Απόψεις|09.04.2024 16:05

Πώς ο 1 βαθμός = 3 = 3plus για τον ΠΑΟΚ στον αγώνα με την ΑΕΚ

Τριαντάφυλλος Πετκανόπουλος

Είναι από τις περιπτώσεις που οι αριθμοί δεν λένε την αλήθεια ή τουλάχιστον δεν την λένε ολόκληρη. Το γκολ του Οζντόεφ στο ’90 πρόσφερε στον ΠΑΟΚ ένα βαθμό. Στην ουσία όμως πρόσφερε τρεις βαθμούς καθώς αφαίρεσε από έναν άμεσο ανταγωνιστή άλλους δύο. Το πραγματικό κέρδος όμως του ΠΑΟΚ είναι πολλαπλάσιο από αυτό που δείχνουν οι αριθμοί. Θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι αν ο ΠΑΟΚ καταφέρει να στεφτεί φέτος Πρωταθλητής, αυτό θα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σ’ αυτό το γκολ.

Διότι διέλυσε την άποψη ότι ο ΠΑΟΚ δεν μπορεί να παίξει την ΑΕΚ και πιστοποίησε ότι αυτή τη στιγμή «την έχει». Μολονότι δεν έκανε το πολύ καλό παιχνίδι μέχρι το ’60, αυτό έδειξε με την μετέπειτα αντίδρασή του και μόνο. Ο ΠΑΟΚ, πέρα από τους βαθμούς κέρδισε σε αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του, πίστη στο τελικό αποτέλεσμα.

Τα πράγματα τώρα είναι ξεκάθαρα

Ο επόμενος αγώνας θα είναι μετά από τους δύο με την Μπρυζ. Θα έχει ή δεν θα έχει προκριθεί. Στη δεύτερη περίπτωση θα μαζέψει τις δυνάμεις του και θα τις στρέψει αποκλειστικά στους έξι εναπομείναντες αγώνες για το πρωτάθλημα, όπου είναι αυτή τη στιγμή ένα από τα πιθανότερα φαβορί. Δεν θα επηρεαστεί η προσπάθεια, ούτε θα έχει στοιχίσει ψυχολογικά ένας πιθανός αποκλεισμός σε αυτό το επίπεδο. Αν έχει περάσει τα πράγματα γίνονται πολύπλοκα. Ο στόχος της συμμετοχής στον τελικό του Conference ίσως να είναι πιο ελκυστικός από το πρωτάθλημα.

Η Τακτική

Τακτικά στα παιχνίδια με την ΑΕΚ έχουμε σύγκρουση δύο σχολών ποδοσφαίρου. Αυτής του ελέγχου της μπάλας και του «χτισίματος» των επιθέσεων, του Γκουαρντιόλα, που ακολουθεί ο Λουτσέσκου και εκείνης του γκέγκεν πρέσινγκ του Γιούργκεν Κλομπ που αγαπά ο Αλμέιδα. Και τα δύο απαιτούν πολύ καλούς αλλά, κυρίως, κατάλληλους ποδοσφαιριστές. Δεν μπορείς να πεις δηλαδή ποιο είναι το καλύτερο, ποιο κερδίζει πάντα, όπως φαίνεται και στη μεγάλη κόντρα Λίβερπουλ Μάτζεστερ Σίτυ.

Ο Λουτσέσκου δυσκολεύτηκε σε αρκετά παιχνίδια, όχι για κανένα άλλο λόγο αλλά διότι δεν είχε τους παίκτες που χρειάζεται για να παίξει το σύστημά του και να αντιμετωπίσει το σύστημα Αλμέιδα. Αντίθετα ο Αλμέιδα πέρσι είχε ακριβώς ό,τι χρειαζόταν. Τα περί του ότι δεν μπορεί να τον αντιμετωπίσει ο Λουτσέσκου και «του έκανε ματ» και τέτοια είναι ποδοσφαιρικές ανοησίες.  Αυτή τη στιγμή ο Αλμέιδα δεν έχει την ομάδα του στην απαιτούμενη φυσική κατάσταση και δεν διαθέτει όλα τα εργαλεία που χρειάζεται. Η πλάστιγγα φαίνεται να γέρνει από την άλλη μεριά, αλλά θα πρέπει να περιμένουμε και τον επόμενο αγώνα, στον οποίο ωστόσο αναμένω τον ΠΑΟΚ πολύ δυνατό ψυχολογικά. 

Ο Λουτσέσκου δοκίμασε διάφορες τακτικές για να αντιμετωπίσει το σύστημα Αλμέιδα, διότι με το Bild Up φάνηκε δύσκολο. Διότι, επαναλαμβάνω, δεν είχε τους κατάλληλους και στην κατάλληλη φόρμα παίκτες. Γνωρίζοντας τον χαρακτήρα του εκτιμάμε ότι ‘σκύλιασε’. Στον πρώτο αγώνα δοκίμασε να παίξει ακριβώς το ίδιο. Δεν τα κατάφερε καθώς πολλά άλλα πράγματα δεν πήγαν καλά εκείνη την ημέρα. Στην Τούμπα η ομάδα είχε βρεθεί σε κοιλιά. Ε, τώρα ήταν η 3η και φαρμακερή. Η τακτική του ήταν πάλι ίδια με αυτή του Αλμέιδα. Ψηλά το παιχνίδι, μακρινές μπαλιές, πίεση στη δεύτερη μπάλα. Το ματς έμοιαζε με κλασικό εγγλέζικο. Με τους παίκτες όμως του ΠΑΟΚ σε καλύτερη κατάσταση, ψυχολογικά και σωματικά όπως αποδείχτηκε στο βάθος του χρόνου. Και πάλι όμως από ένα ανόητο γκολ πήγε να χάσει, αλλά στο ’90 υπήρξε μάλλον μια μεταφυσική ποδοσφαιρική διόρθωση.

Στόχος οι 80 βαθμοί

Και μια και φτάνουμε στο τέλος ενός συναρπαστικού πρωταθλήματος το οποίο διεκδικούν για πρώτη φορά τέσσερις ομάδες και όλοι αναρωτιούνται ποιος θα είναι τελικά ο νικητής, ας πάρουμε λίγο το χαρτί και το μολύβι. Λογικά η ομάδα που θα συγκεντρώσει 80 βαθμούς θα το πάρει. Ο ΠΑΟΚ έχει 67, χρειάζεται δηλαδή άλλους 13. Αυτό σημαίνει τέσσερις νίκες και μια ισοπαλία, σε έξη αγώνες.

Αν τους χωρίσουμε σε τρεις κατηγορίες, η 1η με τους τρεις άμεσους ανταγωνιστές στην Τούμπα, η 2η με τον Ολυμπιακό έξω και η 3η με Άρη και Λαμία έξω, θα δούμε ότι για να γίνει ο ΠΑΟΚ Πρωταθλητής, δεν συζητούμε κατ’ αρχήν για τίποτε λιγότερο από έξη βαθμούς στην 3η κατηγορία και δύο νίκες και μια ισοπαλία στην Τούμπα στην 1η κατηγορία. Χωράει και μια ήττα, ας πούμε στο Καραϊσκάκη. Αν πάρει βαθμό ή βαθμούς εκεί διευκολύνει το έργο του και έχει περιθώρια για μια απώλεια κάπου αλλού. Υπάρχει όμως και μια άλλη προϋπόθεση. Να μην γίνει ξαφνικά «τρένο» μια από τις ανταγωνίστριες ομάδες κερδίζοντας όλους τους άλλους. Διότι η εκτίμηση των 80 βαθμών για τον Πρωταθλητή, στους οποίους οι άλλοι τρεις θα δυσκολευτούν να φτάσουν, βασίζεται στο ότι θα ανταλλάξουν νίκες και ήττες μεταξύ τους, όπως έκαναν στην κανονική περίοδο και στον πρώτο γύρο των πλέι όφ.

Θα κλείσουμε με δύο επισημάνσεις

Τέσσερις βαθμούς με τους τρεις ανταγωνιστές του στην Τούμπα ο ΠΑΟΚ αποκλείεται να ξαναπάρει. Μένει να δούμε αν θα πάρει πέντε ή έξη ή επτά η ακόμη και εννέα. Υπάρχει μια ακόμη ευνοϊκή συγκυρία για τον ΠΑΟΚ. Το γεγονός ότι διεκδικούν όλοι είναι θετικό γι’ αυτόν. Υπάρχουν αρνητικές προς την προσπάθειά του δυνάμεις που έτσι διασπώνται. Όταν διεκδικεί με έναν από το τέως ΠΟΚ, οι δυνάμεις αυτές συγκεντρώνονται εναντίον του... 

ειδήσεις τώραΜατίας ΑλμέιδαΠΑΟΚΑΕΚΡαζβάν Λουτσέσκου