Απόψεις|05.04.2019 14:37

Λύση στο θέμα με την Αλβανία: Αν όχι τώρα, πότε;

Έθνος Γνώμη

Mετά τη Συµφωνία των Πρεσπών και µε τον αέρα που του έδωσε η πρώτη επίσκεψή του στη Βόρεια Μακεδονία, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να παίξει στο προεκλογικό σκηνικό το χαρτί της διευθέτησης των ανοιχτών θεµάτων της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Το αυστηρό και ξεκάθαρο µήνυµα που έστειλε στην αλβανική κυβέρνηση για σεβασµό των δικαιωµάτων της µειονότητας και ο τρόπος που συνέδεσε το στοιχείο αυτό µε τη διαδικασία ένταξης της Αλβανίας στην ΕΕ δείχνουν τον δρόµο που πρόκειται να ακολουθήσει.

Η Ελλάδα έχει το πάνω χέρι στο θέµα της διεύρυνσης της ΕΕ στα δυτικά Βαλκάνια. Η εικόνα της χώρας είναι αναβαθµισµένη στη διεθνή κοινότητα, έχοντας αναλάβει και ρόλο-κλειδί στις διεργασίες που αφορούν τα ενεργειακά, και το προφίλ του πρωθυπουργού είναι ενισχυµένο. Εποµένως αν όχι τώρα, πότε;

Ο πρωθυπουργός µε τη χθεσινή επικοινωνία του µε τον Εντι Ράµα δείχνει πως είναι αποφασισµένος να προχωρήσει σε µια προσπάθεια διευθέτησης των διαφορών µας µε την Αλβανία.

Τα ζητήµατα µε την Αλβανία είναι σηµαντικά, χρονίζοντα και περίπλοκα, αφού αφορούν τόσο θρησκευτικά και µειονοτικά ζητήµατα όσο και περιουσιακά. Ακανθώδη και λεπτά θέµατα που µόνον η προσήλωση στο διεθνές δίκαιο µπορεί να δώσει λύση.

Τις σχέσεις περιπλέκει η συζήτηση που έχει ανοίξει ο ίδιος ο Εντι Ράµα, ο οποίος έθεσε θέµα συνόρων και οριοθέτησης της ΑΟΖ. Η µοναδική εκκρεµότητα στην ξηρά αφορά την τεχνική επιδιόρθωση των πυραµίδων που οριοθετούν τα σύνορα των δύο χωρών.

ΑλβανίαΈντι Ράμα