Απόψεις|17.04.2024 07:20

Καλές οι πιθανότητες του ΠΑΟΚ να προκριθεί από την ανάλυση κάποιων παραγόντων

Τριαντάφυλλος Πετκανόπουλος

Πιστεύω ότι ο ΠΑΟΚ έχει πολύ καλές πιθανότητες για να προκριθεί στον επόμενο γύρο του Conference την Πέμπτη, στον αγώνα με την Μπρυζ.

Κατ’ αρχήν σκέφτομαι μια σύγκριση των αγώνων πριν από δύο χρόνια, σ’ αυτό ακριβώς το σημείο, με την Μαρσέιγ. Ο ΠΑΟΚ τότε αποκλείστηκε, δεν θα λέγαμε άδικα ή άτυχα αλλά όχι και εύκολα. Πιο συγκεκριμένα, μετά από γκολ που δέχτηκε στον 2ο αγώνα στην Τούμπα και με το 2-1 σε βάρος του από τον πρώτο, από λάθος δικού του παίκτη, σε όλο το 2ο ημίχρονο, ακόμη και προς το τέλος η αίσθηση όλων μας ήταν ότι αν έκανε το 1-1 θα έβαζε και άλλο γκολ. Επιπλέον έχασε τρείς σημαντικές ευκαιρίες στο 1ο 10λεπτο, όταν είχε μπεί πολύ επιθετικά.

Ο Λουτσέσκου τότε, έχοντας ομάδα με καλούς μεν παίκτες αλλά μεγάλης ηλικίας και περιορισμένων αντοχών αλλά και επιλογών, έμπαινε πολύ γερά στα ματς μήπως και προηγηθεί στο 20λεπτο που μπορούσε να υποστηρίξει αυτή την ένταση, για να το διαχειριστεί μετέπειτα. Ρίσκαρε αλλά ήξερε πως δεν έχει η ομάδα του τις δυνάμεις να διεκδικήσει την νίκη-πρόκριση σε όλο τον αγώνα. Το έκανε λοιπόν με την Μίντιλαντ (2-0 μέχρι το ’20) και του βγήκε. Το έκανε και με την Μαρσέιγ αλλά οι τρεις κλασικές ευκαιρίες χάθηκαν.

Μετά από αυτή την ανάλυση κάνω τη σύγκριση. Η Μπρυζ, πολύ καλή ομάδα αναμφίβολα, δεν είναι καλύτερη της τότε Μαρσέιγ. Αντίθετα ο ΠΑΟΚ είναι σήμερα πολύ καλύτερος και με πολύ περισσότερες δυνάμεις, του τότε ΠΑΟΚ.

Αναμένεται πιο φρέσκος και δυνατός ο ΠΑΟΚ

Στη συνέχεια υπάρχει το εξής: Ο ΠΑΟΚ φάνηκε χωρίς πολλές δυνάμεις στο παιχνίδι στο Μπρυζ. Χωρίς την απαραίτητη φρεσκάδα. Αναμφίβολα και δικαιολογημένα αυτό οφείλεται στο ότι είχε αγώνα με την ΑΕΚ στην Αθήνα, πριν από τέσσερις μέρες, συν ότι είμαστε στο τέλος μια σεζόν με 50 αγώνες μέχρι τώρα. Τώρα όμως ευνοείται από την διακοπή και θα αντιμετωπίσει την αντίπαλο χωρίς πρόσφατη κούραση και μετά από μία εβδομάδα προετοιμασίας. Αναμένεται δηλαδή πιο φρέσκος για το συγκεκριμένο παιχνίδι, σε αντίθεση με την αντίπαλό του η οποία έπαιξε την Κυριακή. Η δυσαρέσκεια που εξέφρασε η Μπρυζ προς τη Βελγική ομοσπονδία για τη μη αναβολή του αγώνα της την Κυριακή δείχνει ότι, αν και έχουν νέους παίκτες, αναγνωρίζουν ζητηματάκι.

Βέβαια ας μην κρατάμε μεγάλο καλάθι διότι την Κυριακή έπαιξαν οι τρεις τιμωρημένοι της Τούμπας, άρα τρεις που θα παίξουν κράτησαν δυνάμεις. Επίσης, αν και υπήρξε μια εύκολη νίκη, με ομάδα όχι από τις ισχυρότερες, ο προπονητής δεν έκανε όλες τις αλλαγές που είχε δικαίωμα για να κρατήσει δυνάμεις. Έκανε τρεις έναντι των πέντε. Αυτό δείχνει ότι δεν υπάρχει μεγάλο πρόβλημα κούρασης.

Οι απουσίες της Μπρυζ

Αφήνω τελευταίες τις απουσίες, τις οποίες λίγο μετρώ. Σημαντικές, ειδικά για εκτός έδρας αγώνα. Τερματοφύλακας, σέντερ μπάκ, ο ένας πλάγιος μπακ και ο φορ. Δεν είναι ότι δεν μετράνε αλλά όχι τόσο που κάποιοι νομίζουν. Μια ομάδα αξίας 138 εκατ. € σίγουρα έχει παίκτες να βάλει στη θέση τους, όχι ίσης αλλά σίγουρα μεγάλης αξίας. Άσε που γενικά οι απουσίες του αντιπάλου μπορούν να σε παρασύρουν, να σε αποσυντονίσουν και εν τέλει να σου κάνουν μεγαλύτερο κακό και από εκείνον.

Τι θα δούμε από τακτική

Τέλος, μια ματιά στον αγώνα της Μπρυζ την Κυριακή και η τακτικής της στον πρώτο αγώνα στο Βέλγιο μας προϊδεάζει για το τι θα δούμε στην Τούμπα. Αν και έπαιζε με την 6η ομάδα στον όμιλο και στην έδρα της, ήθελε οπωσδήποτε το παιχνίδι. Όπως και την Πέμπτη δηλαδή. Έμεινε πίσω παραχωρώντας γήπεδο, με κατοχή 42% - 58%, αλλά την σκότωσε κυρίως με αντεπιθέσεις. Τελικές 13 – 8 και XGoal 0,81 – 0,46.

Τι δείχνει αυτό; Έναν αγώνα που πήγαινε για 1-0 έγινε 3-0 για τη Μπρυζ, πιθανότατα διότι υπήρξαν γρήγορες αντεπιθέσεις.

Αν θυμηθούμε και τον 1ο αγώνα, η Μπρυζ, αν και φαβορί του ζευγαριού και γηπεδούχος, μετά το γρήγορο 1-0 παραχώρησε γήπεδο και μπάλα στον ΠΑΟΚ. Ότι κάνει μια πιο αδύναμη ομάδα στην Τούμπα δηλαδή, χωρίς όμως να του επιτρέψει να της δημιουργήσει δυσκολίες. Αντίθετα, εκείνη στις αντεπιθέσεις της βρέθηκε πιο κοντά σε δεύτερο γκολ.

Στο 2ο ημίχρονο, ο προπονητής της θέλησε καλύτερο σκορ εν’ όψει ρεβάνς, εκτίμησε ότι ‘το έχει’ και βγήκε μπροστά. Τότε όμως ο ΠΑΟΚ άρχισε τις επικίνδυνες μεταβάσεις του στην επίθεση και απειλήθηκε και απείλησε περισσότερο. Και να δεχτεί και να βάλει γκολ.

Αυτό μάλλον θα δούμε στην Τούμπα, μέχρι να μπεί το 1ο γκολ. Αν είναι από τον ΠΑΟΚ η όλη τακτική και των δύο ομάδων θα αλλάξει. Σε απευκταία αντίθετη περίπτωση η Μπρυζ θα σφίξει κι άλλο Αυτό έκανε και η Δυναμό και απέτυχε. Το έκανε όμως και ο Άρης και πέτυχε. Άρα ποιο ήταν το κριτήριο για τα δύο τόσο διαφορετικά αποτελέσματα; Οι δυνάμεις που δεν είχε ο ΠΑΟΚ με τον Άρη αλλά είχε με τη Δυναμό, συν την όλη θετική αύρα και δύναμη της Τούμπας.

Έτσι εκτιμώ ότι ο ΠΑΟΚ έχει καλές πιθανότητες πρόκρισης, περισσότερες ίσως από αυτές που αντιπροσωπεύουν οι αποδόσεις των στοιχηματικών και το γεγονός ότι ξεκινάει με ήττα. Και μην ξεχνάμε ότι ο ΠΑΟΚ έχασε μεγάλες προκρίσεις έχοντας φέρει ισοπαλία στον πρώτο αγώνα, ενώ πέρασε άλλες φορές που κουβαλούσε ήττα. Ειδικά πρόσφατα με Μίντιλαντ και Δυναμό. Βέβαια σε όλα αυτά παίζουν ρόλο και οι αστάθμητοι παράγοντες. Ας ελπίσουμε να είναι μαζί μας.

ΠΑΟΚΡαζβάν Λουτσέσκουειδήσεις τώρα