Απόψεις|08.03.2024 15:15

Την ημέρα της γυναίκας ο Στίγκας μιλά για «γυναίκες που είναι άντρες στη ζωή τους και δεν δειλιάζουν»

Κατερίνα Καραβία

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας σήμερα και ο επικεφαλής των Σπαρτιατών, Βασίλης Στίγκας, στην προσπάθειά του να αποθεώσει τις γυναίκες κατέφυγε σε φράσεις που παραπέμπουν σε σεξισμό και αντιφεμινισμό που θα έκανε περήφανο κάθε «άλφα αρσενικό» (και λογικά ψηφοφόρο του).

Εμάς, μας έκανε να νιώσουμε πάντως ντροπή, που αυτή την επέτειο των γυναικείων αγώνων για την αυτονόητη ισότητα και φόρο τιμής στις μάχες ενάντια στην πατριαρχική κουλτούρα, επικεφαλής κόμματος σε ζωντανή μετάδοση έκανε λόγο «για γυναίκες που είναι και άντρες στη ζωή τους, που δεν δειλιάζουν που βρίσκουν δύναμη να προχωρήσουν». 

Για την «ανδρόσφαιρα» του κ. Στίγκα και του κάθε Στίγκα η δύναμη, το θάρρος και άλλες αρετές είναι καθαρά αντρικά χαρακτηριστικά και στοιχεία όποτε όσες γυναίκες δείχνουν τέτοια στοιχεία δεν είναι παρά κακέκτυπα του άντρα. Ευτυχώς, απέφυγε να της πει και «παντελονάτες» αλλά φανταζόμαστε ότι κάπου εκεί το πήγαινε καθώς στην αρχή της ομιλία του ανέφερε πως η σημερινή μέρα είναι αρχικά για όσες τιμούν «του πολλαπλούς ρόλους που κλήθηκαν να ερμηνεύσουν αφοσιώθηκαν σε αυτούς με υπέρμετρο ζήλο ξεχνώντας ή αφήνοντας  για το τέλος τα δικά τους θέλω». Σε αυτές δηλαδή που υπηρέτησαν όσα τους φόρεσε το πατριαρχικό σύστημα κάνοντας πέρα τις δικές τους ανάγκες (sic). 

Τι είπε ο Στίγκας στην ομιλία του

Συγκεκριμένα ο κ. Στίγκας ανέφερε στην ομιλία του για τις γυναίκες και την Ημέρα της Γυναίκας: «Η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη για όλες τις γυναίκες που τιμώντας του πολλαπλούς ρόλους που κλήθηκαν να ερμηνεύσουν αφοσιώθηκαν σε αυτούς με υπέρμετρο ζήλο ξεχνώντας ή αφήνοντας  για το τέλος τα δικά τους θέλω. Για τη γυναίκα που πήρε τη ζωή στα χέρια της, που διεκδίκησε ίσα δικαιώματα με τους άντρες, που δεν άφησε τους άλλους να μιλούν για εκείνη υψώνοντας το ανάστημα και τη φωνή της να ακουστεί. Για όσες οραματιστήκαν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, αμοιβής, εργασίας. Για τις γυναίκες που κοιτάζουν κατάματα στη ζωή, για εκείνες που είναι και άντρες στη ζωή τους, που δεν δειλιάζουν που βρίσκουν δύναμη να προχωρήσουν».

Να πληροφορήσουμε τον κ. Στίγκα ότι οι γυναίκες ήταν, είναι και θα είναι δυνατές και με θάρρος όχι για να υπηρετούν τους ρόλους που θα ήθελε αλλά τους αγώνες τους ενάντια σε όσους επιμένουν στη γλώσσα και την κουλτούρα του σεξισμού.

Βασίλης ΣτίγκαςΠαγκόσμια Ημέρα Γυναίκαςειδήσεις τώραΠαγκόσμια Ημέρα της ΓυναίκαςΣπαρτιάτες