Απόψεις|01.04.2019 13:56

Κι όµως, η ?ραία Ελένη µιλάει τουρκικά

Άντζελα Ζιούτη

Είναι γνωστό ότι η µυθική πόλη Τροία βρίσκεται στη σηµερινή Βορειοδυτική Τουρκία, πολύ κοντά στα στενά του Ελλησπόντου. Είναι γνωστό επίσης ότι εκεί διεξήχθησαν οι περίφηµες µάχες του Τρωικού Πολέµου, που περιγράφονται στην Ιλιάδα, το αρχαιοελληνικό έπος του Οµήρου. Αφορµή, η αρπαγή της βασίλισσας της Σπάρτης, Ωραίας Ελένης, από τον γιο του βασιλιά της Τροίας Πάρη.

Ο πόλεµος που πυροδοτήθηκε ήταν µακροχρόνιος και έλαβαν µέρος πόλεις από ολόκληρη την ελληνική επικράτεια. Υστερα από πολιορκία που διήρκεσε 10 χρόνια, χάρη στο τέχνασµα του ∆ούρειου Ιππου, οι Ελληνες κυρίευσαν την Τροία. Είναι γνωστό ότι, πολλούς αιώνες αργότερα, το 1870, ο Γερµανός αρχαιολόγος Ερρίκος Σλήµαν, χάρη στην αγάπη του για την ελληνική µυθολογία, κατέφθασε στην περιοχή και ξεκίνησε τις συστηµατικές ανασκαφές, που έφεραν στο φως τα ερείπια µιας σειράς αρχαίων πόλεων, χρονολογούµενων από την εποχή του Χαλκού έως τη Ρωµαϊκή περίοδο. Και, παρότι αµφισβητήθηκε ως ιστορικό γεγονός ο Τρωικός Πόλεµος που περιγράφεται στην Ιλιάδα του Οµήρου, ευρήµατα κεφαλών βελών που βρέθηκαν στα στρώµατα που χρονολογούνται στην εποχή εκείνη, πιθανολογούν την ύπαρξη µάχης.

Δεν είναι γνωστό όµως ότι η Ωραία Ελένη αλλά και ο Αχιλλέας µιλάνε τουρκικά! Φυσικά, στο νέο µουσείο της Τροίας που εγκαινίασε ο Ταγίπ Ερντογάν. Συγκεκριµένα, µιλώντας έξω από το Μουσείο της Τροίας, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε: «Το Μουσείο της Τροίας που εγκαινιάζουµε σήµερα είναι το τελευταίο παράδειγµα της προσπάθειάς µας να µεταφέρουµε την Ιστορία µας στις επόµενες γενιές.

Η Τροία, µε την ιστορία των 50.000 ετών, είναι από τα σηµαντικότερά µας αρχαιολογικά µνηµεία, το οποίο είναι υπό την προστασία της UNESCO από το 1998». «Να µεταφέρουµε την Ιστορία µας» είπε προκλητικά. Και δεν σταµατάει εκεί η πρόκληση. Μπαίνοντας κανείς στο µουσείο θα συναντήσει την Ωραία Ελένη αλλά και τον Αχιλλέα και όταν πλησιάσει κοντά θα ενεργοποιηθεί ένας αισθητήρας και τα δυο αυτά πρόσωπα θα αρχίσουν να µιλούν τουρκικά! Ε, όχι και η βασίλισσα της Σπάρτης... Τουρκάλα

ΤροίαΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΤουρκίαΩραία Ελένη