Απόψεις|01.04.2019 13:51

Προσφυγή της Φώφης σε φαινόµενα τύπου Ορφέα και Ευρυδίκης

Ευάγγελος Χεκίμογλου

Η εµφάνιση στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ των πρώην αρχηγών του µας παραπέµπει σε θαύµα, µε µακάβριες πτυχές: τη βραχυχρόνια επαναφορά στη ζωή, όχι όµως και ανάσταση, προσώπων τα οποία ανήκουν από καιρό στο πολιτικό υπερπέραν. Προσωπικά δεν αντιλήφθηκα το όφελος αυτής της τυµβωρυχίας. Η ψυχική ενότητα ζώντων και νεκρών σε ένα κόµµα επιτελείται µέσω της ιδεολογίας, όχι µέσω νεκραναστάσεων.

Ελλείψει ιδεολογίας, όµως, προτίµησε η κυρία Γεννηµατά την προσφυγή σε φαινόµενα τύπου Ορφέα και Ευρυδίκης. Βέβαια, όλοι οι τέως πιστεύουν ότι θα έρθει η στιγµή που οι σύντροφοί τους θα αντιληφθούν το φρικτό λάθος που έκαναν θέτοντάς τους στο περιθώριο και θα τους καλέσουν να σώσουν το Κόµµα (που δεν σώζεται) και την Ελλάδα (για την οποία κάνουν ουρά οι σωτήρες). Γι’ αυτό κάθε τέως προβάρει κοστούµια και λογύδρια, ώστε να παραµένει µάχιµος. Τα χρόνια όµως περνούν και ουδείς κρούει τη θύρα του. ∆ιάβαζα για τον Αλέξανδρο Κερένσκι, τον σοσιαλιστή πρωθυπουργό που ανέτρεψαν ο Λένιν και οι Μπολσεβίκοι. (Κοιτάζω κρυφά πίσω από την πλάτη του Εφηµεριδολάτρη της 8ης σελίδας και πάντοτε κάτι χρήσιµο µαθαίνω.)

Ενάµιση χρόνο µετά την ανατροπή του, ο Κερένσκι εµφανίστηκε στο Παρίσι -όπου έγινε δεκτός µε τιµές- για να σχηµατίσει εξόριστη κυβέρνηση ή τουλάχιστον για να συµµετάσχει σε µία από τις εξόριστες κυβερνήσεις που είχαν ήδη σχηµατιστεί, ελπίζοντας ότι µε τη βοήθεια του εκστρατευτικού σώµατος της Αντάντ στην Κριµαία (δύο ελληνικών µεραρχιών συµπεριλαµβανοµένων) θα επανερχόταν στην εξουσία. Φρούδες οι ελπίδες.

Περίµενε ο συµπαθής σοσιαλιστής άλλα 51 χρόνια µε την ελπίδα να κληθεί στη Μόσχα, αλλά εις µάτην. (Κι έτσι έµαθα ότι ο άνθρωπος αυτός ζούσε ακόµη όταν η ΕΡΕ ονόµαζε τον Γεώργιο Παπανδρέου τον πρεσβύτερο «Ελληνα Κερένσκι», διότι δήθεν προετοίµαζε τον δρόµο για να πάρει την εξουσία η Ε∆Α!) Εκτός όµως από τις Ευρυδίκες της πολιτικής, αναδύθηκε από τα σκότη του Αδη και ένα ακόµη σύµβολο, ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ.

Οπως διαβεβαίωσε τους ανήσυχους πιστωτές του κόµµατος η κυρία Γεννηµατά, ο ήλιος θα επανεµφανιστεί στα ψηφοδέλτια του κόµµατος. Ορθή επιλογή. ∆ιότι από τα διάφορα περιουσιακά στοιχεία που κατέχει το κόµµα, προκειµένου να εξοφλήσει τα κόκκινα δάνειά του, ο ήλιος έχει τη µεγαλύτερη υλική αξία· και το κυριότερο, δεν προστατεύεται ως πρώτη κατοικία

Φώφη ΓεννηματάΚΙΝΑΛ