Απόψεις|03.04.2019 14:17

Το πρωταπριλιάτικο ψέµα δεν έχει την αίγλη και το γούστο που είχε παλαιότερα

Πάνος Θεοδωρίδης

Αναφέρω µερικές. Γράφτηκαν τα γνωστά εθιµικά ψέµατα και τα πιο χονδροειδή ανιχνεύτηκαν αµέσως. Αλλά το ∆ιαδίκτυο κατακλύστηκε από αναγνώστες που θεωρούσαν πρωταπριλιάτικες ένα σωρό αληθινές ειδήσεις. ∆ηλαδή ο κόσµος άρχισε να διαβάζει ψυλλιασµένος.

Και οι επίτηδες ψεύτικες ειδήσεις ήταν σαφώς λιγότερες από άλλες χρονιές. Ή µου φάνηκε, από το κοινό που διαθέτω. Αλλά µπορεί και να συνέβη κάτι άλλο: κολυµπάµε σε τέτοια σύγχυση και διασπορά προσωπικών απόψεων, ώστε χάνουµε µε τον καιρό την ικανότητα της διάκρισης.

Είναι θέµα εξέλιξης των Μέσων, όχι κάποια προσωρινή τύφλωση. Η εξέλιξη της τεχνολογίας µετριέται µε τους µήνες και όχι µε τα χρόνια. Μόλις διαπίστωσα ότι ένα επικοινωνιακό εργαλείο που λέγεται ipad, δηλαδή το πρώτο tablet, έκλεισε µόλις εννιά χρόνια από την πρώτη κυκλοφορία του. Και το Facebook ως παγκόσµιο φαινόµενο µπαίνει µόλις στη δεύτερη δεκαετία του, και ας νοµίζουν πολλοί πως υπήρχε ανέκαθεν.

Οι απαισιόδοξοι µιλάνε για δοκιµασία στον χώρο της γραφής και της ανάγνωσης, αλλά νοµίζω πως ποτέ τόσο πολλοί άνθρωποι δεν έγραψαν τόσο πολύ και δεν διάβασαν τόσο πολύ όσο σήµερα. Η ειδοποιός διαφορά είναι πως µπορεί να διαβάζουµε λιγότερα βιβλία και περιοδικά, αλλά τα πληκτρολόγια κάθε είδους έχουν πάρει φωτιά. Πρόκειται για ένα πρωτόγνωρο αναγνωστικό περιβάλλον. Αφήστε που η ταχύτητα του µέσου αντίχειρα όταν συντάσσει ένα γραπτό µήνυµα είναι πολλαπλάσια από τότε που επινοήθηκε.

Ναι, υπάρχουν πλέον λιγότερες τερατολογίες, αλλά σαφώς περισσότερα κρυµµένα ψέµατα, πλαστές προσωπικότητες και ανακριβείς διαδόσεις. Και βρίσκεται σε πρώτο πλάνο η προβολή του «συγγραφέα», καθώς και νέες τεχνικές που αποσκοπούν στη νέα µανία: τα περισσότερα likes. To µόνο που παραµένει σταθερό και επιµένει είναι η παραδοσιακή φραστική σύγκρουση. Η πολιτική επιχειρηµατολογία δεν βελτιώθηκε. Αυξήθηκαν η επιθετικότητα και η άµεση προσωπική προβολή. Μικροί ατοµικοί κόσµοι που δηµιουργεί ο καθένας µας και διαλαλεί τα πιστεύω του. Είναι φυσικό, λοιπόν, το πρωταπριλιάτικο ψέµα να µην έχει την αίγλη και το γούστο που είχε παλαιότερα.

πρωταπριλιάτικα ψέματαΠρωταπριλιά