσεις της Εκκλησίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: «Αναφερόμαστε σε επιλογές της Πολιτείας. Όχι σε θεολογικές πεποιθήσεις. Και παλαιότερα, άλλωστε, με την Εκκλησία είχαμε διαφορετικές οπτικές για τον πολιτικό γάμο, για την καύση των νεκρών, για το θέμα των ταυτοτήτων. Η ζωή, ωστόσο, απέδειξε ότι οι αλλαγές αυτές ήταν ώριμες. Δεν έβλαψαν ούτε την κοινωνία, δεν έβλαψαν ούτε τελικά τη συνεργασία Πολιτείας και Εκκλησίας και είμαι σίγουρος ότι έτσι θα γίνει και τώρα».

Βέβαια, η Νέα Δημοκρατία δεν ήταν απέναντι στην Εκκλησία ούτε στο ζήτημα των ταυτοτήτων, ούτε σε αυτό του πολιτικού γάμου. Το 2000 ο τότε πρόεδρος της ΝΔ και αργότερα Πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, είχε υπογράψει το αίτημα της Εκκλησίας για διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με την πρωτοβουλία της κυβέρνησης Σημίτη για αφαίρεση του θρησκεύματος από τις ταυτότητες.

Το δε νομοσχέδιο του 1982 για τη θεσμοθέτηση του πολιτικού γάμου, που έφερε η κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου, πέρασε παρά τις αρνητικές ψήφους της Νέας Δημοκρατίας του Ευάγγελου Αβέρωφ.

Η «μακρονοποίση της ΝΔ» και το κενό

Έχουμε αναφερθεί και στο παρελθόν στη «μακρονοποίση της ΝΔ», την οποία επιχειρεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Άλλωστε, στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης ο ίδιος είχε εισάγει τον όρο «πολυδιάστατος εκσυγχρονισμός», ο οποίος εμπεριείχε σαφείς αναφορές στους Ελευθέριο Βενιζέλο, Κωνσταντίνο Καραμανλή και Κώστα Σημίτη, αλλά όχι στον Κώστα Καραμανλή (νεότερο) και Αντώνη Σαμαρά.

Το συνεχές άνοιγμα του Μητσοτάκη στον κεντρώο χώρο, βέβαια, αφήνει κενό στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας. Κι αν ο Πρωθυπουργός δείχνει να μην ανησυχεί ιδιαίτερα για τις κινήσεις του Αντώνη Σαμαρά, δεν φαίνεται να ισχύει το ίδιο για αυτές που πιθανώς να κάνει ο Μάκης Βορίδης. Δεν εξηγείται διαφορετικά το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης εμφανίζεται τόσο ανεκτικός απέναντι στον υπουργό Επικρατείας, επιτρέποντας για πρώτη φορά σε μέλος του υπουργικού συμβουλίου να μην υπερψηφίσει κυβερνητικό νομοσχέδιο, με την αιτιολογία ότι «είχε εκφράσει τις επιφυλάξεις του πριν γίνει υπουργός». Η δεκτική αυτή στάση του Πρωθυπουργού, βέβαια, δεν φτάνει μέχρι τους υφυπουργούς, καθώς τους διαμηνύθηκε σαφώς ότι όποιος δεν ψηφίσει το νομοσχέδιο θα αποχωρήσει από το κυβερνητικό σχήμα.

Προφανώς, στην κυβέρνηση, βλέποντας και τις δημοσκοπήσεις, αντιλαμβάνονται ότι στα δεξιά της ΝΔ υπάρχει κοινό που εν δυνάμει θα μπορούσε να δημιουργήσει εκλογικό πρόβλημα στο κόμμα τους. Το γεγονός ότι κανένα από τα κόμματα που βρίσκονται δεξιότερα δεν δείχνει ικανό να κυριαρχήσει στον χώρο, οφείλεται εν πολλοίς και στην απουσία μιας ηγετικής φυσιογνωμίας που θα μπορούσε να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους. Μια τέτοια θα μπορούσε να είναι ο Μάκης Βορίδης, γεγονός που αντιλαμβάνεται ο Πρωθυπουργός και θα ήθελε πάση θυσία να αποφύγει. Κι αν αυτή η θυσία απαιτεί ο κ. Βορίδης να είναι «πιο ίσος από τους ίσους» εντός της κυβέρνησης…ας είναι.

Η επιλογή Βορίδη για αποχή

Όσο για τον ίδιο τον υπουργό Επικρατείας που επιλέγει την οδό της αποχής; Έδωσε σαφές στίγμα στο δεξιό ακροατήριο, κράτησε καθαρή στάση κατά του νομοσχεδίου, συσπείρωσε ένα κοινό και ορισμένα στελέχη του κόμματος, μένει στην κυβέρνηση και αναμένει. Άλλωστε, ο κ. Μητσοτάκης πιθανόν να του δώσει νέες ευκαιρίες διαφοροποίησης στο μέλλον.

ειδήσεις τώραΝέα ΔημοκρατίαΜάκης ΒορίδηςΚυριάκος Μητσοτάκηςκυβέρνησηομόφυλα ζευγάριαγάμος ομόφυλων