Απόψεις|05.04.2019 22:03

Η Γεροβασίλη και η (μικρο)πολιτική για το άβατο στα Εξάρχεια

Σπύρος Σεραφείμ

Για τα Εξάρχεια και τα όσα γίνονται εκεί έχουμε διαβάσει, ακούσει και δει πάρα πολλά. Φαίνεται, όμως, πως ακόμα δεν τα έχουμε «δει» όλα. Τελευταίο κρούσμα η πρωτοφανής επίθεση η οποία έγινε το βράδυ της Πέμπτης: ομάδα, περίπου, πενήντα(!) κουκουλοφόρων επιτέθηκε σε ομάδα λιμενικών, τους απείλησε -κατά πληροφορίες, με καλάσνικοφ- και μαχαίρωσε δύο εξ αυτών, αρπάζοντάς τους τα τσαντάκια μέσα στα οποία είχαν τα όπλα τους.

Ανακοίνωση του Λιμενικού έπειτα από αυτό το φιάσκο, επιλέγει να τονίσει ότι «τα στελέχη του επέδειξαν ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση χωρίς να χρησιμοποιήσουν τον φέροντα οπλισμό τους και να αποφευχθεί γενικευμένη σύρραξη με απρόβλεπτα αποτελέσματα». Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων Ελλάδος, με ανακοίνωσή της εστιάζει στις «δομικές αδυναμίες της πολιτείας να ανταποκριθεί στην αυτονόητη υποχρέωσή της να πατάξει το εμπόριο ναρκωτικών ουσιών που έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις στο κέντρο της πρωτεύουσας».

Αντίστοιχα, η υπουργός Προστασίας του Πολίτη, σε συνέντευξή της την επόμενη ημέρα, υπογράμμισε ότι για το συμβάν «δεν πήγε η ΕΛΑΣ, δεν είχε ενημέρωση η ΕΛΑΣ». Για να διαρρεύσει λίγο αργότερα στον Τύπο επείγουσα αναφορά του Λιμενικού στην οποία επισημαίνεται ότι «προ της έναρξης της επιχείρησης είχε ενημερωθεί αρμοδίως το οικείο αστυνομικό τμήμα»! Η Αστυνομία, αντίστοιχα, επιμένει ότι δεν γνώριζε για την επιχείρηση του Λιμενικού.

Λες και υπάρχει στιγμή κατά την οποία η Αστυνομία μπορεί να κόψει άνετα σουλάτσο στα Εξάρχεια, χωρίς να κινδυνεύει να δεχθεί από πέτρες μέχρι μολότοφ - και σφαίρες από καλάσνικοφ, όπως διαβάσατε παραπάνω. Σε μία άλλη περίπτωση, για να μπει κάποιο κρατικό όργανο στο συγκεκριμένο… άβατο, πρέπει οπωσδήποτε να έχει αστυνομική προστασία. Αλλιώς, θα φάει μαχαιριές και θα πέσει θύμα ληστείας.

Σύμφωνα, όμως, με την αρμόδια υπουργό «δεν υπάρχουν μαγικά κουμπιά για την ανομία» και πως όλα αυτά αποτελούν… «μικροπολιτική».

Όχι, κυρία Γεροβασίλη. Φυσικά και αναγνωρίζεται η προσπάθεια που γίνεται για την πάταξη της εγκληματικότητας στην Ελλάδα, δεχόμαστε τα στοιχεία του υπουργείου σας ότι αυτή, βάσει ποσοστών, έχει πέσει. Όμως, τα Εξάρχεια παραμένουν άβατο, η βία στους δρόμους τού κέντρου τής πόλης αποτελεί ρουτίνα, αφού επικρατεί ένα μόνιμο κλίμα ανομίας.

Όλα αυτά τα οποία συμβαίνουν στα Εξάρχεια, εκεί όπου η περιοχή είναι γκέτο συμμοριών, δεν είναι προϊόν μικροπολιτικής. Αποτελούν, ξεκάθαρα, μια σκληρή πολιτική πραγματικότητα την οποία πρέπει να αντιμετωπίσετε κατάματα. Όχι μόνο για να λυθεί το ζήτημα της τοπικής εγκληματικότητας, αλλά και για να κλείσετε μια για πάντα τα στόματα όσων μιλούν για κυβερνητική ανοχή απέναντι στην ανεξέλεγκτη δράση των κάθε λογής «μπαχαλάκηδων». Το να πάτε μια βόλτα μόνη σας εκεί -όπως διάφοροι πολίτες προτείνουν- για να δείτε τι πραγματικά συμβαίνει, αποτελεί αισχρό λαϊκισμό. Και η κοινωνία δεν έχει ανάγκη από τέτοιες (μικροπολιτικές) σκέψεις, από πολιτικές πάσχει…   

ΕξάρχειαΌλγα Γεροβασίλη