Απόψεις|04.04.2019 12:11

Οι ηλίθιοι, οι γραμματείς του Μπόλαρη και οι γκέι του Μπρουνέι

Σπύρος Σεραφείμ

«Μία καλλονή στο γραφείο είναι τύχη, δύο όμως; Τυχαίο;».

Αυτό ήταν ένα από τα πολλά, παρεμφερή ερωτήματα τα οποία προέκυψαν από τις επιλογές του υφυπουργού Εξωτερικών. Ο Μάρκος Μπόλαρης εμφανίστηκε να έχει στο γραφείο του τη γραμματέα Θωμαρίτα Καλδάρα, με τις γνωστές και μη εξαιρετέες πόζες που απασχόλησαν εσχάτως τα social media, αλλά και την πρώην Σταρ Ελλάς, Λένα-Χρυσηίδα Παπαρρηγοπούλου.

Για την ακρίβεια, μετά τον θόρυβο που ξέσπασε με την κυρία Καλδάρα, η οποία μάλιστα αναγκάστηκε να παραιτηθεί και να επιστρέψει στην οργανική της θέση στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, έγινε γνωστό ότι ο κ. Μπόλαρης, βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης με τον ΣΥΡΙΖΑ, είχε πάρει στο πολιτικό του γραφείο και την πρώην Σταρ Ελλάς. Μάλιστα, τα «λαγωνικά» ανακάλυψαν ότι την πρόσληψη είχε υπογράψει ο τότε αν. υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος. Λες και αποτελούσε μυστικό.  

«Τους συνεργάτες μου τους επιλέγω πάντοτε με κριτήριο τα τρία “ε”» ήταν η απάντηση του κ. Μπόλαρη, ο οποίος εκλήθη την Τετάρτη να δώσει εξηγήσεις: «Το πρώτο είναι η Εργατικότητα, το δεύτερο είναι η Εξυπνάδα, έτσι ώστε με εργατικότητα, με εξυπνάδα, με Επιστημοσύνη να ανταποκρίνονται στα καθήκοντα που έχουν στο γραφείο για να υπάρχει αποτελεσματικότητα σε αυτό που μας έχει δώσει εντολή ο λαός», απάντησε ο υφυπουργός Εξωτερικών. Και συνέχισε: «Ποτέ δεν ασχολήθηκα με το τι κάνουν στο σπίτι τους, ποτέ. Ιδιαίτερα όταν πρόκειται για έμπειρους δημόσιους υπαλλήλους οι οποίοι έχουν εύσημα από την υπηρεσία τους. Τα λοιπά ανήκουν στη σφαίρα κάποιον λάγνων ηθικολόγων οι οποίοι ασχολούνται με σεξισμό», πρόσθεσε ο ίδιος.

Το διαδίκτυο, ακόμα και μετά τις διευκρινίσεις, συνέχισε να σχολιάζει και μέσα στο γενικότερο παραλήρημα εμφανίστηκαν αισχρές λέξεις ως χαρακτηρισμοί για τη Θωμαρίτα Καλδάρα, για τον ίδιο τον υφυπουργό Εξωτερικών, για τις «ιδιαίτερες προτιμήσεις» του, για την εκκλησιαστική-θρησκευτική διπλωματία με την οποία είναι επιφορτισμένος, για τις φωτογραφίες που αναρτήθηκαν. Ακόμα κι όταν οι αντιδράσεις κάποιων χρηστών του διαδικτύου κόπαζαν, έρχονταν ως συμπλήρωμα τα ειρωνικά γελάκια, τα πονηρά, εκείνα που κάνουν κάδρο το ξεκάθαρο υπονοούμενο – για εκείνους: «Έλα, μωρέ, τόσες ώρες δουλειάς, να μην έχει κάπως να περνάει την ώρα του ο υφυπουργός;».

Είναι εξαιρετικά εύκολο να κρίνουν κάποιοι από ένα καρέ το ποιόν κάποιου. Να καταλάβουν την προσωπικότητά του. Την ικανότητά του στην εργασία. Τις σπουδές, τις γνώσεις του, την αφοσίωσή του στη δουλειά, το εάν πληροί τις προϋποθέσεις για τις οποίες προσλήφθηκε. Τόσα χρόνια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν εκπαιδευτεί να βλέπουν φωτογραφίες και να ξέρουν τι τους γίνεται. Από μια φωτογραφία και μόνο. Και να κάνουν συνειρμούς οι οποίοι, προς Θεού, δεν είναι κλισέ: «Φοράει μίνι; Ψηλές μπότες; Έλα, μωρέ, τις ξέρουμε αυτές, τι κουμάσια είναι», ακούγεται να λέει ο «χ» ανώνυμος με το περισπούδαστο ύφος, ίσως και με ολόκληρα κομμάτια ζήλειας για την τύχη που έχουν εν προκειμένω οι δύο ατυχήσασες γραμματείς: όμορφες, καλλίγραμμες, με θέσεις εργασίας που πολλοί θα ήθελαν στην Ελλάδα της κρίσης. «Ας πέσουμε να τις φάμε, λοιπόν, να μάθουν αυτές», αναφέρει το πρόσταγμα για κάθε ανθρωποφαγία που (δεν) σέβεται τον εαυτό της.   

Την ίδια ώρα που όλα αυτά συμβαίνουν στην Ελλάδα, στο Μπρουνέι εφαρμοζόταν η σαρία, μέσω του νέου ποινικού κώδικα που έχει ως στόχο να ξεσκίσει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Έτσι, επεκτείνεται ο κατάλογος των αδικημάτων που τιμωρούνται με θάνατο και, πλέον, σε αυτόν περιλαμβάνονται ο βιασμός, η μοιχεία -για τους μουσουλμάνους- η κλοπή και η προσβολή του προφήτη Μωάμεθ. Επίσης, η πιο αυστηρή ποινή για την ομοφυλοφιλία είναι ο λιθοβολισμός, μέχρι θανάτου. Μόνο εγώ θεωρώ ότι υπάρχουν αρκετοί ανάμεσά μας οι οποίοι δεν αρκούνται στο τρολάρισμα στα social media και θα ήθελαν να εφαρμοστεί και στη χώρα μας; Για την όποια Καλδάρα, για κάθε Λένα-Χρυσηίδα, στη χώρα όπου η κάθε σέξι πόζα στο προφίλ σου μπορεί να αποτελέσει ένα βιογραφικό που όχι μόνο δεν θα σου δώσει δουλειά, αλλά μπορεί και να στην κόψει.

Κάτι τέτοιες στιγμές σκέφτομαι ότι, τελικά, πολύ δύσκολα «η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο». Η φράση αυτή ανήκει στον Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι και είναι παρμένη από τον «Ηλίθιο». Δεν είμαι απαισιόδοξος επειδή στέρεψε η ομορφιά γύρω μου, αλλά επειδή πλήθυναν οι ηλίθιοι. Χωρίς εισαγωγικά…

Θωμαρίτα ΚαλδάραΛένα-Χρυσηίδα ΠαπαρρηγοπούλουΜάρκος Μπόλαρης