Απόψεις|31.03.2019 14:03

Οι «γαλάζιες» επιθυµίες

Βούλα Κεχαγιά

Αφού δεν προκηρύσσει ο Τσίπρας εκλογές, όπως αξιώνει η αντιπολίτευση, τις προκηρύσσει η Νέα ∆ηµοκρατία. Ο σύµβουλος Επικοινωνίας του προέδρου της, Μακάριος Λαζαρίδης, περίπου ανακοίνωσε ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 23 Ιουνίου.

Κάπως έτσι βγήκαν σέλφι µε πεντακάθαρη εικόνα και οι πληροφορίες της προηγούµενης εβδοµάδας πως ο πρωθυπουργός σχεδιάζει να στήσει εθνικές κάλπες µέσα στον Ιούνιο. Αλλά το θέµα µας δεν είναι αυτό. Η αξιωµατική αντιπολίτευση, έχοντας -και καλά κάνει- τον αέρα των δηµοσκοπήσεων, θεωρεί ότι θα κερδίσει τις ευρωεκλογές και ότι η διαφορά της µε τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι χαώδης, κάτι το οποίο δεν θα επιτρέψει στην κυβέρνηση Τσίπρα να συνεχίσει.

Εποµένως, ο «αριστερός Ορµπαν του Νότου» και «φίλος του Μαδούρο» θα προκηρύξει άρον άρον εκλογές, γιατί δεν θα µπορεί να σταθεί. Το είπε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Κοινοβουλευτική Οµάδα του κόµµατός του, σχολιάζοντας πως το αποτέλεσµα των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών θα δείξει τον δρόµο της εξόδου στον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό είναι µια πολιτική εκτίµηση. Η διαπίστωση του ιδίου, όµως, πως η «κυβέρνηση-κουρελού» δεν θα έχει νοµιµοποίηση να συνεχίσει είναι αποκλειστικά µια προβολή «γαλάζιας» συλλογικής επιθυµίας που θα υπηρετήσει το καλοπροβαρισµένο σύνθηµα «φύγετε».

∆ιότι, κατά τ’ άλλα, εύστοχα ο αρχηγός της αξιωµατικής αντιπολίτευσης αναφώνησε πως στις δηµοκρατίες δεν υπάρχουν αδιέξοδα. ∆εν γνωρίζω αν αυτή η φράση γρατζούνισε τα αυτιά ορισµένων στελεχών του που οµιλούν για χούντα, αλλά ισχύει. Στις δηµοκρατίες δεν υπάρχουν αδιέξοδα – τουλάχιστον διαδικαστικά. Εξ αυτού του λόγου, προτού καν η Ν∆ µείνει να κοιτάζει το κοτσάνι της χιλιοµαδηµένης µαργαρίτας για το ερώτηµα εάν θα πρέπει να υποβάλει ή όχι πρόταση µοµφής κατά της κυβέρνησης, το Μαξίµου πήρε την πολιτική πρωτοβουλία και ζήτησε ψήφο εµπιστοσύνης.

Οι ισχυρισµοί περί απονοµιµοποιηµένης κυβέρνησης κατέπεσαν το ίδιο βράδυ. Το τι θα γίνει τη νύχτα των ευρωεκλογών είναι ένα άλλο ζήτηµα. Το Σύνταγµα ορίζει πως η θητεία της κυβέρνησης εξαντλείται τον Σεπτέµβριο του 2019. Το εάν ο Τσίπρας θεωρήσει, µε βάση τα «γαλάζια» σενάρια, ότι βρίσκεται σε πολιτικό αδιέξοδο είναι θέµα δικό του και της κυβέρνησής του το πώς θα το χειριστεί. Εως τότε η αξιωµατική αντιπολίτευση θα ήταν σκόπιµο να απαντήσει πρώτιστα στον εαυτό της, γιατί στις ευρωεκλογές ποντάρει πολιτικά στην «τιµωρία» του ΣΥΡΙΖΑ -καθώς αυτό ζητεί από τον λαό- και όχι στην «επιβράβευση» της Νέας ∆ηµοκρατίας.

ΕυρωεκλογέςΣΥΡΙΖΑΝέα Δημοκρατίαεθνικές εκλογές