Απόψεις|04.04.2019 14:50

Microsoft κι άλλοι ψηφιακοί θρύλοι

Πάνος Θεοδωρίδης

Στην περίπτωση της Microsoft, η περιπέτεια ξεκινάει, όπως όλοι οι µύθοι, από την Αλµπουκέρκη στο Νέο Μεξικό, όταν δύο νεαροί, ο Γκέιτς και ο Αλεν, στήνουν µια εταιρεία λογισµικού για υπολογιστές και συναφών υπηρεσιών, σε µια περίοδο που η µηχανογράφηση ξεφεύγει από την ακτίνα των µεγάλων επιχειρήσεων και απλώνεται στην παγκόσµια καταναλωτική κοινωνία. Τα δύο συνεταιράκια περνάνε δύσκολα στην αρχή, ώσπου µια ουρανοκατέβατη συνεργασία µε την τότε πανίσχυρη IBM τούς κάνει διάσηµους και εύπορους σε χρόνο-ρεκόρ.

Από την έκρηξη αυτή έως την κυριαρχία των Windows (και ενώ υπήρχαν και υπάρχουν πιο «έξυπνα» και αξιόπιστα συστήµατα) τα δίκτυα αυτά έγιναν απαραίτητα στο σύνολο της υδρογείου. Βέβαια, ενδιαµέσως, χάθηκαν έξυπνες ιδέες, καριέρες εκµηδενίστηκαν, αλλά όχι η Microsoft, για έναν σηµαντικό λόγο: τα παιδιά αυτά λειτούργησαν µε οξύ εµπορικό και επιχειρηµατικό κριτήριο. Εκατοµµύρια εργατοώρες χαρισµατικών εφευρετικών µυαλών, το ίδιο ή και περισσότερο δηµιουργικών, απορροφήθηκαν από την αγορά, χωρίς να υπάρξει βελτίωση στα οικονοµικά τους. Η τεχνολογία χωρίς οίκτο πόνταρε και έχασε από το εµπόριο χωρίς σύνορα. Τελικά, οι καλές ιδέες ήταν χρήσιµες όσο τάιζαν και ταΐζουν τους καθηµερινούς τζίρους των πετυχηµένων.

Από τότε πέρασαν ακριβώς 44 χρόνια. Ολο και λιγότεροι άνθρωποι θα θυµούνται τους ιδρυτές αυτού το ψηφιακού περιβάλλοντος, και µάλιστα όχι τους αληθινούς εφευρέτες, αλλά αυτούς που είδαν µια µεγάλη ευκαιρία και την άδραξαν.

Τώρα πια, η Microsoft υπάρχει στον χώρο, αλλά οι νέες προκλήσεις, µε νέα εργαλεία, πέφτουν στον πλανήτη σαν βροχή αστεροειδών. Η ροµποτική, η εικονική πραγµατικότητα και τα παρακλάδια τους θα αλλάξουν το εργασιακό τοπίο και αυτό το βιώνουµε καθηµερινά. Οι αλγόριθµοι κυριαρχούν, ανεξήγητοι για το ευρύ κοινό, όπως µεσοπολεµικά τα ερτζιανά, και επιδρούν σε κάθε πτυχή της διαδραστικής οικονοµίας. Και ο δρόµος προβλέπεται µακρύς, αλλά µοιραία θα σαστίζει τις µεγάλες ηλικίες και θα φλογίζει τη νεότητα.

Μπιλ ΓκέιτςWindowsMicrosoft